TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Twitter

Nybörjare: Så kommer du igång med Twitter

Skribent:
Publicerad: , 13:50
Uppdaterad: 2015-03-11, 15:32
Respons: 2 kommentarer

TwitterJag får en del förfrågningar om Twitter, från personer som provat men gett upp eftersom de inte upplevt det sociala i tjänsten. Problemet – om man nu ska kalla det ett problem – med Twitter, är att du måste följa personer och ha följeslagare för att det ska vara kul.

Det här kräver lite jobb men jag lovar att det är värt det. Jag använder Twitter dagligen och betydligt mer aktivt än Facebook. Det är väldigt givande, både som rent nöje men även professionellt när jag har frågor eller letar efter nyheter.

En vanlig missuppfattning om Twitter, är att det bara är någon slags chattjänst där folk postar små kommentarer om vad de äter till lunch. Det är helt fel, och de som säger det har uppenbarligen inte orkat lära sig använda tjänsten.

Twitter kallades förr för mikroblogg. Du postar meddelanden på maximalt 140 tecken, som de som följer dig får upp i sin ”feed” – ett flöde av alla nya meddelanden från personer man följer.

Bara 140 tecken?

140 tecken låter kanske alldeles för lite, men SMS har väl överlevt och det var länge begränsat till 160 tecken (idag kan man skriva längre, men då skickas det som två eller fler SMS efter varandra)? Så att man inte kan säga något vettigt på ett så begränsat utrymme är fel.

Jag ser Twitter som dels ett digitalt fikarum där jag loggar in, läser och skriver när jag behöver komma ifrån arbetet, och dels som professionellt när jag postar länkar till dels mina egna blogginlägg men även annat. Trillar jag över något kul eller intressant, postar jag det till Twitter – för detta använder jag tillägget TwitterBar i Chrome.

Jag har tidigare skrivit en guide till Twitter, där du får lära dig hur du registrerar ett konto och kommer igång med de första stegen.

Bra tips för nybörjaren

Jag lyssnade på ett avsnitt av podradion The Social Hour, där Amber MacArthur ger ett riktigt bra tips angående att komma igång med Twitter.

MacArthur jämför att komma igång med Twitter, med att börja gå till gym. Det räcker inte att gå till gymmet en gång, eller sporadiskt då och då, för att få resultat. Du behöver gå kontinuerligt och det är först efter en tid som du märker resultat.

Twitter är likadant. Det räcker inte att logga in, följa några personer, posta en länk och sedan tröttna. Det kräver en del tålamod att komma igång. MacArthur ger tipset att under några veckors tid varje dag besöka Twitter, följa tio nya personer, läsa flödet och skriva kommentarer, retweeta (det vill säga återposta något som skrivits) och posta intressanta och kul saker.

Efter en vecka eller två kommer du att börja få fart på det. Det här behöver inte ta speciellt lång tid, några minuter om dagen räcker, plus att du med exempelvis TwitterBar postar bra länkar då och då.

Ett sätt att hitta nya personer att följa, är att logga in på Twitters hemsida och kolla i högerspalten under Who to follow. Här ges tips. Allt eftersom du följer personer i din bransch kommer tipsen att bli mer relevanta.

Du kan också läsa min lista över 30 svenskar att följa på Twitter.

För ännu mera läsning om hur du designar din Twittersida, hur du implementerar Twitter på din blogg och tvärtom, och hur du använder det sociala nätverket för att söka i nyhetsflödet, läs min bloggpost Lär dig Twitter.

Om du vill följa mig på Twitter, så heter jag @tkj.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Twitter för nybörjare | Journalisttips2012-09-16 at 22:23Reply

    […] Tommy K Johansson har också skrivit flera gånger om att komma igång med Twitter. Här är hans – vad jag vet – mest grundläggande komma-igång-guide. (Han har bland […]

  2. Kom igång.. « Kristina Alfengård2011-08-12 at 13:14Reply

    […] För att komma igång med twitter publicerar Sveriges största IT-bloggare TKj, en toppen gudide, klicka här Den har jag läst och ska hitta en stund under dagen att testa mig fram. Bästa sättet att lära […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.