TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Smartphones

Jolla lanserar sin första smartphone med Sailfish OS

Skribent:
Publicerad: , 02:04
Respons: 1 kommentar

Jolla första mobilen med Sailfish OSFörra sommaren hoppade ett antal Nokia-anställda av bolaget och skapade Jolla – en helt ny mobiltillverkare fokuserad på att ta fram smartphones med operativsystemet Sailfish OS, som bygger på MeeGo. Anledningen var att man tyckte MeeGo var så bra att det behövde fortleva. Nokia var däremot inte intresserade av att fortsätta utvecklingen, utan valde som bekant att fokusera på Windows Phone.

När jag skrev om Jolla var jag inte speciellt snäll. Jag var cynisk och kallade det dödfött, och jag var helt säker på att vi inte skulle få se någon färdig mobil. Nu kan vi konstatera att jag uppenbart hade helt fel i min analys! Jolla lanserar nämligen sin första smartphone. Imponerande.

Sailfish OS baseras likt AndroidLinux. Jolla har byggt operativsystemet utifrån MeeGo, och man har gjort Sailfish OS öppet för andra mobiltillverkare att ta del av. Mer om projektet och hur du till exempel kan utveckla applikationer för Sailfish hittar du på dess hemsida.

Att dra igång ett nytt mobilt operativsystem är långt ifrån enkelt. Android, iOS och till viss del Windows Phone har marknaden i ett järngrepp. För att lyckas med ett nytt operativsystem måste man få utvecklare att ta till sig det och börja bygga applikationer. Utan applikationer kommer inga användare. Och utan användare är utvecklare inte intresserade av att bygga appar. Så det är ett starkt moment 22.

Sailfish OS kör Android-appar

Smartphone från JollaMen Sailfish OS har dock en joker i rockärmen. Operativsystemet kan nämligen köra Android-applikationer. I Sailfish kan du dels köra appar utvecklade exklusivt för Sailfish OS, appar byggda för MeeGo, samt som sagt Android. Det gör att Sailfish kan få en god start; Android har som bekant ett galet stort utbud av appar.

Att man erbjuder möjlighet att köra Android-applikationer behöver dock inte betyda att det är mycket enklare att lyckas med et nytt operativsystem. Ta bara en titt på RIM:s Blackberry 10, ett rätt bra och intressant operativsystem som också kan köra Android-applikationer. Trots ett bra OS och bra hårdvara är Blackberry på väg ut från marknaden. Det går inte alls bra för dem.

Nu ska jag dock inte vara lika cynisk som jag var förra gången, eftersom det tydligen inte gick så bra. Att Sailfish OS kan köra Android-applikationer är en stor fördel. Det innebär att man redan från start kan erbjuda de appar som stora mängder av användare kräver; Instagram, Facebook, Twitter och så vidare.

Gränssnittet i Sailfish kallas för gestbaserat, vilket betyder att du till exempel kan starta applikationer genom att svepa över skärmen på ett visst sätt. Hur det fungerar i praktiken får vi se när mobilerna kommer ut.

Mobil från Jolla med Sailfish OS

Den första mobilen

Jollas första smartphone ska enligt ett pressmeddelande redan nu finnas att beställa i Finland. Man kommer avancera till andra europeiska länder, för att sedan sprida sig över resten av världen.

Rent hårdvarumässigt verkar den första mobilen inte vara något som sticker ut ur mängden. Den har en skärm på 4,5 tum med Gorilla 2-glas och upplösningen 960 x 540 pixlar, två kameror – den på baksidan fotar i 8 megapixlar, har autofokus och LED-blixt och frontkameran för till exempel videosamtal är på 2 megapixlar.

Nätverksstöd innefattar GSM, 3G och 4G, WiFi 802.11b/g/n, AGPS och Bluetooth 4.0. Processorn är en Qualcomm Dual Core 1,4 GHz och mobilen har ett internminne på 1 GB RAM samt lagringsplats på 16 GB plus kortplats för MicroSD. Enheten är strax under 1 centimeter tjock och väger 141 gram. Prislappen ligger på €399 – motsvarande cirka 3560 kronor, utan abonnemang.

Jollas första smartphone med Sailfish OS

Frågan är nu vem mobilen riktar sig till? Vem är det som kommer att köpa den, förutom de MeeGo-fans som finns kvar? Den kan vara så att Sailfish OS är ett grymt bra operativsystem, men det vet jag inte än. Hur står det sig mot Firefox OS, till exempel? Själva mobilen innehåller inget speciellt spännande, så allt hänger på operativsystemet.

Läs mer på Jolla.com.


 

Mer läsning om mobila operativsystem:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BREDBAND: Sponsrade länkar

Mobilt bredband!
Det i många fall smidigaste sättet att skaffa Internet – oavsett på resande fot eller i hemmet – är mobilt bredband. Jag har använt Telenors abonnemang sedan starten och har alltid varit nöjd. Finns även med FRI TRAFIK! Ingen bindningstid.

Kommentarer

En kommentar

  1. wordord2013-11-29 at 04:32Reply

    Jag har en Jolla. Man kan säga att den har potential, men det finns fortfarande en del saker som utvecklarna måste fixa: precis som med de första WP-mobilerna har denna väldigt få inställningsmöjligheter t.ex. i fråga om fontstorlek, textinmatning, kamera. Men det är sånt som man kanske kan förvänta sig att fixas i kommande uppdateringar. Ingen internetdelning, vilket är synd. Androidappar fungerar – MEN: man kan inte ladda ner dem från Google Play, utan måste använda Yandex Store, som har ett mycket mindre apputbud.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.