TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Journalister i USA förlitar sig på bloggar

Skribent:
Publicerad: , 18:17
Respons: 6 kommentarer

En ny undersökning gjord av företaget Cision tillsammans med George Washington universitets strategiska PR-program visar att de amerikanska journalisterna verkligen tagit bloggar och sociala nätverk till sina hjärtan… Många använder dem som research i arbetet.

I ett pressmeddelande från Cision berättar man om resultatet av undersökningen:

Bland de tillfrågade journalisterna sade 89% att de använder sig av bloggar, 65% av sociala medier som Facebook och LinkedIn, och 52% av microbloggar. Undersökningen visar också att 61% använder Wikipedia, det populära uppslagsverket online.

Att 89 procent använder sig av bloggar i sitt arbete inom research borde slå alla eventuella kvarvarande spikar i kistan för den påstådda bloggdöden. Bloggar är här för att stanna. De kommer att utvecklas och det är inte säkert att vi kallar det för bloggar om några år, men den medborgarjournalism som bloggar innebär är här för alltid.

Samtidigt säger 84 procent av de tillfrågade att de tycker bloggar och sociala medier är mindre trovärdiga än traditionella medier. Fast ordspråket ”Du ska inte tro allt som står i tidningen” är mer aktuellt idag än någonsin. Så mycket faktagranskning tror jag inte sker på svenska tidningshus. Faktagranskare och korrläsare är inte speciellt vanliga yrken längre. Cyniker som jag är… De enda jag litar på gör någorlunda faktagranskning idag är SVT.

Den primära källan för research verkar vara PR-proffs:

Enligt undersökningen vänder sig de flesta journalister till PR-proffs för att få hjälp i deras primära arbete med research. Tillfrågade redaktörer och reportrar sade att de är beroende av PR-proffs för ”intervjuer och tillgång till källor och experter” (44%), ”svar på frågor och riktad information” (23%), och ”perspektiv, information i sitt sammanhang samt bakgrundsinformation” (17%).

Mer läsning: 50 tips för att bli proffs på Twitter

Källa: Pressmeddelande

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Åke Forsmark2010-01-30 at 09:47Reply

  Där bloggar rockar fett är ju granskningen av journalisterna. Det är alldeles för mycket halvlögner och vinklingar som skulle sluppit genom annars. Men man måste vara kritisk med vad man läser för bloggar också. Väljer man bara att läsa sådant som stöder den åsikt man redan har så riskerar man att bli tämligen korkad.

 2. Ricke2010-01-29 at 15:27Reply

  usch… man vågar ju inte lita på allt som skrivs på internet.

  Rekrytering

 3. Självständig journalistik? - ZoulMedia2010-01-28 at 12:16Reply

  […] K Johansson skriver idag en tänkvärd bloggpost om hur amerikanska journalister tagit bloggar på allvar och i hög grad använder dem som en […]

 4. Sörppa2010-01-28 at 10:07Reply

  Jag måste säga att när jag först hörde talas om bloggar för några år sedan var jag mycket skeptisk till fenomenet. På den tiden handlade det mest om att folk skrev vad de gjorde timme för timme (enligt hur jag uppfattade det i alla fall, jag läste inga bloggar själv då), och det kändes totalt meningslöst för mig att läsa sådana bloggar.

  Nu har ju bloggfenomenet utvecklat sig i helt andra riktningar, t.ex. som man ser här på TkJ, och då känns det ju faktiskt som något användbart och bra. Jag tror också att bloggar är här för att stanna, och att de kommer att fortsätta utvecklas.

 5. Rune2010-01-27 at 22:40Reply

  Ja eftersom faktagranskning och sakkunskap är lika med noll hos de flesta inom dagspress och många TV-media så lär det inte kunna bli så mycket sämre än idag iaf. Det mesta där verkar gå ut på människoförnedring isf att vara objektiva och kritiskt granskande. Ett färskt exempel, jämför hur den nyligen bordlagda skuldsaneringslagen rapporteras hos tex DI (di.se) och bloggen Insolvens Stockholm (insolvenssthlm.blogspot.com), vem har rätt och vem har fel, vem beskriver det de tror och vem beskriver det de vet?
  Blogg eller gammelmedia?

 6. Björn2010-01-27 at 19:36Reply

  Problemet med bloggar är det är rundgång med rykten som till slut blir sanning. typ råttan i pizzan historien. Det är svårt att hitta ursprungskällan och därmed granska den. Vilket är syftet och vem står bakom källan osv. Fördelen med tryckta källor och vetenskapliga artiklar är att de inte är så flyktiga och går att kritisera då man lättare kan undersöka hur artiklen kom till. Därav större trovärdighet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.