TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

IPRED, regeringen fortsätter med lagar mot anonymitet på nätet

Skribent:
Publicerad: , 12:51
Respons: 23 kommentarer

Internet har alltid varit lite av vilda western. Man har varit rätt anonym i vad man sysslar med, så länge det inte handlar om brott. Det har dock varit svårt för polisen att komma åt brottslingar, och det värsta brottet på nätet är så klart intrång i upphovsrätten eller medhjälp till intrång i upphovsrätten (hrrm)

Internetoperatörer ska kunna tvingas att lämna ut information om vem som sitter bakom en viss IP-adress.

Det är en av följderna av ett lagförslag från regeringen för att bekämpa fildelning.

– Det blir väldigt likt de gamla klassiska gangstermetoderna med utpressning, säger Christian Engström, vice ordförande i piratpartiet.

Aftonbladet skriver idag om lagförslaget IPRED. Det här är egentligen inget nytt men tidigare har lagförslag förkastats eftersom man ansett att de gör för mycket intrång i den personliga integriteten. Det tycker man tydligen inte längre.

Det som jag tycker är skrämmande med IPRED är att det inte längre är polisen som är inblandad. Skivbolag och andra upphovsrättsinnehavare kommer i och med IPRED få möjlighet att göra egna undersökningar och det finns tecken på att det leder till att de kan utfärda egna straff i form av exempelvis skadestånd.

I och med IPRED ska upphovsrättsinnehavare kunna gå till Internetleverantörer och begära information om vilken kund som ligger bakom ett visst IP-nummer. Därefter kan man ta kontakt med den ”skyldige” (jag skriver det inom citattecken, eftersom ett IP-nummer knappast är bindande till en specifik person – det är ju exempelvis inga större problem att surfa via grannens IP-nummer, nu när så många har trådlöst nätverk och är kassa på att skydda dessa). Det ska också bli lagligt att föra en databas över fildelare.

Lagförslaget har fått kritik av flera remissinstanser, bland annat Tullverket, Datainspektionen och Handelskammaren, samt av Lunds universitet, som totalsågar förslaget:

– Promemorian utgår tämligen ensidigt ifrån att stärka rättsinnehavarnas intresse. Där direktivet främst förefaller sikta in sig på organiserad kriminell pirattillverkning med kommersiellt syfte öppnar promemorians lagförslag för att intresset i mycket kommer att riktas mot den utbredda förekomsten bland ungdomar att otillåtet dela filer och ladda ner film och musik, skriver Lunds universitet, som avråder från att införa de nya lagarna, i sitt remissvar.

Kritiken är naturligtvis hård på nätet, och många bloggar är involverade i diskussioner om IPRED. Sajten StoppaIPRED.nu har samlat ihop information om lagförslaget och arbetar för att hindra att det går igenom.

Läs vidare:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

23 kommentarer

 1. hosse2009-10-07 at 00:45Reply

  En tips till alla som vill vara anonyma på internet är att skaffa sig ett konto på http://www.doltip.se

  Använder doltip.se själv idag och jag är jättenöjd med deras vpn-tjänst.

 2. Simon2009-08-03 at 19:43Reply

  IPRED-frågan död inom ett???

  http://www.introduce.se/foretag/alltele/videointervju

 3. eNKey2009-04-03 at 12:04Reply

  Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
  eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.

 4. nisse2009-04-01 at 18:59Reply

  Kan inte någon föra fram att ersättningen borde vara i klass med den ersättning som bibliotek ersätter författare när en bok lånas ut.

 5. IPRED « Enigmarie2009-02-25 at 17:23Reply

  […] jag själv tyckt det varit klyddigt med IPRED och allt vad det innebär kan jag tipsa om en blogg jag tycker verkar ha koll på läget utan att låta hetsig, pubertal eller nedvärderande. Jag kan […]

 6. Fotografen2008-11-13 at 00:05Reply

  Förste april köper jag mig en bärbar med wlan och fildelar hos någon okänd bara för att jävlas med IPRED. Jag ska t.o.m. tanka svenskt. Något jag aldrig gör annars. Det mesta materialet kommer från USA, och där torterar de ändå människor för nöjes skull.

 7. Stoppa IPRED | frepa.blog2008-11-12 at 23:01Reply

  […] konsekvenser och som sätter grundläggande rättsprinciper ur spel. Vilket även Tommy K Johansson skriver bra om . • • […]

 8. The Vince!!!!!2008-11-12 at 20:45Reply

  Avskyr man sina grannar som kör med oskyddade nätverk så ger denna lag oss IT-kunniga oanade möjligheter att sätta dit dom, så vid närmare eftertanke så kanske man inte skall klaga, eller?

 9. Nisse2008-11-12 at 19:27Reply

  Jag kommer ju inte köpa mer musik och film om jag slutar att fildela. Idag finns ju INGET som slår utbudet på en torrent tracker. Privat polis är helt fel väg att gå. Ska dom komma åt piratkopieringen så får dom ge sig på ”scenen”, det är där det mesta kommer ifrån. Sen är väl det fel att kalla det ”piratkopiering”, för det är väl piratkopiering som är kommersiell. Det vi håller på med nu är väl inte värre än när man lånade skivor och CD av varann för att spela in ett kassett-band, som man gjorde på 80-90-talet

 10. The Vince!!!!!2008-11-12 at 17:56Reply

  Bara att kämpa emot för gör vi inte det så har vi snart ett rättsväsende som gynnar enbart dom som kan köpa sig sig fria.

 11. ida2008-11-12 at 10:59Reply

  jag tycker din blogg är grym!!

  http://www.klubbkoll.se

 12. Martin2008-11-12 at 10:20Reply

  Haha, lugna dig TKJ. Oliver måste trolla för debatten om stöld och KOPIERING lämnade vi bakom oss senast 2006.

 13. Jumbo2008-11-12 at 04:32Reply

  Oliver: Helt rätt! Man ska INTE stjäla CD i butiker …

  …Och butiksägaren ska heller inte springa efter dem som ev. gör det för att själv skipa rättvisa … Det ÄR polisens jobb!

 14. IPRED indikerar värdeglidning (eller polis polis piratpolis) at Deepedition2008-11-12 at 00:58Reply

  […] lagen handlar om ökad rättssäkerhet är extremt fånig. Vidare kan den väl användas för att jaga oliktänkande i samma skeva tänkesätt, typ “vi har ju en lag som innebär att vi kan göra X – strunt […]

 15. TkJ2008-11-12 at 00:28Reply

  Oliver: Läs på lite innan du skriker, så förstår du kanske att det inte handlar om att ladda ner musik.

 16. Oliver2008-11-11 at 20:59Reply

  Lämna IPRED i fred!

  Det är stöld att ladda ner musik och film från Internet. Det är kriminellt. Det är mot lagen. Det är som att gå in i en affär och stjäla en CD eller DVD. Det är exakt samma sak!

  Är det något som ni också förespråkar!? Att göra det lagligt att snatta och stjäla!?

  Så lär er att betala för det ni vill ha istället! Fattiglappar och snåljåpar!

 17. opassande » Blog Archive » En tvållåda märkt IPRED2008-11-11 at 20:09Reply

  […] snackar IPRED såklart. Rättssäkerhet. ACTA. FRA. Lagar och handelsavtal som är specialskrivna för att tysta […]

 18. the blackjacker2008-11-11 at 16:22Reply

  I övrigt kan jag inte förstå hur man kan komma på tanken att ens föreslå något sånt här, så nära FRA-fiaskot. Antingen är regeringen politiskt självmordsbenägen, eller helt dumma i huvudet. Oavsett vad man tycker i frågan är det knappast särskilt taktiskt att försöka lansera ett nytt känsligt internetprojekt så nära ett föregående fiasko.

  Inbillar man sig att media och bloggare bränt krutet på FRA-historien och inte orkar engagera sig mer?

 19. the blackjacker2008-11-11 at 16:17Reply

  Jag håller med i mycket. Det märkligaste är att skivbolag ska kunna gå in och begära ut information baserat på misstanke. Alltså inte polisen utan ett skivbolag, det om något är bra jävla sjukt.

  skrev om det själv i min blogg här: http://theblackjacker.se/ipred-lag-om-fildelning/

 20. TkJ2008-11-11 at 15:15Reply

  Mange: Jag köper min musik. Det här handlar inte om det. Det handlar om att privatpersoner ska få agera polis, vilket är helt jävla sinnessjukt.

 21. Nikke Lindqvist2008-11-11 at 14:21Reply

  Det börjar gå så långt att jag, som oftast bara tycker att det är bökigt med fildelning, överväger att komplettera alla länkar på mitt Text & Musik-projekt med djuplänkar till torrents på TPB.

 22. J-Martin2008-11-11 at 14:10Reply

  …jo, jag har också skaffat en blogg ;)
  (återstår att se om man verkligen har tid att skriva i den)

  Men nu till det här synnerligen korkade lagförslaget.
  Det verkar som man vill kamouflera riskerna med IPRED genom att bara prata om hur synd det är om alla artister. Detta är klassisk retorik.
  Och man kan väl bara hålla med om att det är synd om såna som t.ex Per Gessle!

  Vad är det då som är så farligt, när brott inte utreds av polis?
  Utan istället av ’privat-spanare’ som inte har någon utbildning i rättssäkerhet, och ingen skyldighet att vara opartiska.!

  Jag vet att det är svårt att diskutera principer, men man måste ju förstå att IPRED bryter mot en viktig norm om att; Brott ska anmälas till, och utredas av Polisen.
  Detta kommer naturligtvis att färga av sig på det allmänna rättsmedvetandet.

 23. Mange2008-11-11 at 13:22Reply

  Köp din musik och dina filmer istället. Det är ingen mänsklig rättighet att gratis få del av andras verk. Problemet är ju att sådana som du inte betalar för sig utan snyltar på alla oss andra som faktiskt gör det, via exempelvis cdon.com.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.