TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Tips inför köp av hybrid-PC: Bärbar som blir surfplatta

Skribent:
Publicerad: , 20:03
Uppdaterad: 2018-05-01, 22:49
Respons: 1 kommentar

Köpa hybriddator - bärbar och surfplatta i ettBörjar det bli dags att köpa en ny bärbar PC för Windows? Om du är ute efter en dator av mindre modell, med skärm på runt 11 tum, skulle jag rekommendera att du tittar på alternativet hybriddatorer (också kallade 2-i-1-datorer) Det är bärbara datorer där du kan koppla bort skärmen och använda den som surfplatta.

Fördelen med att köpa en hybriddator är uppenbar – du får både en bärbar dator och en surfplatta i ett. Du kan ta med dig surfplattan till soffan eller på bussen, för att läsa nyheter och göra research, för att på plats vid skrivbordet bara plugga in den i dockan eller tangentbordet och börja jobba som med en vanlig PC. Här får du lite råd inför köpet.

Att köpa en bärbar dator idag innebär att du har en uppsjö av alternativ att välja mellan. Du har de vanliga billiga bärbara modellerna i prisklassen 4000-5000 kronor, som ofta är tämligen dåliga. Sedan har du mer avancerade bärbara, där du hittar alla möjliga modeller med såväl små som stora skärmar och prestanda som klarar nya spel.

Du har ultraportabla som är tunna och lätta modeller med bra batteritid, perfekta för dig som vill vara mobil. Och sedan Windows 8 lanserades finns det även två andra segment, så kallade hybridmodeller.

Hybriddatorerna innefattar dels bärbara datorer med tryckkänslig skärm, som låter dig vinkla om skärmen så att datorn kan användas som surfplatta. Och dels har du surfplattorna med tillhörande tangentbord – de som fungerar som bärbara datorer där du kan koppla lös skärmen och använda den som platta.

Hybriddatorer ger dig två världar i en

Jag har själv en Acer Iconia W510P, som är en bärbar PC med 11-tumsskärm, vars skärm enkelt kan kopplas bort och användas som surfplatta. Det här är en smidig lösning som passar Windows 8 perfekt, eftersom operativsystemet är gjort för såväl datorer som surfplattor.

Lenovo IdeaPad Yoga 13Den dator jag använder mest idag är en Lenovo IdeaPad Yoga, som är av den andra typen hybriddator. Det är en bärbar dator med 13-tumsskärm, vars skärm kan vridas i 360 grader så att den hamnar på undersidan av datorn med skärmen utåt. I det här läget stängs tangentbordet av och datorn kan användas som surfplatta.

Fast om jag ska vara ärlig använder jag den aldrig som det, eftersom det blir på tok för en stor och tung surfplatta. Då föredrar jag att använda den andra datorns 11-tummare.

Det finns ett antal hybriddatorer där du vinklar om skärmen. Dell har en populär modell som heter XPS 12, och det finns fler alternativ. Men har du tänkt att ofta använda datorn som surfplatta, skulle jag inte rekommendera de här lösningarna. De fungerar i nödfall, men de blir alldeles för tunga och klumpiga för att vara användbara. Lägger du den jämte en iPad Air blir det bara pinsamt.

Läs också: Så köper du bäst och billigast surfplatta!

Koppla bort skärmen

Tänker du använda din hybrid som surfplatta ofta, föreslår jag att du satsar på en hybrid där du kopplar bort skärmen. På så sätt blir du av med hela tangentbordet och surfplattan är som en vanlig surfplatta.

De flesta surfplattor för Windows 8 har tangentbord eller docka, till vilken du kan ansluta tangentbord, antingen medföljande eller som extra tillbehör.

Microsoft Surface Pro 2Om du ofta brukar sitta med din bärbara dator i knät, är det viktigt att du tänker på hur skärmen ansluts till tangentbordet. Jag brukar relativt ofta sitta i soffan med datorn i knät, och det var ett av skälen till att jag valde en Acer W510. Den kopplas nämligen till tangentbordet via ett stabilt fäste som låter mig vinkla skärmen precis som på en vanlig bärbar.

Många surfplattor med tangentbord fungerar på annat sätt. Om du tittar på Microsoft Surface så kopplas den ihop med tangentbordet med magneter, och skärmen ställs upp med hjälp av ett stöd som fälls ut på baksidan av plattan. Det gör att du måste ha datorn på ett bord. Det är helt omöjligt att ha den i knät. Inte ens med ett laptop-skydd för knät blir det speciellt stabilt.

En hybrid ersätter dator och surfplatta

Har du däremot aldrig datorn i knät utan alltid sitter vid ett skrivbord, kan du skaffa vilken surfplatta som helst med en tillhörande dockningsstation. Skaffa en docka till hemmet och en till kontoret, så kan du ersätta alla dina datorer och surfplattor med den här.

Windows 8.1Som bloggare är hybriddatorn riktigt smidig. Den gör att jag kan sitta i sängen eller soffan och leta och läsa nyheter, och de bra sparar jag undan (eller bara lämnar i en öppnad flik i webbläsaren). Sedan kan jag gå till skrivbordet, plugga in surfplattan till tangentbordet – till vilket en extern mus är ansluten – och jag kan börja skriva om nyheterna jag hittat.

Huruvida hybriddatorerna helt kan ersätta vanliga bärbara datorer återstår att se. Förmodligen inte, men det är ett bra koncept och vi lär få se många fler modeller i kategorin framöver. Hybriddatorer passar som sagt väldigt bra ihop med Windows 8.

Artiklar om datorköp och Windows 8

När jag tittade igenom arkivet för att se om jag kunde länka till några äldre artiklar som är relevanta för den här artikeln, så hittade jag en hel del. Så här kommer en ovanligt lång lista över äldre bloggposter som du kan läsa för mer information!

Jag vill också passa på att tipsa om en artikel – som är lite motsägelsefull för just ovan artikel – på PCOnline, som jag publicerade idag: Därför ska du köpa en stationär istället för bärbar.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

En kommentar

  1. Tips inför köp av hybrid-PC: Bär...2014-01-15 at 15:29Reply

    […] Börjar det bli dags att köpa en ny bärbar PC för Windows? Om du är ute efter en dator av mindre modell, med skärm på runt 11 tum, skulle jag rekommendera att du  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.