TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Entreprenörskap

Jobba hemifrån: 9 tips för att lyckas bättre

Skribent:
Publicerad: , 15:13
Respons: 6 kommentarer

Jobba hemifrån, tipsI onsdags förra veckan var det Jobba Hemma-dagen, där Microsoft utmanade svenskarna att arbeta hemifrån. Själva stängde man ner kontoren och lät alla medarbetare jobba från hemmet istället. Undersökningar har pekat på att vi blir mer kreativa hemma, men det är ändå inte helt enkelt.

Själv har jag ett kontor utanför hemmet som jag för det mesta befinner mig på. Men jag arbetar ofta hemifrån och genom åren har jag fått rätt mycket erfarenhet av vad som fungerar och – framför allt – vad som inte fungerar. I den här bloggposten ger jag dig nio tips på att bli bättre på att jobba hemifrån!

Jag tror på variation. Omväxling förnöjer, som man säger. För det mesta jobbar jag från mitt kontor i en industribyggnad några kilometer hemifrån, men jag arbetar även hemifrån och med jämna mellanrum åker jag in till Växjö och sitter på biblioteket, bläddrar i tonvis med böcker och tidningar, och inspireras.

Innan vi flyttade bort från Växjö och hem till landsbygden i Klavreström, hade jag ett kontor hemma. Fördelen med det, var att jag hade fem meter från sängen och kontoret. Men det var väl den enda fördelen… Skämt åsido. Numera hyr jag ett utmärkt kontor i en industribyggnad som används av ett stålgjuteri. Mitt emellan hemmet och kontoret ligger dagis, vilket passar utmärkt när jag lämnar sonen vid 7:15.

Att enbart jobba hemifrån låter säkert som en dröm för många, men av erfarenhet kan jag säga att det inte är så fantastiskt. Det kräver extrem disciplin av dig – och alla andra i hushållet. Dessutom suddar det ut alla gränser mellan fritid och arbete, och det blir lätt att man känner sig stressad över att man borde jobba när man behöver vara ledig, eller göra hushållssysslor när man borde jobba.

9 tips på bättre arbete hemma

Jobba hemma-dagenSå, om du nu tänker börja jobba hemifrån eller om du redan gör det, kommer nu äntligen de nio tipsen bloggposten handlar om. Fyll gärna på med fler tips i kommentarerna här nedan. Jag är säker på att det är många av er läsare som har era egna små knep för att vara produktiv och kreativ även utanför kontoret.

1. Sätt dig avskilt

Att sitta vid matbordet och jobba när köket är fyllt av familjemedlemmar som hela tiden pockar på din uppmärksamhet, är ingen lyckad idé. Du känner säkert till att man hittar ett slags flow när man arbetar. Blir man avbruten så försvinner flytet och det går inte att återgå till det i ett ögonblick. Även om en kort fråga från någon bara tar ett par sekunder, kan det ta många minuter innan du är tillbaka i själva arbetet.

2. Rätt ergonomi viktigt

Jag är en stark förespråkare för god ergonomi för oss som arbetar framför datorer. För några år sedan (rätt många, när jag tänker efter) hade vi alla stationära datorer och då var ergonomin förskräcklig. Billiga och idiotiska ”databord” från IKEA utan plats för mus, pinnstolar och dålig belysning i ett hörn av vardagsrummet eller sovrummet.

Numera sitter de flesta i soffan, sängen eller i en fåtölj med sin laptop. En del använder faktiskt skrivbord, och jag tror också det är vanligt att sitta vid köksbordet. Det bästa med en bärbar dator är att du kan variera sittställningen. Gör det.

Att bara sitta vid ett skrivbord framför en laptop är inte bra. Dina ögon ska vara i samma höjd som skärmens överkant, vilket inte är fallet med en laptop. Det resulterar i nack- och ryggbesvär. Och att bara använda musplattan istället för en riktig mus är inte heller nyttigt.

Jag skulle kunna rekommendera att du skaffar ett bra skrivbord, extern skärm och mus, en riktig kontorsstol och ordentlig belysning. Men det kommer du inte att göra. Därför ger jag tipset att variera din sittställning. Flytta från soffan till köksbordet, till läsfåtöljen och ut på balkongen/altanen/trädgården (kanske inte nu när det är 18 minusgrader – såvida du inte är finne – men till våren).

Hörlurar3. Använd hörlurar

Det här är en smaksak. Personligen vill jag antingen lyssna på musik när jag jobbar, eller vill jag ha det helt tyst. Det sistnämnda är omöjligt eftersom jag har tinnitus, så det blir oftast musik. Vad jag inte vill höra är maskinerna från verkstaden jag delar kontor med, sågverket utanför eller sonen som aldrig slutar prata. Då sätter jag på mig ett par rejäla hörlurar och vrider upp Sepultura eller The Beatles.

4. Våga stäng av kommunikationen

Har du Skype igång? Windows Messenger? ICQ? Mejlklienten? Twitter och Facebook? IRC? Inte för att på något sätt förringa dig, men sanningen är att du, såvida du inte är jourläkare eller statsminister, inte är så viktig att du måste vara nåbar 24 timmar om dygnet.

Jag hör ofta egenföretagare som säger sig vara tillgängliga för sina kunder dygnet runt, vilket är en autobahn rakt in i väggen. Du behöver inte svara ett e-post från potentiell kund i din e-butik klockan halv ett en torsdagskväll. Ingen förväntar sig att du ska göra det. Det är bara fånigt.

Vill du kunna fokusera på en arbetsuppgift, stäng av kommunikationen. Våga göra det. Jag stänger till och med av mobilen ibland, till PR-byråernas stora förtret.

Det finns tillräckligt med saker som pockar på din uppmärksamhet i hemmet, och du behöver inte fler. Det här gäller även andra familjemedlemmar. Gör klart att du jobbar och om de stör dig så drar du in veckopengen. Ge katterna en rejäl burk lax så somnar de sen.

5. Strunta i hushållssysslorna

När du är hemma, är det väldigt lätt att tråkiga arbetsuppgifter får dig att tycka att till och med disken är roligare. Det finns forskare som har kommit fram till att detta beror på att vår hjärna prioriterar snabba belöningar – det är lättare att bli klar med disken och nöjd över det, än att ge sig på en arbetsuppgift som kanske inte blir färdig förrän flera veckor.

Försök undvika detta, för det tar mycket mer tid än vad man tror. Jag lovar dig. Och jag talar med erfarenhet. Jag lämnar ofta datorn för att fixa en maskin tvätt, diska, plocka och göra en massa annat som jag egentligen alls ska syssla med eftersom det är arbetsdag.

Å andra sidan är fördelen med att jobba hemifrån, att man faktiskt har möjlighet att ta hand om sådana här saker på dagen istället för på kvällen. Du kan till exempel ta en paus från arbetet, städa i en timme och sedan jobba in det på kvällen.

6. Jobba framför TV:n?

Precis som många av tipsen här, är det här en smaksak. Ibland har jag TV:n igång, och det är ju trevligt, men jag skulle ljuga om jag säger att det inte påverkar arbetstempot. Det blir lätt att man fokuset hoppar mellan datorn och TV:n, och precis som jag skrivit ovan försvinner ens flow.

7. Gå en promenad

Även om mina tips verkar ge sken av att du ska arbeta som på ett kontor även när du är hemma, så är det inte meningen. Syftet med att arbeta hemma är att du själv kan bestämma hur, när och var du arbetar. Vad jag menar med disciplinen är att det lätt blir så att man gör en massa andra saker och sedan glömmer bort att man faktiskt ska jobba också.

Men samtidigt får du inte glömma bort fördelarna med att arbeta hemifrån! En av dessa är att du kan ta behövliga pauser. Det gör man även på kontoret även om dessa då ofta består i att man stannar kvar framför datorn för att läsa på Aftonbladet och kolla Facebook. När du är hemma kan du göra andra saker.

En nyttig och bra sak att göra, är att gå en promenad. Frisk luft och motion stimulerar kreativiteten och jag lovar att om du kört fast, kommer det att släppa om du går en rask runda.

8. Bestäm tid, sätt äggklockan!

Ett sista tips när det gäller arbetsdisciplinen är att ställa en alarmklocka. Forskning visar att man bara kan arbeta effektivt i kortare stunder.

Hur länge det är varierar så klart mellan person och person. Jag har läst om 45 minuter, men jag själv har en förmåga att förlora mig helt i något projekt, glömma bort att äta och titta på klockan, och jobba i många timmar utan paus, bara för att slutligen andas och märka att klockan är 3:00 på morgonen… Så det där är individuellt.

Oavsett hur du är som person är det bra att ställa klockan på en halvtimme eller timme, och sedan fokusera helt och hållet på en uppgift. Avbryt inte arbetet för något. När klockan ringer avrundar du och belönar dig med något (kanske en promenad?).

9. Strunta i regelerna…

Slutligen vill jag understryka att mina tips är just tips. Det är inga regler. Hur du arbetar bäst hemifrån är helt upp till dig själv. Det kommer att ta flera försök att hitta rätt rutiner, och även när du har rutinerna är det bra att avvika från dem.

Utnyttja faktumet att du är hemma och unna dig lite kvalitetstid. Om du har barn som är på dagis, kommer du säkert njuta av att vara helt själv hemma för en gångs skull. Sätt på ett avsnitt av favorit-TV-serien, stäng av mobil och dator, tryck i dig en hel påse chips och släpp allting. Det är du värd.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Carl Stridsberg2013-02-06 at 15:41Reply

  Det där med att sitta framför en dator är ju egentligen livsfarligt!
  Man belastar ryggen 50% mer när man sitter än när man står upp!

  Så ett höj- och sänkbart data bord borde vara varje datanörds tillgång! :)

 2. Erik2012-03-01 at 08:13Reply

  Det största problemet enligt mig är att kunna fokusera på rätt saker om man arbetar från datorn. Det är lätt att man flyter iväg från ämnet och börjar kolla på annat.

 3. Svea2012-02-20 at 21:23Reply

  Det bästa tipset jag kan ge är att schemalägga exakt vilken tid man ska arbeta, ta lunch och t.ex. ta en promenad. Sedan gäller exakt samma sak som på kontoret; 100% fokus under arbetstid. Jag tillåter inte något/någon att störa min koncentration.

  Sedan beror det givetvis på om du ska arbeta ett par timmar på kvällen eller om du ska göra det i en vecka, månad eller år. Olika förhållanden kräver olika återgärder.:)

 4. Fredrik2012-02-15 at 03:13Reply

  Bra saker du tar upp i din text. Mitt problem är att jag ibland lyckas jobba utmärkt trots att TVn står på och det är stökigt etc.
  Medan jag andra gånger kan ha det hur välordnat eller hur stökigt som helst runt omkring mig och inte få något gjort alls.

  Att jobba hemma för mig, är därför alltid något av ett lotteri…

 5. Morgan Ridell2012-02-14 at 16:43Reply

  Slår ett litet slag för ordning runt ”arbetsplatsen”, vare sig den nu är med en stationär maskin eller en laptop.
  En liten anslagstavla eller whiteboard, post-it på givna ställen, papper, offerter, uppslagsverk eller dylikt på sin plats.
  Kort sagt, lite ordning. Man behöver inte bryta ”flow” för att hitta telefonen, papperet, boken eller anteckningen o.s.v.
  Som journalist och författare är ordning det som jag arbetat med mest. Att slippa leta efter allt hela tiden.

  • TkJ2012-02-14 at 18:14Reply

   Morgan: Haha, ja, det kan vara bra. :) Fast det är nog också en smaksak. Mina skrivbord har alltid sett ut som en krigszon, även om jag vet var allt ligger. Något jag hade för två veckor sedan bör ligga ungefär 5 cm ner i bråten.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.