Köpa ny dator: Svar på alla dina frågor! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Köpa dator: Tips för att köpa rätt, billigast och bäst

Skribent:
Publicerad: , 20:33
Uppdaterad: 2016-10-12, 04:17
Respons: 28 kommentarer

Köpa bärbar datorVill du köpa en ny dator finns det ett brett utbud att välja mellan idag. Det finns datorer i alla prisklasser, och flera olika varianter. Men vad ska du välja? I den här guiden går vi igenom sådant du behöver tänka på nu under 2016.

Det du behöver bestämma dig för, är vad det är för typ av modell du är ute efter – en bärbar, stationär, 2 i 1 – vad du ska använda den till, vilket i sin tur hänger ihop med vad den får kosta. Och slutligen om det är en PC eller Mac du är ute efter.

Jag kommer att börja med PC-datorer med Windows, eftersom de är vanligast. De flesta datorer kommer idag med Windows 10, även om det fortfarande är en del som säljs med Windows 8 fram till den 29 juli.

Fram till dess är det nämligen gratis att uppdatera Windows 7 och 8 till Windows 10 – och det är en uppgradering som du rekommenderas göra. Windows 10 är snabbare, stabilare och betydligt säkrare än föregångarna.

Här är några stora återförsäljare av datorer:

Köpa ny dator
image-1395

Tipsa dina vänner! Har du kompisar som ska köpa ny dator? Rekommendera gärna den här artikeln!

 

Mycket trams inom rykten om Windows 10

Det cirkulerar en hel del rykten om att Windows 10 spionerar på dig, och annat, men detta ska du ta med en rejäl nypa salt. Det är inte så att Microsoft har folk som sitter och tittar på vad du gör med din dator. Det kan de inte.

Vad de här licensavtalen handlar om, är att Windows 10 är hårdare knutet till molntjänsten OneDrive och liknande. Precis som Instagram, Facebook, Twitter och andra behöver Microsoft vara väldigt öppna och medvetet luddiga, för att inte riskera bli stämda till höger och vänster i hemlandet.

Uppgradera till Windows 10
image-1396

Har du inte redan uppgraderat till Windows 10 kan jag varmt rekommendera det.

För det mesta handlar det om att folk misstolkar begreppet ”läser information”. Vad det innebär är exempelvis att data läses från din hårddisk när det ska skickas över till OneDrive (om du använder tjänsten). Eller tvärtom. För att du ska kunna öppna filer på OneDrive behöver Microsoft din rätt att ”läsa” filerna där.

Vidare finns det en del frivilliga funktioner i Windows 10 som skickar anonym information om hur du använder Windows. Det här är sådant som används för att Microsoft ska kunna skapa uppgraderingar baserade på hur Windows 10 används, för att kunna förenkla och trimma operativsystemet i framtiden.

Vilka datorer använder jag?

Jag har ett antal olika datorer, men jag har två favoriter. Det är dels en MacBook Air på 13 tum. Det är den datorn jag brukar ha med mig på resande fot, eller använda när jag sitter i soffan eller sägen och skriver. Det är ingen värstingmodell men duger fint till mitt bruk.

Jag hade en 11-tummare tidigare, innan en av ungarna spillde läsk över den (något jag får skylla mig själv för, och numera har jag aldrig dricka jämte datorerna). Den var väldigt liten och vägde ingenting, och var perfekt att skriva på. Dessutom har MacBook Air bra batterier, och startar supersnabbt när du öppnar locket.

Min använda favorit är min PC, en Asus Republic of Gamers. Det var det sista exemplaret av en utgående modell, men till skillnad mot den nya ersättaren hade den här datorn 16 GB internminne istället för 8 GB, samt både HDMI DisplayPort, så jag kunde ansluta mina två externa skärmar (eller TV:n).

Lagringen är fördelad på en SSD på 100 GB för operativsystemet samt en vanlig hårddisk på 1 TB. Grafikkortet var en Nvidia GaForce 960M och Intel i7-processor.

Med detta avklarat så kan vi gå vidare till vilken typ av dator du ska köpa. Vi börjar med vad du ska använda den till. Det här kan grovt delas in i två sektorer.

Köpa gaming-dator för datorspel

En gaming-dator är en PC som klarar av att spela alla nya datorspel på ett tillfredsställande sätt. En av de vanligaste frågorna jag får är var man hittar en bärbar dator som kan köra nya spel, och som får kosta max 3000 kronor.

Hade jag sett en återförsäljare som annonserar om en sådan, hade jag dragit öronen åt mig. Det är som att be att få köpa en splitter ny Ferrari för max 125000 kronor.

Asus gamingdator

En speldator behöver de bästa komponenterna. Processor och minneskort måste hålla högsta kvalitet, och grafikkortet är självklart en oerhört viktig beståndsdel.

Vill du ha den bästa speldatorn som finns på marknaden får du hosta upp runt 50000 kronor. Men då får du prestanda som är i överkant. Sådana summor krävs inte för att du ska kunna njuta av de senaste spelen i tillräckligt bra kvalitet.

Jag vill inte ge ett konkret förslag på grafikkort, eftersom jag då måste gå in och uppdatera den här artikeln hela tiden. Men jag kan rekommendera ett av de nyare modellerna från Nvidia GeForce. Står det att alla grafikkretsarna kommer från Intel, ska du titta vidare.

8 GB internminne är minimum, och du bör satsa på en Intel i7-processor. Ett annat tips är att skaffa en dator med SSD-enhet (Solid State Drive), på vilken du installerar Windows. Då går det betydligt snabbare att starta systemet.

Många speldatorer, såväl bärbara som stationära, har både SSD för snabb start av operativsystemet och utvalda program, och utöver det en vanlig hårddisk för lagring av stora filer. Hur stora dessa behöver vara är helt upp till varje användare att bedöma.

SSD är en slags Flashminne som gör det snabbare att läsa och skriva. Tyvärr är prislappen fortfarande rätt hög, sett till på hur många GB du får per krona.

Bärbar eller stationär gaming-dator

Asus gamingdatorFördelarna med att skaffa en bärbar speldator är så klart att den är lätt att ta med dig, och att den inte tar någon större plats eller skapar ormbon av kablar.

Men om du tänker ha datorn på samma ställe hela tiden, samtidigt som du kan tumma på estetiken, finns det däremot fler fördelar att köpa en stationär gaming-dator.

 • Pris vs prestanda. I och med det snåla utrymmet i en bärbar dator, krävs att tillverkaren använder speciella mobil-anpassade kretsar som drar mindre ström och genererar mindre värme. Dessa är dyrare än originalen som används i stationära datorer – där du har gott om plats och tillgång till bra kylning.
 • Kylningen. När vi ändå pratar kylning så mår kretsar bäst av att vara nerkylda. Sätt handflatan under en bärbara speldator så förstår du vad jag menar. I en stationär dator har du plats för bra kylning, och det innebär inte längre bara en massa högljudda fläktar. Istället har vattenkylning blivit populärt.
 • Uppgraderingsmöjligheter. Det är betydligt enklare att uppdatera en stationär dator. Behöver du en rad nya USB3-portar utan att använda extern hubb skaffar du bara ett PCI Express-kort. Samma sak gäller hårddiskar, grafikkort, internminne (RAM) och processor (CPU), skärmar och annat som sitter i samma skal på en bärbar.
 • Ergonomi. Utan extern skärm är det i princip omöjligt att göra en bärbar datorn ergonomisk. När du sitter rakryggad framför datorn ska dina ögon vara i samma höjd som skärmens överkant. Om inte kommer du garanterat att få ont i nacke och huvud.
 • Gråt inte över spilld mjölk. Har du småbarn, är klumpig – eller likt undertecknad både klumpig och – småbarnsföräldrar, så är det lätt att förstöra en bärbar dator genom att slå ut ett glas vatten eller läsk över dem. Jag har hittills förstört fyra bra bärbar datorer på så sätt. Det finns spillsäkra bärbara, har jag fått reda på varje gång jag svurit över ännu en förstörd dator på Twitter. Går tangentbordet sönder på din stationära, köper du bara ett nytt.
 • Fler trasiga saker. Datorer slits med tiden. Med en stationär dator kan du byta ut det mesta, medan bärbara som regel är begränsade till internminne och hårddisk.

Det är uppenbart att jag förespråkar en stationär dator för dig som vill spela alla nya spel. Fördelarna är många. Men visst, en stationär dator tar mycket mer plats än en bärbar.

Och trots allt det här har jag som sagt själv en bärbar gaming-dator. För tillfället har jag inte ens någon stationär dator uppkopplad. Men i mitt fall har jag ändå ett lika stort ormbo – jag har till exempel två USB-hubbar som är fulla. Fyra externa hårddiskar, webbkamera, hörlurar, riktig extern mus från Mionix och annat. Plus två extra skärmar.

De enda fördelarna med att köpa en bärbar gaming-dator är att de är snyggare och tar mindre plats, samt att du enkelt kan ta den med dig.

Köpa en vanlig hemdator

De flesta är inte intresserade av speldatorer, utan är bara ute efter en ny schysst dator för att surfa med, spela lite onlinespel, driva en blogg, skicka e-post, betala räkningar (urh), använda sociala medier och kanske fixa lite digitalfoton.

Här är utbudet väldigt mycket större, och prisintervallen höga. Du kan idag hitta en bärbar dator för under 3000 kronor, och om du bara tänker använda den för webben kanske en sådan räcker.

Precis som med allt annat får du vad du betalar för. När min far ringde och sa att han tänkte köpa en ny dator, sa jag att ”köper du en dator för under 5000 kronor tänker jag inte ge er någon support”.

Skillnaderna är nämligen rätt stora. Processorn, internminnet, lagringsutrymmet, skärmkvaliteten och något en vanlig användare inte tänker på – alla andra komponenter (WiFi, grafikkretsar och så vidare).

En dator för 3000 kronor kommer inte innehålla någon toppkvalitet, och därav mitt oförskämda svar till far. Jag kan väl tillägga att han svarade med att ”det skiter jag i, jag kan ringa din bror istället”.

Tips för att köpa billig dator

För att ge några snabba råd vad gäller prestanda, skulle jag rekommendera att du satsar på en processor av minst Intel i3. Det finns flera olika varianter som används i billiga modeller; Intel Celeron (rekommenderas inte), Intel Atom (fungerar för enkla krav), AMD-processorer (som jag inte har någon koll på idag, mer än att de används i billiga datorer).

Billig bärbar datorInternminnet (RAM) bör vara 8 GB. Om du hittar en dator du gillar som bara har 4 GB, kontrollera med försäljaren om det finns utrymme att stoppa in mer minne. De flesta bärbara datorer har två platser för internminne. För att hålla nere priset kan de använda två stycken 2 GB-minnen, och då måste du ta ut ett för att sätta i ett större.

Hur många USB-portar finns det, och är det någon som är USB3? Du kommer förmodligen att skaffa en extern hårddisk för backup (säkerhetskopiering) och om du har tunga filer – till exempel filmer – vill du använda USB3, eftersom det är tio gånger snabbare än USB2. Att kopiera över tio stycken DVD-filmer på á 4 GB via USB2 är förskräckligt.

Antalet USB-portar kan alltid utökas med en USB-hubb. När du köper en sådan, köp alltid en USB-hubb med extern strömförsörjning, för annars kommer du att få problem om du vill ansluta enheter som tar sin ström från USB-porten. Små externa hårddiskar gör det, och då tar strömmen slut snabbt och enheter slutar fungera.

Du vill förmodligen också ha en HDMI-port på en bärbar dator, så att du kan koppla den till din TV. Används DisplayPort eller Mini-HDMI behöver du en specialkabel eller adapter eftersom din TV har en vanlig HDMI.

Olika modeller av datorer att köpa

Det finns en rad olika typer av datorer inom det här vanliga segmentet:

Stationär dator

Fördelen med att köpa en stationär är att du enkelt kan uppgradera den efter hand, och byta ut saker som går sönder. Du får mer prestanda för pengarna jämfört med en bärbar dator.

Bärbar dator

Här finns det otroligt många alternativ att välja mellan. Märket på datorn spelar inte någon större roll, för de flesta har ändå samma kretsar i sig. Personligen har jag dock en förkärlek för Lenovo, som sällan använder skitkretsar. Ett enkelt sätt att se huruvida datorn har sämre kretsar är att titta på tjockleken på datorn.

Är den tjock betyder det att datorn har behov av gott om luftgenomströmning. Det betyder i sin tur att kretsarna i datorn förmodligen inte är avsedda för bärbara, utan man har använt billigare kretsar för stationära datorer. Dessa drar mer ström och avger därför mer värme. För att datorn inte ska bli stekhet efter en timme, har tillverkaren därför gjort chassit tjockt för att ha gott om kylande luft. En timme med en sådan dator i knät i soffan, kommer du märka vad jag menar.

Det är inte fel att känna på datorn innan du bestämmer dig. Hur är tangentbordet och styrplattan? Hur är skärmen?

Om du tänker ha din dator med dig ofta, tänk på att den inte får vara för stor. En 15- eller 17-tumsdator är rätt tung att släpa runt på. Du bör också titta på batteritiden, hur länge du kan använda datorn utan att ladda batteriet. Här är det stor skillnad mellan priserna. Tillverkarna snålar gärna på batteriet för att hålla nere prislappen.

Köpa hybriddator - bärbar och surfplatta i ett2 i 1-dator eller hybriddator

Ett relativt nytt segment som börjar bli populärt är de så kallade 2 i 1-datorerna. Det är datorer som kan användas som bärbara alternativ göras om till surfplatta. Lösningarna är många. Lenovo Yoga, som jag har haft, låter dig vika skärmen hela vägen runt för att låta dig använda den som surfplatta. Resultatet blev en alldeles för stor och tung surfplatta och jag använde aldrig den som surfplatta. Däremot har jag en Acer Iconia, där du kopplar bort skärmen från tangentbordet för att använda den som surfplatta. Det är en mycket bättre lösning.

Microsoft Surface är en liknande lösning, som främst är en surfplatta men med tangentbord. Tyvärr är magnetkopplingen mellan tangentbord och skärm inte så bra om du brukar sitta med datorn i knät i soffa eller säng – något jag ofta gör. Om du inte gör det, är Surface ett bra köp. Microsoft har inte snålat med prestandan och pennan är grymt bra.

Allt i ett-PC

Ett alternativ för dig som gillar design är en Allt i ett-PC. De har rätt stora skärmar och själva datorn sitter i skärmen. Med trådlös mus och tangentbord blir det bara en strömsladd till datorn. En sådan här datorn har inte stora möjligheter för att uppgraderas, men det brukar vara rätt bra prestanda i dem.

Här är några stora återförsäljare av datorer:

Köpa en Mac istället?

Apple MacBook AirSom jag skrev tidigare är en av mina favoritdatorer en MacBook Air. Den väger i princip ingenting och är tunn, perfekt att ha i knät när jag ligger i soffan eller sängen (vilket är rätt ofta).

De andra styrkorna med min MacBook Air, är att styrplattan fungerar perfekt – något jag aldrig varit med om på en PC, jag har jag testat väldigt, väldigt många bärbara PC… Batteritiden är bra, och högtalarna är fantastiska. Jag har provat en hel del PC som skrutit om grymma högtalare, men inga av dem har nått upp till de som Apple lyckats trycka in i sina bärbara.

Mac-fans brukar ofta prata sig varma om hur bra OS X är jämfört med Windows, men jag som använder bägge ungefär lika mycket, kan säga att det inte är någon större skillnad. Macen kraschar lika sällan som PC:n. Tillräckligt många program, så börjar systemet lagga. Och när det gäller utseendet så är det en smaksak. Jag föredrar Windows 10 framför Mac OS X, eftersom jag är rätt trött på att nästan allt i OS X går i gråskalor.

Så att Mac innebär en dator som aldrig strular, är inget annat än en myt. Därmed inte sagt att den är dålig. Absolut inte. Mac är en bra köp. Det är schyssta datorer. Utbudet av appar och program är sämre än till Windows, och många program kostar pengar. På Windows hittar du nästan alltid en rad olika alternativ, med flera gratis, till de flesta program – något du inte gör på OS X.

Säkerheten vad gäller trojaner och liknande skräp är bättre än på Windows, vilket dels beror på att det finns så många flera potentiella offer bland Windows-användare, och dels för att OS X har viss bättre säkerhet.

Läs också >  Läs mer i min Mac-guide

Är Chrome OS ett alternativ?

Acer Chrome OSDen senaste tiden har Chrome OS-datorer fått lite fäste på marknaden. Framför allt inom skolväsendet. Bakom Chrome OS står Google och flera datortillverkare har hakat på och släppt datorer med operativsystemet.

Fördelen med Chrome OS är att det inte kräver så mycket prestanda eftersom du kör allt i webbläsaren Chrome. Datorerna är därför väldigt billiga. Men du ska tänka på att det fortfarande ligger lite före sin tid. Det fungerar inte superenkelt att till exempel ansluta en skrivare och så vidare.

Vill du ha en dator enbart för att surfa med, kan Chrome OS-datorer vara värda att titta på. Om allt du kör görs i en webbläsare – mejl, sociala nätverk, hantering av digitalfoton etc – så kan det här vara ett val.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • List Alex

  Som så många andra verkar inte du heller fatta att Chromebook är datoranvändares ”kulspetspenna”.
  De flesta klarar sig med en Chromebook. Först när du behöver specifika datorprogram som Photoshop eller liknande (som inte finns som en app till Chrome som exv. Office-paketet gör) kan du behöva en dator med ett OS som behöver uppdateras varje vecka, med mekaniska hårddiskar som rasar, med fallerande, krångliga backupsystem och som tar en kvart att starta resp. släcka.
  Tyckte Chromebook var så intressant så jag av ren nyfikenhet köpte en våren -15. Mina andra datorer får stå!
  Lyfter på locket å där är allt – omedelbart. Synkat med min Gmail, kalender, kontakter, Google Drive etc. Alltid automatiskt uppdaterad, aldrig mekaniska strul. Skaffar jag en ny app så har jag den på alla Chrome-fönster på andra uppkopplade enheter. Smidigt!
  Som du skrev, Chromebook ligger före sin tid. Tycker egentligen tvärtom, tiden (användarna) ligger långt efter Chromebook.

  • Tjena! Nja, jag har rätt bra koll på syftet med Chromebook – men du har helt rätt i att detta inte kommer fram tillräckligt bra i artikeln. Jag ska uppdatera så fort jag hinner.

   När det gäller att köpa en ny dator, för att ersätta en gammal, tycker jag dock att man ska tänka igenom det innan man köper en Chromebook. För en vanlig datoranvändare, utan våra kunskaper (om jag får skriva så :) ) kan det bli problem.

   Men att köpa en som komplement till sin vanliga dator – även om det, som i ditt fall, gör att man går över helt till Chromebooken – kan vara ett klart bra val. Surfa, skriva, e-post, sociala medier; sådant fungerar ju finfint på en Chromebook.

   Okej, jag ska ta en titt på texten så fort jag hinner och justera den. Sedan ska jag överväga att köpa en ny modell av Chromebook för att skaffa mig bättre erfarenheter om den. Isf återkommer jag med andra artiklar om den!

   Mvh, TkJ

   • List Alex

    Du kan testa Chromebook utan att köpa en!
    Ta vilken dator som helst och kör endast Chrome. Kolla in alla applikationer som finns.
    Använd ditt Gmail-konto fullt ut och synka med dina telefoner och andra uppkopplade enheter.
    Suveränt för dina föräldrar som du slipper supporta.
    Chromebook kräver ständig uppkoppling, har plats för SIM-kort till mobilt bredband.
    Å uppkopplad är en ju .
    Du å jag blir kanske arbetslösa – men det ligger i tiden. Har själv passerat fotograf – TV-tekniker – fotograf – datortekniker. Nu är jag pensionär!

    • Nja, det blir inte en rättvis jämförelse. Även mina klenaste PC-datorer har betydligt bättre prestanda än en vanlig Chromebook. De här billiga Chromebook-datorerna har ingen vidare prestanda, så ska man bedöma dem måste man göra det med en sådan.

     Att Chromebook innebär slutet på support tror jag när jag ser det… ;) Det är fortfarande en dator och det är fortfarande applikationer. Och det kommer att strula.

     Personligen saknar jag tillräckligt bra applikationer (Photoshop och Fallout 4 t ex) och jag skulle tippa på att många kommer sakna möjligheten att ladda ner film, t ex. Jag är inte heller så förtjust i att arbeta längre stunder i webbappar, för de är långsammare och kraschar oftare än traditionella programvaror – exempelvis Evernote, Word etc.

     Användare som mina föräldrar skulle inte kunna klara sig utan att skriva ut på papper – något som kräver att man antingen har en skrivare med Cloud-stöd eller att man har en Windows/Mac igång med skrivare kopplad till sig (och då kan man ju använda den datorn istället).

     Jag tycker som sagt Chromebook är ett väldigt intressant koncept. Jag sågar absolut inte det. Men som jag skrivit tidigare – jag tycker att den är före sin tid. Det kommer att ta ett par år innan den kan slåss om att ersätta våra bärbara datorer.

     • List Alex

      Finns ju olika Chromebook med olika prestanda. Men för en yrkesutövare är den inte tänkt. Inte än.
      Film o musik streamas numer men vill någon ladda ner går det bra på en USB-ansluten pinne/hårddisk ed.
      Google Drive går även ladda ner på eller annat moln.
      Går sen bra att köra på Chromebooken.
      Tyckte det där med moln-printer lät jobbigt. Men så läste jag manualen gång till. Har ju 2 skrivare med wifi.
      Försöker annars undvika papper, klagade senast i förra veckan på Coop som inte kan skicka e-faktura. Det är den enda pappersfakturan jag får. Sparar många träd på så sätt.

 • Mr WILSON BRIAN

  Behöver du låna pengar för att starta ditt företag eller expandera din verksamhet? Har ditt företag, företags eller behöver ekonomiskt stöd? Vi ger ut lån till intresserade privatpersoner som söker lån med god tro och Gud fruktar. Denna Finance Agency utlåning till kunder som är intresserade @ 2% ränta. Det är s program är design för att passa din budget, Är du på allvar i behov av ett akut lån kontakta oss via e-post: [email protected] nu med följande information.

  NING

  Fullständigt namn:
  Land:
  State:
  Kön:
  ålder:
  Belopp som behövs:
  Lån Varaktighet:
  Telefonnummer:
  Månadsinkomst:
  Ändamål för lån:
  Yrke:

  Tack och vi väntar på ditt snabba svar.
  Mejla oss via: [email protected]
  Herr Wilson Brian

 • Jag har bloggat sen 2005. På blogger om sökmotoroptimering. Nu har jag fått ett gratis alternativ via windows azure så jag har startat en ny blogg. Jag trillade in på din hemsida och jag har fastnat. Du har många bra inlägg och guider.
  Nu till saken. Jag har två datorer. En gammal stationär compaq. Plus en eeebox 206 mini pc som i princip är helt tyst. Inga superdatorer men de räcker för att blogga med.
  Jag hoppas någon sponsrar mig med en macpro så småning om.

Erbjudande april 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick