TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Köpa dator: Välja skärmstorlek och upplösning för bärbar dator

Skribent:
Publicerad: , 00:03
Uppdaterad: 2016-09-09, 02:01
Respons: 1 kommentar

Köpa bärbar dator - Välja rätt skärmTänker du köpa en ny bärbar dator, till exempel inför skolstarten i augusti, så har du ett enormt utbud att välja mellan. I den här artikeln går jag igenom vad du ska tänka på när du väljer vilken skärmstorlek och upplösning din framtida bärbara dator bör ha. Det finns naturligtvis inget kort och koncist svar på det här, då det beror på vad du ska använda datorn till och hur mycket pengar du vill lägga.

Det går idag att få tag på en bärbar dator för så lågt som 3000 kronor, men det kan vara värt att kolla en extra gång på specifikationerna innan du slår till. I många fall kan det vara klart värt pengarna att lägga på en tusenlapp, för att du ska få en dator som du kan använda i flera år framöver och som lättare att arbeta med.

Komplett guide: Köpa dator – billigast och bäst

Bärbara datorer finns med skärmar i storlekarna 11 till 17 tum (med några få undantag). När du börjar komma upp över 16 tum så är begreppet ”bärbar” tämligen relativt. Då är datorn så pass stor att du inte gärna släpar runt på den. Tänker du inte ha med dig datorn, utan låta den stå på samma ställe i hemmet eller på jobbet, spelar det här dock ingen större roll.

Om du är intresserad av datorspel är det också en god idé att köpa en dator med skärm på minst 15 tum. En bärbar dator som klarar av dagens spel, är sällan speciellt smidig att bära med sig på grund av att hårdvaran och kylning tar plats och väger en del. Så du behöver inte snåla på skärmstorleken för att få en ultralätt dator – en bärbar speldator är aldrig ultralätt… När du köper en bärbar speldator har de bra grafikkort, och därför erbjuds ofta riktigt hög upplösning.

Köpa bärbar dator

När du ska köpa en ny bärbar dator, är det värt att kontrollera skärmens storlek och upplösning för att den ska kunna användas i så många år som möjligt.

I hemmet eller ryggsäcken?

Vilken storlek du ska välja beror helt på vad du ska ha den till. Tänker du använda den som din huvuddator och spendera mycket tid framför den, vill du inte ha en dator med 11-tumsskärm. Ska du sitta böjd framför den i flera timmar om dagen kommer du förstöra både rygg och nacke. Men är det en dator du enkelt vill kunna ta med dig överallt, så är 11-12 tum väldigt smidigt.

Upplösningen på skärmen beskriver hur många pixlar (bildpunkter) som får plats; står det 1920×1080 så är det alltså 1920 pixlar horisontalt och 1080 vertikalt. Det här är väsentligt dels beroende på vad du ska använda datorn till, och dels hur stor skärmen är. Idag börjar tillverkarna trycka in väldigt höga upplösningar på små skärmar.

Microsoft Surface Pro 3 har till exempel upplösningen 2160×1440 pixlar på 12 tum. Då är allting galet smått. Nu vill jag inte dissa Surface, för det är en riktigt bra produkt, och det går enkelt att fixa i Windows så att text och annat förstoras upp. Men man kan ju tycka att poängen med upplösningen försvinner när du zoomat upp allting… Å andra sidan, har du perfekt syn så har du väldigt mycket yta att leka med.

Full HD är bäst – undvik lägre upplösningar

Full HD-upplösningen 1920×1080 är en bra storlek som passar de flesta skärmar, även om det på en 11-tummare förmodligen inte passar någon med dålig syn. Bärbara datorer i det lägre prissegmentet brukar ha upplösningen 1366×768.

Det räcker för dig som vill surfa och göra enklare vardagssaker på datorn. Men vill du kunna använda Photoshop eller något annat bildredigeringsprogram, blir det väldigt trångt. Att köra avancerade programpaket med många sidofönster – till exempel Visual Studio – är i praktiken omöjligt på 1366×768 pixlar.

Ska du använda din dator för sådant som kräver skärmyta – programutveckling, bild- och videoredigering, DTP och Cad – bör du fokusera på större skärmar med hög upplösning. Minst 15 tum och helst ännu mer än Full HD. Du kan till exempel köpa en bärbar dator med 15,6-tumsskärm och upplösningen 3840 x 2160.

Jag har sett att en del återförsäljare skriver HD Ready i samband med skärmarna på framför allt billiga bärbara datorer. Termen ”HD Ready” har inget syfte över huvud taget. Den hittades på i samband med övergången till TV-apparater med Full HD-upplösning. De TV som inte nådde upp till Full HD fick istället etiketten HD Ready, vilket i praktiken innebär att upplösningen är sämre än Full HD.

Skillnaden mellan 1366 och 1920 ser kanske inte så mycket ut på pappret, men 1920 ger dig trots allt över en miljon fler pixlar. Det märks väldigt mycket när du använder datorn.

Det finns bärbara datorer med skärmar som klarar 4KDet finns bärbara datorer som har den så kallade 4K-upplösning, det vill säga den upplösning som med tiden ska ersätta Full HD. Det innebär att du oftast får ovan nämnda 3840×2160 pixlar att leka med.

Idag skulle jag rekommendera att du inte köper en dator som bara har 1366×768 i upplösning, eftersom webbsajter och program har börjat kräva allt mer skärmutrymme. Det är bara en tidsfråga innan du får börja skrolla i sidled för att se hela sajterna, om du använder en dator med låg upplösning på skärmen. Satsa istället på Full HD, alltså 1920×1080 – eller ännu högre om du fokuserar på en dator med skärm större än 14-15 tum.

Slutligen är det värt att kolla upp så att du enkelt kan ansluta en extern skärm till datorn. Tänker du sitta många timmar framför din bärbara dator, är det skönt att kunna koppla in en ordentlig bildskärm. Datorn ska ha port för HDMI, Mini-HDMI eller DisplayPort. Med HDMI kan du smidigt även ansluta datorn till din TV, för att till exempel kolla på film.

Sammanfattning: Välj upplösningen 1920×1080 på datorer upp till 14-15 tum. Större skärmar kan ha högre upplösning. Undvik upplösningar lägre än 1920×1080 pixlar. Arbetar du med grafik eller programutveckling, vill du ha så hög upplösning som möjligt eftersom programmen du använder tar mycket skärmyta.

Läs mer om att köpa dator

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

En kommentar

  1. Elias Waldhe2015-07-24 at 06:54Reply

    Eller så köper man en begagnad proffdator. Jag köpte en rekonditionerad HP EliteBook 2560p för 4000 kr, bytte hårddisken mot en stor SSD, maxade minnet till 16GB. Denna dator har alltså chassi av magnesium, aluminium och titan och gummiupphängd skärm för att tåla stötar, och en Intel i7-CPU. Skulle man köpa samma sak nytt nu så skulle man nog få lägga ut 25 000 kr. Visserligen skulle datorn vara tunnare och lättare, men inte mycket snabbare. Skärmen är 1366×768 pixels, men jag kopplar för det mesta en extern skärm till med 2560xnånting pixels och har då den inbyggda bara som komplementskärm. Helnöjd med detta köp!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.