TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

150000 kr i mobilräkning för iPhone utomlands

Skribent:
Publicerad: , 14:24
Uppdaterad: 2016-05-03, 04:43
Respons: 12 kommentarer

iphone-data-roaming2Idag läser jag på E24 om en Telia-kund som tagit med sig sin iPhone till USA för att sedan komma hem till en telefonräkning på 150 000 kronor. Detta trots att kunden säger sig ha stängt av push-tjänster och så kallad data-roaming.

Telefonräkningen säger att kunden laddat ner drygt 1,5 gigabyte data på nio dagar. Det är 170 megabyte per dag, eller 7 megabyte per timme.

Om kunden har haft data-roaming aktiverat – vilket helt uppenbart är fallet – måste han ha kört en hel del nätberoende applikationer.

Att push-funktioner skulle ladda ner 7 megabyte i timmen finner jag högst orimligt. Det låter snarare som om personen haft Spotify på eller kollat en massa YouTube-klipp. Men det här är så klart bara spekulationer, eftersom personen i fråga som sagt säger sig ha stängt av push och data-roaming.

Jag vill dock inte idiotförklara konsumenten, eftersom långt ifrån alla känner till det här med data-roaming. Svenska konsumenter är vansinnigt dåliga på att läsa igenom avtal innan vi skriver på dem. Det är därför det är så vanligt med kunder som har fått enorma telefonräkningar efter att ha varit utomlands med sitt mobila bredband eller sin smartphone.

Dyrt även för de svenska operatörerna

iphone-data-roaming
image-10756
I de flesta fall har teleoperatörerna i Sverige tagit hand om den största delen av kostnaden. Det ska de trots allt ha creds för, eftersom det inte är de som tjänar pengar på det – de får betala ur egen ficka för att kunden slarvat.

Om man åker utomlands och använder sitt Telenor-abonnemang, kommer trafiken att skickas via en lokal operatör (så kallad roaming), och denne kommer att fakturera Telenor på absurda belopp, som Telenor i sin tur lägger på kundens faktura.

Idag har telebolagen tröttnat på det här, och satt upp gränser för hur mycket du som kund får ladda ner när du är utomlands. Så skulle man råka glömma att stänga av data-roaming i sin mobiltelefon, spärras trafiken när kostnaden nått några hundralappar.

Uppdatering: Enligt ryktet är det inte alla teleoperatörer som spärrar i hela världen, utan bara inom EU. Jag har dropp frågor till de största operatörerna och uppdaterar allt eftersom de kommer med svar:

 • Telenor – Spärrar i hela världen, läs mer på kundsajten.
 • Telia – Spärrar i hela världen, läs mer om att använda mobilt bredband utomlands på Telias kundsajt.
 • Tre – Spärrar i hela världen.

Mer läsning:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Krönika: Äntligen börjar roaming-mardrömmen ta slut | Hypeline – Nyheter om mobil, tablets, teknik, webb, film, spel med mera2017-06-27 at 15:00Reply

  […] stöd för att sätta en egen spärr. Detta efter flera uppmärksammade fall, med räkningar på flera hundratusen kronor. Trots att detta bara är en av flera liknande händelser så har framstegen för att förhindra […]

 2. Christoffer2012-04-27 at 15:36Reply

  ”vilket helt uppenbart är fallet ” och ”inte idiotförklara konsumenten” – På detta vis tycker jag verkligen inte att du ska uttala dig om överhuvudtaget! Bara för att Du inte kan se hur det här kan hända betyder det inte att detta är den ultimata sanningen.
  Har själv åkt på ca 80kr i månaden för trafik jag skall ha gjort de senaste 5månaderna, trots att jag endast använder wifi! Ställde mig väldigt tveksam till detta när jag i efterhand såg fakturan och när jag nu senast åkte till Italien var jag därför väääldigt noga med att ha all datatrafik och roaming avstängd. Kollade mailen vid två tillfällen på hostellets egna lösenordsskyddade wifi och kom hem och fick en räkning på över 500kr för surf. Detta trots att jag sätter på trafiken och roamingen igen först när jag landat och kommit över till Sverige igen.
  Support på tele2 säger uttryckligen talat när jag ringer till de att applikationer Kan starta det vanliga nätet i bakgrunden och att man aldrig kan vara säker på att det inte skall hända om man inte spärrar tjänsten direkt hos dem. Borde detta inte vara standard? Uruselt. Man sitter ju på en tickande bomb. Deras rekomendation är att stänga av det hos dem för utomlandsbruk, samt att skaffa ett abonnemang för bruk inom Sverige.
  Alltså, jag skall skaffa ett abonnemang för en tjänst jag inte använder, för att INTE behöva få höga räkningar för något jag alltså inte nyttjar! Det här känns som maffia-fasoner bara och det är löjeväckande att person efter person på kundtjänst endast hänvisar till merkostnader för att undvika för höga merkostnader för något man inte använder. Sjukt! Vem bär ansvaret?

 3. Jonas Svensson2011-01-29 at 19:54Reply

  Hej. Jag var i Egypten med min familj och sonen får tag på min i-phone. Han surfar runt och laddar ner datatrafik för 53.000kr + moms. Operatören tar inte på sig en krona av utgiften. Tur man bara hade råd att åka 1 vecka. Tänk om man skulle komma hem efter 3 veckors semester med någon app aktiv i bakgrunden.
  Får nog hålla mej inom eu nästa gång. (gräns på 5 euro)

 4. Erik2010-10-20 at 12:55Reply

  Tror det är bra att belysa att roaming kostar pengar. Många har sin första smartphone nu och tror att det bara är att ringa utomlands som kostar knark.

 5. Vanquish2010-10-19 at 23:54Reply

  Min Android lur drar ca 10MB/timme när Gmail, väder och facebook sync är aktiverad.

 6. Adversus2010-10-18 at 23:55Reply

  Efter att ha googlat problemet så verkar det vara en känd finess hos Iphone. Stänger man av roaming men sedan aktivt väljer att skicka mms så slås roaming på igen. Se exvis:
  http://forums.macrumors.com/archive/index.php/t%3C/t-741060.html

 7. 150000 kr i mobilräkning för iPhone utomlands | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-10-18 at 21:17Reply

  […] Telefonräkningen säger att kunden laddat ner drygt 1,5 gigabyte data på nio dagar. Det […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 8. Martin2010-10-18 at 20:39Reply

  fel där, roaming har inget med detta att göra. Det enda som kan undvikas är extraavgifter som din operatör inte kan kontrollera

 9. Martin2010-10-18 at 20:38Reply

  Nu är det så att avstängd roaming hindrar inte telefonen från att köra datatrafik, den hindrar ENDAST roaming, dvs du kan fortfarande surfa via telebolagets avtalsprtner i det landet, och vem har sagt att de är billiga?
  All datatrafik måste stängas för att undvika överraskningsräkning, dvs räcker inte att stänga av 3G, då kör telefonen edge istället. Det enda som gäller är flygläget, om du vill vara säker.

 10. J.Backlund2010-10-18 at 19:39Reply

  Stackare… alltid någon som lyckas med detta varje sommar. Har man dock stängt av data-roaming så borde detta inte ske.

 11. theword2010-10-18 at 18:26Reply

  7 Mb i timmen…? Det låter snarast som nåt fel hos operatören. Eller – och nu spekulerar jag vilt: finns det en chans att han har använt GPS på sin utlandsresa? iPhonen laddar ju ner kartorna via mobilnätet. Kan GPSen ignorera att man har stängt av dataroaming?
  (Jag har inte iPhone själv, därför frågar jag er som vet bättre.)

 12. Tweets that mention 150000 kr i mobilräkning för iPhone utomlands -- Topsy.com2010-10-18 at 15:10Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson and chrille peterson, iPhoneGeek.se. iPhoneGeek.se said: RT @tkj: Nybloggat: 150000 kr i mobilräkning för iPhone utomlands http://bit.ly/cNPB8U #svpt […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.