TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Kunder slipper betala mobiltjänster de inte beställt

Skribent:
Publicerad: , 18:22
Respons: 2 kommentarer

Hjälp för dyra mobiltjänsterDet är tyvärr vanligt med oseriösa företag som lurar på konsumenter olika mobiltjänster, såsom ringsignaler och annat. Hittills har kunder inte haft mycket att säga till om när teleoperatörerna krävt dem på pengar via mobilfakturan. Nu blir det ändring på det.

Om du som kund har fått en mobilfaktura som innehåller tjänster du inte har beställt, kan du numera, tack vare Konsumentombudsmannen och Allmänna Reklamationsnämnen, bestrida fakturan och slippa betala.

Konsumentombudsmannen har dragit Tele2 inför rätta för att de anser att telekombolaget har ägnat sig åt ”olaglig inkassoverksamhet”. Telebolagen har inte tagit emot klagomål som rör mobiltjänster, utan hänvisat till företagen som lurar konsumenter till tjänsterna.

Ett exempel på denna typ av tjänst kan du läsa om på Aftonbladet (gammal nyhet). En kund har råkat klicka på en länk som startade en prenumerationstjänst som sedan inte gick att stänga av, eftersom företaget bakom tjänsten inte gick att nå. Metoden är att spamma ut SMS med en länk – råkar du klicka på länken får du omedelbart en rad svars-SMS med till exempel ringsignaler för en saftig summa pengar.

Dyra prenumerationstjänster omöjliga att stoppa

Ibland beställer konsumenten någonting i tron om att det är en engångsavgift (horoskop, spådomar, svar på frågesport etc), men då aktiveras en prenumeration på exempelvis 49 kronor i månaden. Att avregistrera är som regel hopplöst svårt. Denna typ av problem har ökat och KO får allt fler anmälningar.

Som kund har du fått betala mobilfakturan även om den innehållit felaktiga uppgifter, det vill säga dyra tjänster som du inte betalat. Kunder som inte betalat har fått sin faktura skickad till inkasso och hotats om att få sina mobilabonnemang avstängda.

– Jag kan tänka mig att det kommer att innebära en större ström av klagomål till operatörerna, även om man i första hand ska vända sig till säljaren av innehållstjänsten, säger [Ulrika Edlund på Konsumentverket]. [E24]

Vilka konsekvenserna kommer att bli får vi vänta och se. Ska jag ge mig på en spekulation, kan jag förstå om telekombolagen på något sätt vill sätta stopp för oseriösa mobiltjänster. Om de får börja ta ansvar för oseriösa mobiltjänster vill de säkert förhindra dem. Jag kan tänka mig att man kommer överväga någon form av bekräftelse före köpen går igenom.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BREDBAND: Sponsrade länkar

Mobilt bredband!
Det i många fall smidigaste sättet att skaffa Internet – oavsett på resande fot eller i hemmet – är mobilt bredband. Jag har använt Telenors abonnemang sedan starten och har alltid varit nöjd. Finns även med FRI TRAFIK! Ingen bindningstid.

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Erik2011-03-15 at 12:33Reply

    Det borde väl vara en baggis för telia att helt enkelt strypa tjänsten om man ringer dem. Tyvärr blir det väl extra arbete för operatören men det verkar svårt att gå runt. Vill de inte ha extra arbete så får de väl blocka tjänster som får in för mycket klagomål.

  2. sxm2011-03-13 at 11:39Reply

    Hej , jag hatar också när dom lurar än tycker det är för dåligt!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.