Lästips: Så fel är det att säga "Jag har inte att dölja så jag bryr mig inte om krypering"

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 899 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 645 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 400 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Smartphones

Kan mobilen ersätta datorn redan idag?

Smartphones ersätter våra datorer?Dagens smartphones är lika kraftfulla som bärbara datorer var för bara något år sedan. Många av oss, beroende på vad vi använder datorerna till, skulle idag kunna ersätta datorn med en smartphone. Skaffa en docka med USB och HDMI för att ansluta mus, tangentbord och skärm, så är det klart.

Det har redan gjorts en del försök med det här (Motorola hade någon lösning som dock inte blev succé) men idag har Android kommit så långt att det mycket väl kan användas som ett operativsystem för vanligt datorarbete. Och det ligger inte allt för långt in i framtiden med smartphones som kör Windows 8.

Jag läste för ett lite tag sedan en krönika ha Swedroid som handlade om just huruvida mobilerna kommer att kunna ta över våra vanliga datorer, och sedan dess har jag diskuterat ämnet med lite olika personer. Det råder delade meningar men det handlar till stort om vad man idag använder sin dator till.

Om du brukar spela på din PC har du behov av bra processor, och framför allt ett kraftigt grafikkort. I dessa fall finns det ingen smartphone som kan ersätta din dator. Det är omöjligt, och kommer inte att bli möjligt på flera år.

Men de flesta av oss använder idag våra datorer till att surfa, använda sociala nätverk, titta på film och lyssna på musik, samt göra enklare grejor som att skriva eller fixa med Excel-ark. Kanske sysslar du också med en del bildredigering. I de här fallen finns det oftast tillräckligt med prestanda i en schysst smartphone.

Gör om din smartphone till PC

Vad du behöver för att ersätta din dator med en smartphone, är anslutning av tangentbord, eventuell mus (såvida du inte vill använda själva mobilen som styrplatta – huruvida det finns lösningar för detta idag är jag inte säker på, men tekniskt sett borde det inte vara några problem) och du behöver ansluta en extern skärm.

Test Microsoft Wedge Mobile Keyboard, Wedge Touch MouseAtt ansluta till skärm är inga problem – de flesta mobiler har HDMI-utgång, och om det saknas finns det dockor som har det. Och tangentbord kan kopplas ihop med mobilen via Bluetooth. Jag har testat ett par sådana, nu senast var det Microsoft Wedge.

Så vad är då fördelarna med att ersätta datorn med en smartphone? Främst är det möjligheten att använda en och samma enhet överallt. Du behöver ingen dator på jobbet, en dator hemma och en smartphone. Istället dumpar du alla datorer och bara använder din smartphone.

Nu när vi är många som jobbar hemifrån – eller på andra ställen utför kontoret – är det här smidigt. På resande fot går det till exempel att ta med ett litet bluetooth-tangentbord och en surfplatta för att använda som extern skärm (eller så använder du surfplattan som dator, även om det går ifrån konceptet att ha din smartphone som enda dator).

iOS, Android, Windows

De flesta mobila operativsystem fungerar att ersätta Windows eller OS X, för de användare som inte gör speciellt avancerade saker. Det finns tillräckligt med riktigt bra applikationer som löser allt. Så oavsett om du har Android eller iOS kan du göra det mesta.

När det kommer till Windows Phone är jag lite mer osäker. Men det lär inte dröja allt för länge innan det kommer smartphones med vanliga Windows, och då är vi definitivt i hamn.

Eller vad tror du? Är jag helt ute och cyklar?

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

WINDOWS 10: Uppgradera din PC!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. Läs mitt test av Surface Pro 3.

 • Peter

  Visst kan mobilen redan idag ersätta enklare arbeten på stationär PC eller laptop. Men riktigt intressant blir det inte förrän mobilen kör Windows 8.

  Är dock lite emot termerna som används…; ”ersätta din dator med en smartphone”. En mobil/smartphone *är* en dator…

  • Peter: Ja, du har rätt, en smartphone är ju en dator. Men jag ville formulera mig på ett sätt så att alla förstod vad jag menade.

 • Jag tror att Android och Chrome OS kommer att slås ihop på sikt.

  Och vad gäller Ubuntu håller jag med om att det är intressant. Jag vill inte gå så långt som att det är det mest intressanta just nu, men det är klart värt att titta på! :)

 • m96

  Jag har en Logitech blutooth mus till datorn. Den är inga problem att ansluta till mobilen på samma sätt som tangentbordet. Har en Galaxy S2. Där dyker det upp en muspil i Android direkt när musen ansluts.
  Funkar fint. Men Android behöver bättre multifönsterfunktioner, likt windows, osv innan det blir riktigt hanterbart. Men som sagt. Det börjar bli nära.

 • Thomas

  Hej,

  Vi är väldigt nära nu!

  Det mest intressanta idag är Ubuntu. Där det är samma operativ, men visar sig som en ”full desktop” om du dockar: http://www.ubuntu.com/devices/phone

  Att inte Google har sytt ihop syna plattformar.
  En Android som blir en Chromebook eller en Google-TV beroende på var du dockar den!

  /Thomas

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996.
Utgivare: TkJ Media AB, Ryssby i Småland.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på FacebookTkJ på Vine

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Sponsorer

Arkiv

maj 2016
M T O T F L S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick