TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Köpa dator: Stationär eller bärbar?

Skribent:
Publicerad: , 05:41
Uppdaterad: 2018-01-07, 05:23
Respons: 11 kommentarer

Köpa bärbar datorSka du välja en stationär eller bärbar dator? Jag får så klart väldigt många frågor om vilken dator man ska köpa. Vad är bäst? Vad är billigast? De allra flesta verkar idag vara ute efter en bärbar dator. Det märks på försäljning; det säljs fler bärbara än stationära PC.

Men många användare borde egentligen köpa stationär istället för bärbar. En vanlig fråga jag får är från personer som letar efter ”en bra bärbar PC för Internet och spel, som ska kosta runt 4000 kronor”. Jag kan döda det redan här. Du får ingen bra bärbar PC som klarar spel för 4000 kronor.

Köpa billig bärbar datorKöper du en bärbar PC för 4000 spänn, får du med största säkerhet något plastigt med dåliga komponenter och usel batteritid. Ska du ha datorn för att surfa, skicka e-post, betala räkningar och sitta i Office-programmen, och om du inte behöver använda batteriet utan kan köra med strömadaptern inkopplad, då duger emellertid en sådan här dator gott.

Sedan 90-talet har jag köpt mina datorer från Dell. Jag brukar därför rekommendera dem, eftersom de har hyfsat bra maskiner till ett lågt pris. Dell är på intet sätt bättre än någon annan tillverkare, men som regel har de ofta erbjudanden som gör att du kan få en bra dator – både stationära och bärbara – till riktigt bra priser. Besök Dells webbshop för mer information.

Fördelar med bärbar dator

En bärbar dators största fördel är naturligtvis att den är bärbar. Du kan ta med den överallt. Mellan hemmet och jobbet. Mellan biblioteket, skolsalen och sängen. Till köket och vardagsrummet. På tåget och på flyget. Men notera att tillverkarna snålar på batterierna för att hålla nere priserna. Vill du ha ett batteri som fungerar i ett par timmar, får du lägga till en eller ett par tusenlappar. Bärbara datorer är även snyggare och tar mycket mindre plats. Du slipper alla ormbon av kablar och dammråttor som bildas runt en stationär.

Fördelar med stationär dator

Köpa billig stationär datorEn stationär dator kostar inte lika mycket. Du får mycket mer prestanda än i en bärbar. Du kan bygga ut den och bygga om den i stort sett hur du vill, och du kan utan problem köpa till en intern hårddisk, mer minne, nytt grafikkort och så vidare. Är det prestanda du är ute efter ska du satsa på en stationär. Ska du spela datorspel får du lägga upp emot 20000 kronor för en bärbar PC som klarar de nya spelen. En stationär med samma prestanda kostar ungefär hälften. Här testar du om din dator klarar nya spel.

Nackdelar med bärbar dator

Snåla inte när du ska köpa en bärbar dator för det är inte lätt att uppgradera. Visst kan det gå att stoppa in lite mer minne, men mycket mer än så är det inte. Är du riktigt händig och inte bryr dig om utifall garantin försvinner kan du naturligtvis byta processor och dylikt, fast det är inte lätt. Går något sönder i en bärbar får du lämna ifrån dig hela datorn. Slutar mellanslagstangenten att fungera kanske datorn försvinner på service i två veckor.

I och med att datorn är bärbar riskerar den att få stryk om du råkar tappa den, sätta dig på den i soffan eller dylikt. Stöldbegärligheten är också högre, dels för att du kan ha den med dig men också för att det är så mycket lättare att stjäla en bärbar dator än en stationär.

Ergonomin i bärbara datorer är dålig jämfört med en stationär. Tangentbordet och muspinne/styrplatta är inget vidare och eftersom skärmen hamnar för lågt ner riskerar du nacksmärtor efter längre tids användning. Läs om ergonomi framför datorn.

Nackdelar med stationär dator

Den tar stor plats och kräver stora ytor för att kunna skapa en bra ergonomisk arbetsplats. Det är massor av sladdar överallt och den är ful, och ibland högljudd. Du kan inte flytta runt den hur som helst, vilket är jobbigt om du vill koppla in den till stereon i köket eller TV:n i vardagsrummet. Chassit samlar på sig ordentligt med damm (se dammig dator), som kräver att du rengör med jämna mellanrum (använd inte dammsugare – risk för statisk elektricitet).

Välj rätt bärbar PC!

Här nedan har jag samlat ihop ett par aktuella datorer som är bra och prisvänliga. Jag har plockat fram en dator från varje kategori, beroende på vad du är ute efter.


Billig enkel bärbar PC

Billig bärbar datorDitt behov: En bra och billig bärbar dator. Du vill ha en dator som du kan göra allt grundläggande på, men du vill inte betala mycket pengar för den. Den här datorn riktar sig till dig som vill kunna surfa, skicka e-post, kolla på film (både strömmande från film- och TV-sajter, såsom Headweb, Netflix, TV-kanalernas Play-sajter och YouTube), lyssna på musik (Spotify, iTunes och så vidare), blogga och spela enklare spel i webbläsaren. Datorn fungerar fint för att köra Office-paketet, och du kan göra grundläggande redigering av digitalfoton.

Styrkor: Ett lågt pris. Klarar allt grundläggande som de flesta användare behöver.

Svagheter: Kan inte köra grafiktunga PC-spel, och rekommenderas inte för att skapa musik, video eller redigera väldigt tunga digitalbilder (vanliga digitalfoton fungerar dock). Batteritiden är sällan speciellt bra. Själva konstruktionen kan vara plastig och klumpig, något du bör tänka på om du ofta tar med dig din dator hemifrån.

Här köper du din dator:


Liten och smidig bärbar PC

Köpa billig och bäst ultrabookDitt behov: Du tar ofta med dig din dator, antingen om du bär den mellan hemmet och jobbet eller skolan, eller om du ofta befinner dig på resande fot. Du vill ha schysst prestanda och klara av allting som den enklare datorn här ovan kan. Din dator ska väga lite, vara liten till storleken utan att det påverkar till exempel storleken på tangentbordet (vanligast är skärmen på runt 12 tum). Chassit på datorn ska vara tåligt så att datorn inte går sönder av att släpas fram och tillbaka överallt. Batteritiden ska vara bra så att du kan arbeta på ställen där du saknar strömuttag. Datorgenren du ska leta efter kallas för ultrabooks.

Styrkor: Väldigt portabel – den väger lite, är lagom stor, tunn och lätt att ta med sig. Prestandan på datorn är helt okej – oftast bättre än i den billiga bärbara PC:n listan här ovan. Batteritiden är ofta upp emot 6-10 timmar. Ultrabooks är överlag snygga datorer, så du behöver inte skämmas när du tar fram den, till skillnad mot en billig bärbar som utstrålar budget.

Svagheter: Prestandan är inte dålig i ultrabooks, men de klarar inte av att köra nya grafiktunga spel. Eftersom skärmens storlek ofta är på runt 12 tum är det inte ultimat för att syssla mycket med grafiskt arbete, eftersom program som Photoshop, InDesign och Illustrator kräver mycket skärmyta. Enklare bilder för webben, eller om du vill fixa småsaker på digitalfoton, går fint. Samma sak gäller för utveckling (programmering och webbdesign) där det är bra att ha stor skärmyta. Priset är förhållandevis rätt högt, men det beror på att komponenterna håller hög kvalitet på grund av det kompakta bygget. Satsar du på en SSD istället för traditionell hårddisk får du en väldigt rapp och tyst dator.

Här köper du din dator:


Kraftfull bärbar spel- och mediadator

Bärbar dator för spelDitt behov: Du är ute efter en bärbar dator som har maximal prestanda. Den ska klara alla nya spel utan problem, och du ska kunna använda den för avancerad mediaproduktion – redigering av video, musik och bild. Komponenterna ska vara av bästa kvalitet och högsta prestanda. De här bärbara datorerna är ofta rätt klumpiga eftersom kraftfulla komponenter, speciellt processorn och grafikkortet, kräver bra kylning. Komponenterna kräver en hel del ström, vilket gör att batteritiden på dessa datorer är rätt begränsade. Men det är priset man gärna betalar för en dator som visar var skåpet ska stå! Dessa datorer är för dig som vill ha det allra bästa.

Styrkor: Prestandan är på topp. Det här är en bärbar dator som utan problem konkurrerar mot en kraftfull stationär dator. Snabb och kraftfull processor, snabb lagring och ett rejält grafikkort. Ofta är de snyggt designade för att tilltala gamers.

Svagheter: Hög prislapp på grund av komponenterna. Så här kraftfulla komponenter kräver kylning. Det gör att datorerna är relativt klumpiga och har en hel del fläktar som gör att de inte är tysta. De blir också ofta varma, så den här typen av datorer ska stå på ett bord – du ska inte ha dem i knät. Strömförbrukningen gör att batteritiden är begränsad.

Här köper du din dator:


Läs mer:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

11 kommentarer

 1. Leo2009-12-15 at 20:56Reply

  Nästa gång jag köper en dator, blir det en stationär. Fast en minidator är bra om man är student.

 2. Rasmus2009-12-02 at 08:58Reply

  En bärbar speldator behöver ju inte kosta 20000. Man kan köpa en acer med komponenter som borde klara alla dom ny spelen för 8000-10000

 3. Henning2008-12-08 at 12:04Reply

  Det finns en hel del uttalanden i artikeln som MÅSTE tänkas om. Många av nackdelarna och några av fördelarna med en stationär dator försvinner om man kommer ihåg den andra typen av datorer som finns att tillgå – Macintosh! De stationära datorerna är INTE FULA, samlar inte damm och har inga ormbon av kablar. De är betydligt enklare att flytta än PC-apparater men är i utbyte inte lika enkla att modifiera. Däremot finns det utmärkta möjligheter att skräddarsy datorn vid köptillfället.
  Angående de bärbara varianterna skiljer de också sig från vanliga Laptops. De är mycket robustare och slår ofta en vanlig Laptop i prestanda förhållande till pris.

  Kort sagt: Glöm inte bort att produkterna från den snabbast växande datortillverkaren i världen är något av en klass för sig.

 4. Dags att köpa dator?2008-03-18 at 13:21Reply

  […] Bärbar eller stationär? Du får helt klart mer dator för pengarna om du väljer en stationär. En stationär dator erbjuder också bättre möjligheter att uppgradera datordelarna efterhand. Nackdelen med stationärt är att den tar stor plats och kräver stora ytor för att kunna skapa en bra ergonomisk arbetsplats. Det är massor av sladdar överallt och den är ful, och ibland högljudd. Fördelen med en bärbar dator är givetvis att du enkelt kan ta med den om du är på resande fot och att den tar mindre plats. Men för hemmabruk är en stationär dator att rekommendera eftersom du får så mycket mer prestanda för pengarna. Återigen handlar valet mycket om hur och vart du tror att du kommer att använda din dator. Läs mer här om valet mellan stationär och bärbar dator. […]

 5. TkJ2008-03-13 at 08:14Reply

  Fredrik: Stämmer absolut, det är det bästa lösningen. Fast många användare har inte råd/lust att skaffa bägge, och då tycker jag det är viktigt att poängtera för- och nackdelar om man ska välja en av dem. :)

 6. Artikel 192008-03-13 at 00:47Reply

  Ok, tack!
  Apropå Windows Vista. Jag förväntade mig en hel del av Vista, men ack så besviken jag blev. Jag gick tillbaka till XP efter någon månad. Vistas allmänna tröghet och slukande av RAM-minne fick mig att dumpa Microsofts nya OS.

 7. Fredrik2008-03-12 at 21:55Reply

  Tycker både Bärbara och Stationära är bra. Tycker man ska ha stationära som sin arbetsplats, och bärbara när man är på resande fot, och måste göra saker. För det är inte så kul att bara använda en bärbar, Men det är upp till var och en, det man tycker passar bäst.
  Men ja föredrar båda :)

 8. TkJ2008-03-12 at 10:08Reply

  Calle: Du har helt rätt – en dockningsstation är ett måste för den som vill kunna köra bärbar dator hela tiden! Riktigt tangentbord, riktig mus och en rejäl skärm i rätt höjd är nödvändigt om man inte ska paja nacke, arm och rygg.

 9. Calle2008-03-12 at 09:42Reply

  Om man behöver en bärbar ibland men ofta vid en och samma arbetsplats så är en dockningsstation toppen. Fullstor skärm, tanngentbord och mus som en stationär – och med ett handgrepp är man på väg.

  Själv har jag både och – en stationär för foto, spel osv som kräver grafik och prestanda – och en bärbar (med docka) för mitt dagliga jobb.

 10. TkJ2008-03-12 at 08:45Reply

  De stationära är varsin 3 Ghz Dell med 1 respektive 1,5 GB RAM, jag tror de har fem år på nacken. Den bärbara är en begagnad IBM på drygt 1 Ghz och med 1 MB RAM. Ingen av dem har grafikkort att hänga i julgranen eftersom jag inte spelar. Sedan har jag även en bärbar Sony Vaio med Vista, men den har jag bara för att ta skärmdumpar numera eftersom det inte går att arbeta med den utan att drabbas av blåskärm och andra suspekta Vistarelaterade krascher. Utöver det ligger det tre-fyra andra bärbara hemma som knappt används.

 11. Artikel 192008-03-12 at 06:27Reply

  Vad har du för datorer egentligen, modell, prestanda osv?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.