TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Surfplattor

Köpa billig surfplatta – vilken är bäst?

Skribent:
Publicerad: , 07:30
Uppdaterad: 2017-10-19, 05:44
Respons: 2 kommentarer

Köpa billig surfplatta? Här kommer råd och tips!Funderar du på att köpa billig surfplatta idag har du ett väldigt stort utbud att välja mellan. Från att Apples iPad presenterades för drygt fem år sedan har marknaden formligen exploderat. Apple har släppt en rad olika utgåvor av iPad, men Android-baserade surfplattor finns det precis hur många som helst, i alla prisklasser.

Numera finns det också ett stort urval av surfplattor med Windows 10. Även marknaden för Windows-plattor innehåller modeller inom alla priser. Vad du ska välja är inte alltid så lätt, men om du är ute efter en billig surfplatta kan du i alla fall styra bort de mer kraftfulla modellerna. Idag finns det enligt Prisjakt surfplattor på ner till 399 kronor. Precis som med allt annat får du dock vad du betalar för. Jag kommer dock även ta upp de bästa surfplattorna – inte bara de billigaste.

Går du in i en av de stora elektronikkedjornas butiker lär du garanterat hitta minst en surfplatta som säljs ut väldigt billigt. Och visst kan det vara lockande att köpa en ny surfplatta för någon hundralapp, fast innan du gör det bör du veta vad det är du köper.

En surfplatta för 300 spänn är inte värd pengarna om du inte kan använda den till något. Det är att slänga pengarna i sjön.

Med det sagt kan det ibland vara så att butikerna säljer utgångna modeller väldigt billigt, för att de vill tömma lagret. I de fallen kan du göra klipp, även om det är värt att först kontrollera modellen. Det kan vara så att den har en väldigt gammal version av Android som inte går att uppgradera.

Eftersom det är tillverkarna som skickar ut uppgraderingar, och inte Google (som gör Android), kan de hoppa över att göra uppgraderingar till gamla surfplattor. De gör det som regel inte av lathet, utan på grund av att surfplattan i fråga inte har tillräckligt bra hårdvara för att hantera den nya versionen av operativsystemet.

Så om du nu ska köpa en billig surfplatta, vad är det du ska tänka på? Och vad har du för alternativ? Det beror så klart på hur mycket pengar du är villig att spendera på din surfplatta. Och vad du vill kunna använda den till. Ska du bara ha den för att låta barnen titta på film, behöver du inte en lika kraftfull modell som om du vill kunna spela nya spel.

Apples iPad inte så billig men bäst val för många

Jag var en early adopter av iPad, och hade den första generationen flera månader före den kom till Sverige. Jämfört med de nya modellerna är den fem år gamla iPad 1 förskräckligt efter. Skärmen är lågupplöst, plattan är blytung och det saknas kamera. Det kan jag inte säga om dagens modeller.

iPad Mini med RetinaDu har ett antal olika iPad-modeller att välja mellan. Vanliga iPad i 2:a eller 3:e generationen som har 9,7-tumsskärm och bra hårdvara – den 3:e generationen skiljer sig främst på bättre prestanda. Därutöver har du iPad Air som har samma skärmstorlek som den vanliga paddan fast med en tunnare och lättare design.

Och slutligen iPad Mini, med en 7,9-tumsskärm, som finns i första och andra generation, där den nyare har högre skärmupplösning och möjlighet till 4G som tillval.

Fördelen med iOS, operativsystemet i iPad, är att det finns väldigt många appar. Gränssnittet är simpelt och även små barn lär sig snabbt hur det fungerar. I princip är en iPad en uppförstorad iPhone, fast utan telefonfunktion. Gränssnittet fungerar inget vidare om du ska jobba på den, eftersom det inte finns någon multitasking att prata om, och det går inte att spara filer på enheten.

Men det här tar iOS igen på spelfronten. Här finns massor, och även grafiskt avancerade spel. För underhållning är iPad ett klockrent köp. Varken surfplattor med Windows eller Android kan slåss mot iOS inom spel.

iPad Pro 12 tumDen billigaste surfplattan inom Apples utbud är iPad WiFi på 32 GB, för i skrivande stund strax under 4000 kronor. Det är 2017 år modell, och den har WiFi men inte mobil uppkoppling. Om du inte behöver ha den senaste generationen kan du hitta riktigt billiga iPad Mini. Mini-modellen är klart trevlig.

Du kan läsa mitt test av iPad Mini versus iPad här. Priserna för iPad stiger upp till 14000 kronor för iPad Pro med 4G och 512 GB lagringskapacitet. Men då har vi frångått begreppet ”billig surfplatta”… och gått vidare till ”bästa surfplatta”

Sedan ett tag tillbaka finns iPad Pro med 12,9-tumsskärm, där Apple hade som syfte att erbjuda en iPad som även ska fungera som en bärbar dator tillsammans med tangentbord. Men iOS kan inte konkurrera med ett operativsystem för datorer, så någon större succé har det inte blivit utanför en klick entusiaster.

Ett stort problem är iOS hantering av filer. Eller rättare sagt avsaknad av hantering av filer. Filerna är låsta till appen du använt, så om du skriver en text i en app kan du inte öppna den i en annan – så länge du inte går via en molntjänst som Dropbox. Ur säkerhetsperspektiv är det här jättebra, men ur användarperspektiv blir det bökigt.

Windows 8/10 på surfplattor med lågt pris

Windows 8 lanserades med ett nytt gränssnitt för framför allt pekskärmar och surfplattor. Det fick stor kritik från användare på vanliga datorer, och med Windows 8.1 försökte Microsoft rätta till problemen. Windows 10 tar tillbaka skrivbord och startmeny på datorer men växlar till ett speciellt gränssnitt när du använder surfplatta.

Billig surfplatta med WIndows 8 från HPMen gränssnittet var i sig självt inte dåligt, och på surfplattor fungerar det riktigt bra. Utbudet av applikationer är långt ifrån den mängd som finns till iOS och Android, men med det sagt finns det ändå gott om appar. Och fler har det blivit nu när Windows 10 lanserats (läs om Windows 10 och utvecklare).

Gränssnittet för surfplattor använder sig av så kallade paneler, där appar har olika stora rutor på skärmen och varje respektive ruta kan presentera information från appen – vilket är ett kraftfullt sätt att presentera notiser från dina appar, betydligt bättre än både Android och framför allt iOS.

Det har börjat dyka upp billiga surfplattor med Windows 8, efter att Microsoft tagit bort licenskostnaden för tillverkare som vill ta fram just mindre och billiga surfplattor. Ett bra exempel är Lamina, en surfplatta som finns i två modeller: 7 respektive 8 tum. Den lilla modellen kostar inte mer än 799 kronor, och då ingår Windows 8 som även kan köra skrivbordsgränssnitt – så du kan använda surfplattan som en dator om du ansluter tangentbord och mus, även om en skärm på 7-8 tum gör skrivbordet väldigt litet.

Du får dock vad du betalar för. Lamina är ingen kraftfull surfplatta. Hårdvaran är svag och även om själva Windows flyter på fint utan problem, så märks det om du försöker köra lite tyngre appar eller till exempel öppnar många flikar i webbläsaren. Men med tanke på prislappen får du rätt mycket surfplatta för pengarna.

Läs mitt test av Lamina T-801

Lägger du på några hundralappar får du ett större urval. I prisklassen runt en tusenlapp återfinns HP Stream 7 och Toshiba Encore 2, som har lite bättre prestanda än Lamina.

Om du däremot vill ha riktigt bra prestanda och är villig att betala, ska du köpa en Microsoft Surface Pro 3 (test) eller Surface Pro 4. De ligger på från runt 5000 kronor. Sedan jag först skrev den här artikeln har de flesta datortillverkare kommit med surfplattor med Windows 10. Så Surface har fått en hel del konkurrens.

De flesta surfplattor med Windows 10 är så kallade hybriddatorer – det vill säga bärbara datorer som även kan användas som surfplattor. Antingen kan du ta bort tangentbordet helt och hållet, eller så kan du vinkla bort tangentbordet. Det första alternativet rekommenderas varmt, annars kommer surfplattan bli väldigt klumpig och tung.

Läs mer om att köpa hybriddator – 2 i 1-dator

Överlag är Windows 10 ett bra operativsystem för surfplattor. Så fort du ansluter tangentbord och mus kommer gränssnittet gå över till traditionellt Windowsgränssnitt med skrivbord och så vidare. Du kan köra alla traditionella Windowsprogram. Så om du köper en surfplatta med Windows 10 får du även en fullt fungerande bärbar dator.

Android har största utbudet billiga surfplattor

Asus har en bra och billig surfplatta med AndroidDet finns idag enormt många surfplattor som kör Android, och skälet till det är att Android utvecklas som öppen källkod och kan användas fritt av tillverkare. Därför finns det inga konkreta krav på hårdvaran, som det finns på surfplattor med Windows. Det här gör att priserna kan gå riktigt lågt ner – men å andra sidan tär det på kvaliteten inom riktiga lågprismodeller.

Point of View TAB-P722C Mobii är ett exempel på en mycket billig surfplatta. Den har en skärm på 7 tum, en enkel processor och 8 GB lagringsutrymme samt plats för MicroSD-kort på upp till 32 GB. En sådan här surfplatta fungerar för enklare surf, titta på film och köra appar som inte är allt för krävande. Du får dock räkna med att den inte är så snabb. För 500 spänn går det inte att begära för mycket.

Går du upp lite i prisklass får du däremot rätt bra surfplattor. Jag har själv en Asus MeMO Pad 7, som kostar runt en tusenlapp. Den har en riktigt skarp och bra skärm på 7 tum, 8 GB lagringsplats som kan utökas med upp till 32 GB med MicroSD-kort.

Själva prestandan är bra, den flyter på fint och jag kan köra de flesta appar på den utan några problem. Det är knappast någon värstingmodell men för normalt bruk fungerar den utmärkt.

Köpa billigaste surfplattan, eller bästa?

Prisjakt hittar du en lång rad Android-surfplattor med priser från 400 kronor. Jag skulle som sagt rekommendera att du går upp till 1000 kronor i pris, om du vill ha en bra platta som håller i längden och inte blir liggande i bokhyllan. Riktiga billiga surfplattor har ofta dålig hårdvara som inte håller för mer avancerade appar, och de har lite lagringsutrymme.

Den tydligaste skillnaden mellan en surfplatta för 400 kronor och en för 1000 kronor, är i konstruktionen och framför allt skärmen. Den skärm som sitter på väldigt billiga surfplattor är sällan bra. Den brister i upplösning, färgåtergivning och ljusstyrka, och den är dålig på att hantera touch (det vill säga att den inte reagerar bra när du trycker på den). Sådant är väldigt irriterande när du ska använda surfplattan.

Ett litet tips är att kolla upp föregående modeller av populära bra surfplattor. Ofta har de jämförelsevis rätt hög prestanda, fast i och med att det har kommit en ny modell dumpas priset på den gamla. Du behöver inte ha den nyaste modellen – så länge den kan uppgraderas till senaste Android. Hårdvaran skiljer sig sällan jättemycket.

För att summera och ge ett slutligt råd, föreslår jag att du som vill köpa en billig surfplatta idag satsar på en Android-modell. Köp inte de billigaste utan spendera lite extra, så att du verkligen kan använda den. Att köpa en surfplatta för 400 kronor och sedan inte kunna använda den är onödigt. Lägg på ett par hundra, och helst upp till tusenlappen, så får du en surfplatta som du blir nöjd med.

Frågan här under lade jag till när jag uppdaterade posten den 15 augusti 2016, om du undrar varför antalet svar är lågt… Så svara gärna! Det är helt anonymt.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Therese2016-03-18 at 14:37Reply

    http://www.savly.se/asus-zenpad-z170cg-c-7-0-16gb-for-878-kr-inklusive-frakt/ Vet inte om den är bra men det verkar vara en billig platta som ändå är väldigt bra

  2. Pia A-d2015-05-20 at 12:15Reply

    Till Julen ´14 köpte jag en iPad-Mini med ´retina´-upplösning… Verka vara o.k., men den anlände helt utan bruksanvisning… även i-net saknar en dylik… =>Den är ännu också s.g.s. oanvänd… Saknar framför allt uppgifter om hur man fotar med den ! :P

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.