TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Humor

McAfee blir Intel: John McAfee jublar, slipper dela namn med ”sämsta programmet på jorden”

Skribent:
Publicerad: , 19:27
Respons: 1 kommentar

John McAfeeJohn McAfee har inte haft något med säkerhetspaketet som bär hans namn på över 15 år. Ett faktum som han knappast har haft något gott att säga om. Mycket kan man säga om John McAfee, men lågmäld är han då verkligen inte.

För ett tag sedan köpte Intel upp McAfee och nu meddelar man att programserien kommer att döpas om till Intel Security. Det här beslutet har fått John McAfee jubla av glädje och säger sig stå i ”evig tacksamhet till Intel för att de befriat honom från den här förskräckliga associationen med den värsta programvaran på planeten”.

Personligen skulle jag inte gå så långt som att kalla McAfees säkerhetsprogram för det värsta programmet på planeten. Det finns en hel del program som är betydligt sämre. Med det sagt är McAfee knappast det program jag i första hand rekommenderar om någon frågar efter köpråd inför säkerhetspaket.

Det största problemet med McAfee Internet Security – och de övriga säkerhetsprogrammen i serien – är att det är osedvanligt prestandahungrigt.

För ett par år sedan drogs så gott som samtliga Internet Security-paket med problemet att de tog alldeles för mycket kraft från datorn. Det ledde till att användare helt sonika stängde av sina antivirusprogram för att exempelvis kunna köra datorspel utan att riskera att processorn och internminnet togs över av virusskyddet.

Andra antivirus blir resurssnåla

McAfee Internet SecuritySedan hände något. 2008-2009 insåg antivirusutvecklarna att man måste göra något åt sina programvaror. De hade växt ur skorna allt eftersom man tryckt in nya funktioner. Det var inte ovanligt att virusskydden snabbt käkade upp 300-500 MB internminne efter att ha startat Windows.

I och med versionerna 2008-2009 verkade det som om alla säkerhetsföretagen gemensamt beslutat att göra något åt det. Norton, som tidigare var hopplöst krävande, hade skrivits om från grunden och 2009 års utgåva var imponerande trimmat (läs min gamla bloggpost om Norton 2009).

Samma sak gällde de flesta andra virusskydd. Istället för att bara fylla på med funktioner till befintliga program, började man skala ner och förbättra allt med siktet inställt på att leverera säkerhetsprogram som ska ligga tysta i bakgrunden och inte störa användaren eller datorns prestanda.

De allra flesta har lyckats bra. Min personliga favorit är idag Symantecs Norton Internet Security (alternativt Norton 360, som i stora drag är samma program men med ett par extra funktioner för backup och förbättring av datorns prestanda). Den senaste versionen av Norton tar bara upp ett par få MB internminne och du märker inte av att det körs. Symantec dras dock fortfarande av PR-skadorna som kolosserna från 2007 och tidigare resulterade i.

Varje gång jag skriver positivt om Norton, får jag kommentarer från folk som tycker att jag har fel eftersom Norton slöar ner datorn tills den är oanvändbar, och varje gång jag svarar på dessa kommentarer framgår det att avsändaren fortfarande har Norton 2007 färskt i minnet. Men det har som sagt hänt mycket sedan dess…

Norton en personlig favorit

Med det sagt är Norton min favorit av främst subjektiva skäl. Jag påstår inte att det i funktion är bättre än alla andra, bara att jag personligen föredrar det. Kaspersky, F-Secure och Panda är tre andra Internet Security-paket som är minst lika bra. Alla har sina för- och nackdelar. Gemensamt för dem är att de försöker vara så dolda som möjligt, eftersom det bästa antivirusprogrammet är det du aldrig behöver bry dig om.

Men McAfee då? Som jag redan påpekat tycker jag att betyget ”värsta programvaran på planeten” är en smula överdrivet. Men när det gäller John McAfee är det tunnsått med gråzoner, och termen ”lagom” finns knappast. Någon liknade John McAfee vid IT-världens svar på Tony Stark. Tittar du på intervjuer med honom och tänker på Robert Downey Jr:s tolkning av Tony Stark, finns det onekligen likheter.

Hur som helst, dåligt är Mcfees program inte. Men om du ställer upp det jämte nämnda konkurrenter blir det snabbt uppenbart att McAfee inte lyckats hålla takten vad gäller prestandakraven. Visst är det betydligt mer trimmat än vad det var före 2008, men McAfee tar fortfarande en hel del datorkraft om du jämför med Symantecs Norton, Panda Security, F-Secure och Kaspersky.

John McAfees utspel finns citerat hos BBC:

”I am now everlastingly grateful to Intel for freeing me from this terrible association with the worst software on the planet. These are not my words, but the words of millions of irate users.” [Källa: BBC]

Och om du ändå är tveksam till hur pass mycket John McAfee hatar antivirusprogrammet som bär hans namn, kan du ta en titt på hans video där han ger svar på hur man avinstallerar McAfee från en dator. Nu spoilar jag, men det slutar med att han skjuter datorn…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Magnus2014-01-14 at 20:35Reply

    Hade ju varit kul och få historien till varför namnen är samma. Var han inblandat på något sätt för 15 år sedan. Vet inte vem det är men kan ju googla också.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.