TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

iZettle testat: Ta betalt med kort och iPhone

Skribent:
Publicerad: , 20:07
Uppdaterad: 2013-07-19, 16:12
Respons: 9 kommentarer

iZettle, kortbetalning i iPhoneiZettle har fått mycket uppmärksamhet de senaste dagarna. Tjänsten låter dig med hjälp av en applikation i din iPhone ta kortbetalningar, och det finns ett tillbehör i form av en kortläsare för att göra proceduren ännu enklare. Efter att ha testat kan jag bara hålla med hyllningarna om iZettle. Det fungerar grymt bra.

Det finns inga fasta kostnader i att använda iZettle, utan istället tar de betalt när du genomför en transaktion. Tanken med lösningen är att vem som helst ska kunna ta betalt med kort. Det kan dels handla om mindre företag, såsom säsongskaféer eller företagare som ofta är på resande fot och behöver kunna ta betalt direkt, eller privatpersoner som exempelvis vill göra det enkelt att för kompisar att betala sin del av restaurangnotan.

Företaget iZettle är baserat i Stockholm, och det är grundat av entreprenörerna Jacob de Geer och Magnus Nilsson. De hamnade förresten på tredjeplasten på Internet Worlds lista över Sveriges hetaste webbentreprenörer 2011.

Det du behöver för att använda iZettle är iPhone-applikationen (fungerar även med iPad och iPod Touch), som du gratis hämtar på iTunes App Store. Du behöver också registrera ett konto hos iZettle, för användarnamn och lösenord, samt personlig information i form av namn, adress, personnummer och bankkontonummer (dit pengarna som du får ska överföras).

iZettle gör en testtransaktion till ditt konto, och för att verifiera det behöver du ange hur stort testbeloppet är. Om du har otur kan den här transaktionen ta någon dag, på grund av att en del banker är rätt slöa.

iZettle och säkerhet

iZettle-dosaDen speciella iZettle-dosan kräver kort med chip, vilket innebär bättre säkerhet. Allt är krypterat och skyddat på alla möjliga sätt. iZettle är godkända enligt EMV – Europay, Mastercard och Visa. De följer den internationella säkerhetsstandarden ”Payment Card Industry Data Security Standard” (PCI-DSS). Kortdata krypteras i själva kortläsaren och information lagras aldrig i mobilen.

För privatpersoner krävs att du har ett konto hos Facebook. Det här är för ytterligare säkerhet – dina personliga uppgifter kontrolleras både mot Facebook och folkbokföringen. Det finns säkert kritiker som är emot det kravet men med tanke på att ungefär hälften av svenskarna har Facebook-konto är det här inget större problem. Företagskonton kräver inte Facebook.

iZettle är registrerad som betaltjänstleverantör och står under Finansinspektionens tillsyn.

Så enkelt är iZettle

Det finns två sätt att ta betalt på. Antingen knappar du manuellt in kortnumret i applikationen, eller så använder du den speciella dosa som iZettle tagit fram. Den här dosan kan du gratis beställa från företaget. Jag fick den skickad till mig i och med lanseringen, och spontant kan jag konstatera att det är en snygg liten pryl som matchar iPhone bra.

Så, ponera att du nu befinner dig på en restaurang tillsammans med dina polare. Notan kommer och för att slippa sitta och vänta på att servitören ska reda ut att dela upp rätt belopp till rätt kort, tar du alltihop på ditt kort. I vanliga fall säger nu kompisarna ”okej, jag för över pengar till dig senare idag” och sedan får du tjata på en av dem i två månader innan du får pengarna. Med iZettle löser ni det här på plats.

iZettle iPhone-app

Du startar din iZettle-app på iPhonen och kopplar in dosan. Tryck i en av kompisarnas kort, varpå appen automatiskt noterar detta. Nu trycker du in rätt belopp. Du kan ange en beskrivning för betalningen, och till och med ta ett tillhörande foto. Därefter godkänner du betalningen och kompisen får signera genom att rita sin namnteckning i appen. Du får ett kvitto som du kan mejla till betalaren. Hela processen tar en halv minut.

Signera i iZettle

Om du vill använda iZettle som företag är det lika smidigt. Det går snabbt och smärtfritt. Du har säkert sett de portabla kortläsarna som finns på exempelvis restauranger – de är klumpigare och långsammare än en iPhone med iZettle.

Jag läste någonstans om varför iZettle har signering på iPhone istället för att ange sin PIN-kod för kortet. Om jag fattat det rätt så beror detta på att det är ett annat tekniskt system.

iZettle tar betalt med kort för privatpersoner

Vad kostar iZettle?

Det fina med iZettle är att det som sagt inte har några fasta kostnader. Om du som företagare vill ha en vanlig kortläsare kostar det antingen ett par hundralappar i månaden för hyra, eller upp till 15000 kronor att köpa. För företagare som har hög omsättning och många betalningar per dag, är det dock bättre att skaffa en sådan här enhet, men dessa tillhör inte iZettles kundkrets.

För varje betalning som sker med iZettle tar de 1:50 kronor plus 2,75 procent av beloppet. Det här är aningen mer än vad det kostar med en vanlig kortterminaler. Men fördelarna väger upp det. Det bör ju påpekas att iZettle inte lämpar sig för stora belopp; på 25000 kronor blir 2,75 procent 687 kronor.

iZettle sajt

På iZettles webbsajt kan du logga in för att bland annat se dina olika transaktioner. Du kan klicka upp kvitton för att skriva ut dem. Det går också att exportera alla transaktionerna till en Excel-fil, vilket är bra för företagsanvändare.

Vågar folk använda iZettle?

Det enda egentliga problemet med iZettle är den psykologiska aspekten. Om jag inte känt till iZettle, och om en privatperson tagit fram sin iPhone med en kortläsare för att ta betalt för något jag köpt på Blocket, hade jag aldrig i livet lämnat ifrån mig kortet. Att låta en okänd person skanna mitt kort med sin mobiltelefon hade luktat skimming lång väg. Utan dosan, alltså om personen velat skriva av alla mina kortuppgifter, hade det känts helt vansinnigt.

Okej, nu vet jag att chip i kort skyddar mot skimming, och jag hade förmodligen också accepterat – och gillat – det efter en teknisk förklaring (i alla fall om personen haft dosan). Men när det kommer till tekniska grejor är jag inte gemene man. Det är så klart en sak om man känner personen som tar betalt, men skulle det vara på en loppmarknad eller vid köp från radannonserna i tidningen, då drar nog de flesta öronen åt sig. Det här tror jag är problemet med tjänsten.

Läs vad andra bloggare tycker:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

9 kommentarer

 1. John A2011-11-28 at 08:13Reply

  Intressant lösning. Jag tror dock på att Seamless ”slår igenom” mer i Sverige när de startar upp:

  http://www.idg.se/2.1085/1.418432/svenskar-ska-gora-kontokorten-till-historia

  Vad jag förstår funkar deras lösning påde på iPhone och Android.

 2. TkJ2011-08-24 at 09:59Reply

  Ilias: Det skapas ett kvitto efter transaktion, som du kan mejla till kunden via appen.

 3. Ilias2011-08-24 at 09:28Reply

  En andra nackdel för oss företagare är att jag (väl?) knappast kan ge min kund ett kvitto. Någon form av verifikat måste jag ju lämna till kunden.

 4. Pär Berglund2011-08-23 at 11:25Reply

  Erik, har ingen aning om hur TOS tolkas i Sverige, men det verkar inte förhindra att fejkade Facebook-konton läggs upp, det finns det relativt gott om. Och bedrägeri är väl förbjudet i svensk lag, räcker inte det som lagutrymme? Eller avtalsbrott om vad det nu står i användaravtalet?
  Finns ju dock andra nackdelar med att hänga upp konton hos andra med din identitet på Facebook. Exempelvis kan du bli avstängd från ditt konto av ibland grumliga skäl eller rena felaktigheter, vilket känns lite riskfyllt då att vara beroende av.

 5. Erik2011-08-23 at 06:55Reply

  De har ingen autentisering men de har TOS som du bryter mot om du skapar ett ”fake-konto”. Att bryta mot TOS räknas som olagligt i andra länder, jag vet inte hur det är i Sverige där vi tydligen har total ignorans mot brott i digitala världen :P

 6. Pär Berglund2011-08-22 at 22:09Reply

  Ja, det låter lovande. Har sökt detta ett tag nu till en del artister som vill kunna sälja merchendize. Finns ju några amerikanska förlagor där, men som inte funkar här. Tycker avgiften är lite i högsta laget, speciellt då det handlar om mindre belopp.
  Ska nog kanske testa ändå, för att se huruvida det går att komma förbi den största barriären, den du nämner i slutet, den psykologiska.
  Tycker Facebook-inloggningen känns lite märklig ändå. Vad jag vet har Facebook ingen autentisering av våra profiler, så det är precis lika osäkert som vilken annan inloggning som helst.

 7. Sebastian2011-08-22 at 22:08Reply

  Fantastiskt! Har den själv till http://www.media-s.se
  Riktigt riktigt bra!

 8. Sebastian2011-08-22 at 21:31Reply

  Wow, riktigt imponerande tjänst!

 9. David A2011-08-22 at 20:41Reply

  Den verkar ju hur trevlig som helst att ha. Har signat upp ett konto och hoppas att jag kan få en kortläsare inom en hyfsat snar framtid. Vore toppen att ha om man åker runt och gör enklare jobb mot privatpersoner! Vore intressant att se någon göra en jämförelse med Square…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.