TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt bredband

Kontantkort med mobilsurf, för att strömma film till sommarstugan?

Skribent:
Publicerad: , 08:56
Respons: 6 kommentarer

Kontantkort för mobilt bredbandFinns det något bra kontantkort att köpa, så att du kan få mobilt bredband till sommarstugan och kan strömma film från exempelvis Netflix när det regnar ute? Den frågan har jag fått flera gånger de senaste veckorna, och jag har tittat runt bland operatörerna för att få en uppfattning av vad som kan rekommenderas.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att svaret på frågan är ”nej”. Det finns inget kontantkort för mobilt bredband som inte är ekonomiskt vansinne att skaffa för att strömma film från Netflix, Headweb, Viaplay, YouTube eller andra tjänster. Kontantkorten är laddade med alldeles för lite datatrafik och priserna per GB är galet höga. Det är som regel billigare att köpa filmen på DVD eller Bluray, än att strömma den.

Fördelen med kontantkort är att du inte behöver bry dig om månadskostnader eller bindningstid. Konceptet är i teorin utmärkt för att kunna ta med sig bredband till exempelvis sommarstugan. Du betalar bara för hur mycket du ska surfa, och behöver inte oroa dig för att kostnaden ska skjuta i höjden utan att du märker det.

Räkna ut hur mycket film och musik drar i bredbandProblemet är att kontantkort ofta kommer med bara några få GB trafik. För att ta ett exempel tar Telia 299 kronor för ett så kallat halvårs-kontantkort med 5 GB datatrafik. Vill du ha 2 GB extra kostar det 299 kronor, 5 GB kostar 599 kronor.

För att förstå hur lite det här är, så kan du räkna med att det tar ungefär 3 GB att strömma en långfilm på två timmar i Full HD. Vill du under semestern titta på tre långfilmer kostar det alltså 598 kronor (299+299). Det anser jag vara alldeles för dyrt för att motivera köp. Har du barn som sitter och tittar på YouTube försvinner datan snabbt, och det blir dyra timmar.

Kontantkort för bredband kan vara bra att ha om du behöver kolla mejlen eller besöka några webbsidor, men det blir ändå väldigt kostsamt.

En bättre lösning som fungerar för många, är att istället använda din smartphone och dess abonnemang för att surfa på. De flesta mobilabonnemang har idag flera GB att använda för mobilsurf. Detta samtidigt som du i de flesta smartphones kan använda dig av Internetdelning, för att skapa en WiFi-hotspot andra enheter kan ansluta till. På så sätt kan du dela ut mobilens Internet till din dator eller surfplatta för att se på film.

SÅ GÖR DU: Dela ut Internet från iPhone till dator

Hur mycket datatrafik du har på ditt mobilabonnemang varierar stort. Men även om du behöver köpa till extra GB är det som regel inte dyrare än att köpa ett kontantkort för bredband.

När du nu vill titta på film i sommarstugan genom att strömma över mobilt bredband, tänk på att du kan spara mycket trafik genom att dra ner bildkvaliteten. Du behöver inte strömma i Full HD. De flesta filmtjänster låter dig ställa in vilken upplösning du vill använda, och välj så lågt som möjligt utan att det blir osebart (för dig som är född före 80-talet – minns VHS-kassetter, de höll som regel sämre kvalitet än lägsta upplösningen på strömmande film).

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Elme2015-06-06 at 10:15Reply

  Mobilt bredband måste inte vara svindyrt.
  Jag använder mobilt bredband kontantkort som min ordinarie internetuppkoppling. Jag tittar på jättemycket strömmad film och svtplay mm.
  Jag betalar 149:-/månad för 20 GB
  Vill jag ha mer surf så laddar man på kontantkortet innan månaden är slut. 40GB kostar då 298:- och då börjar månaden om från när man laddar på nytt.
  Två timmar film = 3GB = 22,35:-
  Tre filmer kostar 67,05:-
  Och man måste ju inte ha full HD på semestern :)

  • Tommy k Johansson2015-06-06 at 16:37Reply

   Vad menar du med ”jättemycket”? De månader när jag legat sjuk i några dagar och strömmat TV-serier, brukar jag ligga på upp emot 300 GB i månaden. 20 GB hade jag förbrukat på en eftermiddag… :) Video käkar ju väldigt mycket.

   Mobilt bredband är sjukt dyrt, jämförelsevis. Om man är några stycken i familjen och strömmar video och musik, spelar, laddar ner tunga filer etc, då kommer man utan problem upp i 500 GB i månaden. Med fiber hade det kostat lika mycket som 20 GB, kanske 300 kronor i månaden. Med mobilt bredband däremot…

   • Elme2015-06-06 at 20:48Reply

    Jag jobbar ca 8 timmar/dag och all ledig tid tillbringar jag framför datorn. Jag tittat lätt på en TV-serie-säsong/vecka + facebook och övrigt surf.
    Givetvis är det alltid billigare med fiber (om man bor så att man kan få tillgång till det, här finns varken fiber eller fast telefoni) men nu gällde ju frågan hur man får med sig internet på semestern.
    Min poäng är att film med mobilt bredband kontant inte måste kosta 500kr för tre filmer.

 2. Monica Sederholm2015-06-06 at 09:19Reply

  Vi bor i utlandet så vi kan inte använda vårt mobila surf – det blir svindyrt. Är det något av dessa alternativ som är prisvärda för tillgång till svenskt internet i en månad via iPad? Vi behöver inte se Netflix el lign..

  • Tommy k Johansson2015-06-06 at 20:02Reply

   Om ni är bosatta utomlands, skaffa ett lokalt Internetabonnemang – det blir nog betydligt billigare än att gå via svenska operatörer. Det är ju Internet som Internet. :)

   • Monica2015-06-10 at 06:50Reply

    Jag förklarade dåligt: Vi är i Sverige på semester flera veckor varje sommar och behöver då ha tillgång till ett svenskt internet då det kostar för mycket att använda våra existerande abonnemang i Sverige – vilket är då det bästa alternativet?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.