TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

 1. Should I Remove It?
  Windows
 2. Copy All Urls
  Google Chrome
 3. Film&TV
  Windows 10
 4. HxD
  Windows
 5. Ultimate Windows Tweaker 4
  Windows 10
 6. AdwCleaner
  Windows
 7. Avast! Free Antivirus
  Windows
 8. Videostream for Chromecast
  Google Chrome, iOS, Android
 9. Advanced Custom Fields
  WordPress

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Köpa bärbar dator: Tips och förslag på bra köp!

Skribent:
Publicerad: , 00:50
Uppdaterad: 2018-01-07, 05:22
Respons: 22 kommentarer

Köpa billig bärbar datorHär får du tipsen och förslagen du behöver för att köpa den bästa bärbara datorn för dig!

Funderar du på att köpa en bärbar dator är du knappast ensam. Många väljer att byta, eller komplettera, sina stationära datorer med bärbara. Fördelarna är många för en vanlig användare. Dels går datorn naturligtvis att ta med sig, men framför allt är den snyggare, tystare och tar mycket mindre plats.

Jag har skrivit en artikel om för- och nackdelar med stationär versus bärbar dator; Stationär eller bärbar. Du kan också läsa tipsen i min guide till att köpa dator.

Sedan 90-talet har jag köpt alla mina datorer från Dell (bortsett från en Asus Eee PC). Dell leverar hyfsat bra datorer till ett bra pris. De har en schysst webbshop som låter dig konfigurera datorerna efter eget behov. De har nästan alltid erbjudanden som ger dig lägre priser. Så jag rekommenderar att du tar en titt i Dells webbshop när du ska köpa en ny billig bärbar dator.

Billiga och bra bärbara datorer

Här nedan har jag samlat ihop ett par aktuella datorer som är bra och prisvänliga. Jag har plockat fram en dator från varje kategori, beroende på vad du är ute efter.


Billig enkel bärbar PC

Billig bärbar datorDitt behov: En bra och billig bärbar dator. Du vill ha en dator som du kan göra allt grundläggande på, men du vill inte betala mycket pengar för den. Den här datorn riktar sig till dig som vill kunna surfa, skicka e-post, kolla på film (både strömmande från film- och TV-sajter, såsom Headweb, Netflix, TV-kanalernas Play-sajter och YouTube), lyssna på musik (Spotify, iTunes och så vidare), blogga och spela enklare spel i webbläsaren. Datorn fungerar fint för att köra Office-paketet, och du kan göra grundläggande redigering av digitalfoton.

Styrkor: Ett lågt pris. Klarar allt grundläggande som de flesta användare behöver.

Svagheter: Kan inte köra grafiktunga PC-spel, och rekommenderas inte för att skapa musik, video eller redigera väldigt tunga digitalbilder (vanliga digitalfoton fungerar dock). Batteritiden är sällan speciellt bra. Själva konstruktionen kan vara plastig och klumpig, något du bör tänka på om du ofta tar med dig din dator hemifrån.

Här köper du din dator:


Liten och smidig bärbar PC

Köpa billig och bäst ultrabookDitt behov: Du tar ofta med dig din dator, antingen om du bär den mellan hemmet och jobbet eller skolan, eller om du ofta befinner dig på resande fot. Du vill ha schysst prestanda och klara av allting som den enklare datorn här ovan kan. Din dator ska väga lite, vara liten till storleken utan att det påverkar till exempel storleken på tangentbordet (vanligast är skärmen på runt 12 tum). Chassit på datorn ska vara tåligt så att datorn inte går sönder av att släpas fram och tillbaka överallt. Batteritiden ska vara bra så att du kan arbeta på ställen där du saknar strömuttag. Datorgenren du ska leta efter kallas för ultrabooks.

Styrkor: Väldigt portabel – den väger lite, är lagom stor, tunn och lätt att ta med sig. Prestandan på datorn är helt okej – oftast bättre än i den billiga bärbara PC:n listan här ovan. Batteritiden är ofta upp emot 6-10 timmar. Ultrabooks är överlag snygga datorer, så du behöver inte skämmas när du tar fram den, till skillnad mot en billig bärbar som utstrålar budget.

Svagheter: Prestandan är inte dålig i ultrabooks, men de klarar inte av att köra nya grafiktunga spel. Eftersom skärmens storlek ofta är på runt 12 tum är det inte ultimat för att syssla mycket med grafiskt arbete, eftersom program som Photoshop, InDesign och Illustrator kräver mycket skärmyta. Enklare bilder för webben, eller om du vill fixa småsaker på digitalfoton, går fint. Samma sak gäller för utveckling (programmering och webbdesign) där det är bra att ha stor skärmyta. Priset är förhållandevis rätt högt, men det beror på att komponenterna håller hög kvalitet på grund av det kompakta bygget. Satsar du på en SSD istället för traditionell hårddisk får du en väldigt rapp och tyst dator.

Här köper du din dator:


Kraftfull bärbar spel- och mediadator

Bärbar dator för spelDitt behov: Du är ute efter en bärbar dator som har maximal prestanda. Den ska klara alla nya spel utan problem, och du ska kunna använda den för avancerad mediaproduktion – redigering av video, musik och bild. Komponenterna ska vara av bästa kvalitet och högsta prestanda. De här bärbara datorerna är ofta rätt klumpiga eftersom kraftfulla komponenter, speciellt processorn och grafikkortet, kräver bra kylning. Komponenterna kräver en hel del ström, vilket gör att batteritiden på dessa datorer är rätt begränsade. Men det är priset man gärna betalar för en dator som visar var skåpet ska stå! Dessa datorer är för dig som vill ha det allra bästa.

Styrkor: Prestandan är på topp. Det här är en bärbar dator som utan problem konkurrerar mot en kraftfull stationär dator. Snabb och kraftfull processor, snabb lagring och ett rejält grafikkort. Ofta är de snyggt designade för att tilltala gamers.

Svagheter: Hög prislapp på grund av komponenterna. Så här kraftfulla komponenter kräver kylning. Det gör att datorerna är relativt klumpiga och har en hel del fläktar som gör att de inte är tysta. De blir också ofta varma, så den här typen av datorer ska stå på ett bord – du ska inte ha dem i knät. Strömförbrukningen gör att batteritiden är begränsad.

Här köper du din dator:


Tips inför köp av bärbar PC

Innan du väljer din dator, läs igenom de här tipsen så att du inte köper fel dator!

Snåla inte med specifikationerna

En stationär dator är lätt att uppgradera. Det är inte en bärbar. Du kan inte byta grafikkort hur som helst och som regel finns det bara två minnsportar i datorn, och bägge av dessa används. Det betyder att om du köper en dator med 1 GB internminne (då sitter det som ofta två 512 MB-kretsar) och sedan vill uppgradera till 2 GB, så måste du köpa två 1 GB-kort eller ett 2 GB-kort, och sedan sitter du med två alternativt ett onödigt dyrt 512 MB-kort till övers.

Hur tåligt är chassit?

Om chassit till datorn är i plast så bör det helst finnas en stålkant. Ett mycket vanligt problem är att användare sätter i en USB-kontakt eller hörlurar och sedan råkar lägga handen på själva kontakten. I ett chassi helt av plast kommer detta leda till att porten som kontakten sitter i pressas neråt, och därmed pressas moderkortet uppåt, vilket leder till att komponenter kommer att knäckas. Du kan prova att hålla laptopen i varsitt diagonalt hörn och sedan vrida lite försiktigt – om det knakar om plasten så är det skräp. Allra bäst är chassi i någon form av stål; aluminium är vanligt.

Batterietid i bärbara datorer

Bärbar dator batteriSka du köra datorn på batteri och inte bara ansluten med strömsladd, vill du ha ett bra batteri. Ett sådant är dyrt och därför skickar tillverkare ytterst sällan med bra batterier. De som följer med är av dålig kvalitet och vill du ha ett vettigt batteri så får du ibland lägga till långt över tusenlappen. Kontrollera vad som gäller. Läs också:

Hur är garanti och försäkring?

Bärbara datorer är mer känsliga än stationära. Främst är det självfallet på grund av att du bär runt på den. De råkar helt enkelt ut för mer stryk, så garantin bör vara bra. Dessutom är stöldrisken många gånger högre, vilket talar för en bra försäkring. Eller gäller kanske hemförsäkringen? Läs om tilläggsförsäkringar som elektronikkedjorna försöker sälja.

Ergonomi, skärm och tangentbord

Hur är det med tangentbordet, är det full storlek? Är styrspaken eller styrplattan användbar, eller får du värk i underarmen efter två minuter? Hur är skärmen – är det en högglansig skärm som ger suverän kontrast, men blänker förfärligt om du inte har rullgardinen nerdragen i rummet? Testa! Köp alltid till en riktigt mus, för ska du sitta längre perioder vid datorn fungerar varken styrpinne eller styrplatta. Läs om ergonomi framför datorn.

Bärbara datorer och värme

Bärbara datorer och värmeDet finns många skäl till varför en bärbar dator blir varm. Dåliga komponenter är en av dem. Billiga bärbara datorer använder sig av billiga komponenter som inte är avsedda för bärbara, vilket gör att de blir väldigt varma.

För att dölja denna värme så försöker tillverkarna få in mycket luft i chassit, vilket är skälet till varför billiga datorer alltid är tjockare än mer påkostad. Det finns helt enkelt en massa luft däri, i ett hopp om att förlänga livstiden på komponenter som inte har där att göra. Läs också:

Datorspel på bärbara datorer

Om du vill använda din bärbara PC till att spela datorspel, kommer prislappen att skjuta i höjden. Vill du att aktuella datorspel ska fungera ordentligt så hamnar du idag på runt 15000 kronor. Det beror på att du behöver ett vettigt grafikkort, och de kostar en del. Dessutom krävs det bättre komponenter för snabbare minne etc.

Förenklat kan man säga att komponenterna blir dyrare eftersom de måste vara mer anpassade efter det snåla utrymme en bärbar PC erbjuder, samtidigt som man inte kan dra ner på prestandan. Billiga bärbara datorer använder väldigt enkla och slöa grafikkretsar, ofta från Intel, och dessa klarar inte av spel.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

22 kommentarer

 1. Margaretha Friman2013-03-20 at 14:26Reply

  Jag har kollat på bärbar dator (15″ skärm) som komplement till min gamla stationära från Dell. En Acer Aspire V5-551G, en Dell Inspiron 15R och Latitude E5530. Alla ligger i pris runt 6.000. Dell känner jag till men inte Acer, är det ett märke värt att köpa? Just den här modellen har en AMD Dual-Core A6 processor, Dell har Intel i3 eller i5. På Dell säger dom att dom inte använder AMD pga att de historiskt haft problem med värmeutveckling, jag vet inte vad jag ska tro. (Jag behöver inte plats stora program för grafiskt jobb eller spel, det är mest bokföring, deklarationer, e-mail, bankärenden, word, excell, och privat lite redigering av foton och filmer, surf och webb TV).

  • Tommy k Johansson2013-03-20 at 16:54Reply

   Margaretha: Jag har personligen aldrig haft en Acer-laptop (min Windows 8-surfplatta är dock Acer, men med Intel). Det beror dock inte på att jag valt bort det märket, utan för att det råkat bli andra. Idag är det ändå ungefär samma tillverkare av datorerna. Att AMD har haft problem med värme är sant, men däremot vet jag inte hur det är idag. Dell har, såvitt jag vet, inte använt AMD på många många år så om de baserar sina åsikter på de erfarenheterna, väger de inte så tungt.

   Nu kan jag inte tala för Acer-modellen du nämner, men när det gäller Dell får man titta lite extra på deras batterier. De har en historik av att ha usla batterier i sina laptops. Men nu säger jag som jag sa om AMD och historik – de kan ha blivit bättre.

   I ditt fall hade jag fokuserat på internminnet framför processorn. Eftersom du ska redigera digitalfoton och filmer rekommenderar jag varmt att du satsar på mer än 4 GB internminne. Du klarar dig med 4 GB men skillnaden blir avsevärd om du går upp till 8 GB.

  • Brie Bella2016-12-11 at 12:26Reply

   UNDERWORLD 5 BLOOD WARS SweText

 2. gratis dejting2012-02-16 at 22:01Reply

  Riktigt bra datorer allihopa. Jag är dock riktigt svag för AlienWare! Verkligen välbyggda datorer!

 3. Patrik2012-01-13 at 21:24Reply

  Håller definitivt med om att Alienware gör dom bästa speldatorerna. Kostar givetvis en slant som du säger men dem är det bästa komplementet till en stationär speldator.

 4. Philip från sidan "Köper Guld"2011-12-13 at 16:14Reply

  Jag föredrar absolut att använda en bärbar dator framför att sitta vid en stationär dator. När man som både du och jag arbetar med datorerna hela dagarna, så är det guld värt att kunna ta med sig en bärbar dator överallt. Idag finns ju även internet att tillgå nästan överallt!

 5. Peter Fridolf2011-08-25 at 19:17Reply

  Hej
  tack för en bra sajt, väldigt objektiva åsikter det gillar vi.

  jag har försökt läsa på lite, men jag undrar:
  – om man vill köpa ”en vanlig bärbara dator” för ca 5000kr är det värt för en svensson att lägga till några tusenlappar?
  – i så fall, 2,3 eller 4 tusen??
  givetvis får man vad man betalar för men jag försöker bilda mig en uppfattning vad som är värt att lägga för en småbarnsfamilj som inte spelar spel men gärna sitter vid datorn. Jag kollar gärna sport och film på datorn.

  Tacksam för svar.
  Mvh
  Peter

  • TkJ2011-08-25 at 21:43Reply

   Peter: Lägger du runt 7000 kr får du som regel en bra dator som håller länge och som klarar allt du behöver.

 6. Lollo2010-07-02 at 09:41Reply

  Bra oegoistika synpunkter. Det här med ny laptop är ju en djungel så all info och hjälp man kan få är guld värt.
  En fråga: Förslag på fläkt i bärbar PC vill ha en fläkt som inte väsnas. Man kan ju inte byta fläkt i en bärbar dator (efter vad jag fått erfara) när de börjat att låta som tröskvärk. Mac är ett alternativ, men alla i min omgivning som jag måste koppla upp mig mot har PC så nästa laptop blir troligen en PC just för den sakens skull.

 7. TkJ2010-05-06 at 14:02Reply

  Abdi: Det här är en blogg, jag säljer inte datorer.

 8. Abdi2010-05-06 at 10:23Reply

  hejsan ,,jag tänkte beställa bärbar dator hos er ..men på hemsidan visas ej data bilden …jag har sett på era reklam …ni hade en billigt bärbar ..jag tänkte beställa 10 stycken hur ska jag beställa den tack.

 9. Leo2009-12-15 at 20:52Reply

  Tommy du som har en minidator. Hur bra är batteriet på den?

  • TkJ2009-12-16 at 10:07Reply

   Leo: Min Asus Eee PC 901Go har 6-8 timmar. Men det varierar väldigt mycket. De flesta ligger på 2-3 timmar.

 10. Michael Wahlgren2009-12-07 at 22:04Reply

  Jag är på jakt efter en ny bärbar. Jag vet ungefär vad jag vill ha, 14-15 tum, lätt och bra batteritid. Har dock väldigt svårt att hitta något vettigt alternativ. Alla tips mottages hjärtligt.

 11. Björn2009-11-27 at 10:26Reply

  Skitbra tips, verkligen! Jag funderar på att köpa en dator snart, men jag vet inte riktigt vart jag borde köpa den. Jag funderade länge på att köpa den från SIBA, men jag hörde att SIBA hade en galet dålig service… så jag tror jag bangar det!

 12. TkJ2009-11-05 at 15:17Reply

  Sofia: Minidatorer har inte så bra prestanda. YouTube-klipp ska de klara, så kolla att du inte kör en massa webbsidor i olika flikar samtidigt eller att det ligger en massa program öppna. En minidator är bara ett komplement till en ”riktig” dator, de är alldeles för klena för att ersätta en vanlig maskin.

 13. Sofia Karlsson2009-11-05 at 14:43Reply

  Hej!
  Har just köpt en minidator ASUS EEE PC 1101HA och känner mig lite besviken.
  Youtube och exempelvis Tv-klipp från Aftonbladet hackar…Inte ljudet men bilden.
  Är det datorns prestanda det är fel på och finns det i så fall nån annan minidator du kan rekommendera?
  Tacksam för svar!
  //Sofia

 14. TkJ2009-06-22 at 12:28Reply

  Cissi: Ja, en del erfarenhet av Mac har jag, men jag vill inte dra igång ett Mac/PC-krig så jag nöjer mig med att konstatera att Mac exempelvis är bra för nybörjare eftersom dess gränssnitt av många upplevs som mer lättförstått. :)

 15. Cissi2009-06-22 at 10:51Reply

  Hej jag är lite sugen på att köpa en mac då jag hört att den inte jobbar som pc på en massa olika ställen sammtidigt fast man håller på med en sak-har du nån erfarenhet av jämförelser mellan pc/mac?

 16. Brit2009-03-04 at 10:52Reply

  TACK för bra tips. Jag ska precis köpa en mini laptop och novis som jag är har jag lärt mig mycket av din info. /B

 17. Vedrana2008-05-08 at 04:24Reply

  Hej. Sjysst blogg!

  Tack! :)

 18. Sofie2007-09-07 at 21:26Reply

  hej,
  jag undrar om det finns nån här som möjligen tar betalt för abb bygga en bärbar dator åt mig till en bra penning?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.