Så har Ipred-lagen slagits igenom, fast med ändring | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Så har Ipred-lagen slagits igenom, fast med ändring

Det blev en Ipred-lag till slut. Föga förvånande. Ipred kommer att gå i bruk från och med 1 april nästa år, och det är då jakten på fildelare ska dra igång, antar jag. Det skedde dock ett par ändringar i lagen, enligt en artikel hos Aftonbladet. Läs också hos IDG. Bland annat ska man inte få jaga fildelare som laddat hem enskilda verk. I sådana fall ska inte domstolen tvinga Internetleverantören att lämna ut information om vilket kundkonto som använt IP-numret

En detalj i lagförslaget lät intressant:

I en rättegång måste rättighetshavaren bevisa att det är personen bakom abonnemanget som också ligger bakom den olagliga nedladdningen eller uppladdningen.

Lycka till med det, säger jag bara… Det måste väl vara i det närmaste omöjligt att ta reda på det.

Hos Dagens Nyheter kan vi läsa att de här nya lagarna för sanering av Internet – eller vad man ska kalla det – kommer att kosta hushållen mellan 2500 och 3700 kronor. Schysst. Det är säkert många som vill lägga de pengarna när löpsedlarna skriker ekonomisk kris överallt.

Jaja, jag vill inte låta allt för bitter, för det här är trots allt inte en politisk blogg. Men jag kan inte låta bli att känna mig aningen trött när sådana här lagar får gå igenom. Jag kan förstå upphovsrättsmakarnas förtret, men när man låter företag ta över polisiära ärenden så handlar det inte längre om vad musiker förlorar på piratkopiering. Då handlar det om något mycket värre.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

 • eNKey

  Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.

 • Lagen är väl inte klubbad i riksdagen än, såvitt jag vet? Det är Beatrice Ask som har lagt fram moderaternas förslag. Det bådar kanske illa, men ändå.

 • IPRED är naturligtvis ren och skär galenskap. Varför lägga ofantligt mycket pengar på något som bara kommer att leda till att ovetande stackare får betala.

  Jag menar de största ”bovarna” kommer naturligtvis att veta hur man anonymiserar sig eller på andra sätt blir osynlig. Alltså blir det svensson som hamnar i rätten…. är det som är meningen?

  Varför inte lägga pengar på att fundera hur vi ska leva i en modern värld. Tjänster som Spotify m.m. har ju redan fattat var framtiden ligger. Jag tror de flesta är villiga att betala bara man har en tjänst som passar samhället idag och som kostar betydligt mindre (utan dyra mellanhänder).

  Att betala en viss summa i månaden för att kunna lyssna på musik tex. Sedan är det ju bara för den som tillhandahåller tjänsten att föra statistik på vad köparna lyssnar på och betala artisterna därefter… ”Problem solved” (något förenklat ;)

  “In the modern world of business, it is useless to be a creative, original thinker unless you can also sell what you create.”

  Att förbjuda leder inte till framsteg, att förnya sig och vara kreativ föder nya sätt att ta tillhandahålla tjänster (nåja nått sånt…)

  /Lasse

 • Ang. IPRED-lagen!
  Den ena efter den andra skyller på fildelningen, att denna skulle vara boven till att dem inte får in så mycket pengar. Ha! FEF, FEL och FEL igen! För det första, priset…kolla in priserna. Ta bara en vanlig musik cd av ex. Britney Spears, nypris ca 189kr, för EN enda cd. Sen har vi filmer på lika vansinniga nivåer ca 189 – 995kr beroende på om det är fråga om samligsalbum.

  Ta bara en barnfamilj. 1 Mamma, 1 Pappa, 2 döttrar, 1 pojke. Mamman och Pappan kan kanske komma överens om att köpa en dansbandsskiva…pris: 189kr. Barnen vill ha vars en film…pris (3st): 550 kr. Summa: 739kr (vid detta köp).

  Varför inte sänka priserna, och då menar jag inte 5% eller 10%…jag menar 60%-80%. Dvs marginalerna (vinsten) behöver inte vara så hög, man kommer att tjäna ordentligt med pengar ändå. Om detta skulle ske, kan jag lova att nedladdningen i princip upphör med 60% – 80%.

  Alla vill kunna betala för sig, men med dagens vinst toppar på minst 500% – 5000% så är det inte konstigt att folk laddar ner istället.

  Dessutom är det INTE frågan om nån stöld av program, spel, bild etc. utan det är frågan om delning (gåvor), eftersom hade det varit stöld, då skulle ju inte ”verket” vara kvar, eller hur!? För hur kan en gåva bli en stöld??? Jo, när rika, illasinnade och giriga människor påverkar politiker med sina pengar och sin s.k. ”makt” för att få till något som en lag som gör detta till ett brott.

 • Och nu väntar vi med spänning på att någon bloggare ska beskriva i detalj hur man bäst kringgår lagen. Någon?

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.