Köpa ny dator: Svar på alla dina frågor! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 490 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Köpa dator: Tips för att köpa rätt, billigast och bäst

Skribent:
Publicerad: , 20:33
Uppdaterad: 2016-10-12, 04:17
Respons: 28 kommentarer

Köpa bärbar datorVill du köpa en ny dator finns det ett brett utbud att välja mellan idag. Det finns datorer i alla prisklasser, och flera olika varianter. Men vad ska du välja? I den här guiden går vi igenom sådant du behöver tänka på nu under 2016.

Det du behöver bestämma dig för, är vad det är för typ av modell du är ute efter – en bärbar, stationär, 2 i 1 – vad du ska använda den till, vilket i sin tur hänger ihop med vad den får kosta. Och slutligen om det är en PC eller Mac du är ute efter.

Jag kommer att börja med PC-datorer med Windows, eftersom de är vanligast. De flesta datorer kommer idag med Windows 10, även om det fortfarande är en del som säljs med Windows 8 fram till den 29 juli.

Fram till dess är det nämligen gratis att uppdatera Windows 7 och 8 till Windows 10 – och det är en uppgradering som du rekommenderas göra. Windows 10 är snabbare, stabilare och betydligt säkrare än föregångarna.

Här är några stora återförsäljare av datorer:

Köpa ny dator
image-1395

Tipsa dina vänner! Har du kompisar som ska köpa ny dator? Rekommendera gärna den här artikeln!

 

Mycket trams inom rykten om Windows 10

Det cirkulerar en hel del rykten om att Windows 10 spionerar på dig, och annat, men detta ska du ta med en rejäl nypa salt. Det är inte så att Microsoft har folk som sitter och tittar på vad du gör med din dator. Det kan de inte.

Vad de här licensavtalen handlar om, är att Windows 10 är hårdare knutet till molntjänsten OneDrive och liknande. Precis som Instagram, Facebook, Twitter och andra behöver Microsoft vara väldigt öppna och medvetet luddiga, för att inte riskera bli stämda till höger och vänster i hemlandet.

Uppgradera till Windows 10
image-1396

Har du inte redan uppgraderat till Windows 10 kan jag varmt rekommendera det.

För det mesta handlar det om att folk misstolkar begreppet ”läser information”. Vad det innebär är exempelvis att data läses från din hårddisk när det ska skickas över till OneDrive (om du använder tjänsten). Eller tvärtom. För att du ska kunna öppna filer på OneDrive behöver Microsoft din rätt att ”läsa” filerna där.

Vidare finns det en del frivilliga funktioner i Windows 10 som skickar anonym information om hur du använder Windows. Det här är sådant som används för att Microsoft ska kunna skapa uppgraderingar baserade på hur Windows 10 används, för att kunna förenkla och trimma operativsystemet i framtiden.

Vilka datorer använder jag?

Jag har ett antal olika datorer, men jag har två favoriter. Det är dels en MacBook Air på 13 tum. Det är den datorn jag brukar ha med mig på resande fot, eller använda när jag sitter i soffan eller sägen och skriver. Det är ingen värstingmodell men duger fint till mitt bruk.

Jag hade en 11-tummare tidigare, innan en av ungarna spillde läsk över den (något jag får skylla mig själv för, och numera har jag aldrig dricka jämte datorerna). Den var väldigt liten och vägde ingenting, och var perfekt att skriva på. Dessutom har MacBook Air bra batterier, och startar supersnabbt när du öppnar locket.

Min använda favorit är min PC, en Asus Republic of Gamers. Det var det sista exemplaret av en utgående modell, men till skillnad mot den nya ersättaren hade den här datorn 16 GB internminne istället för 8 GB, samt både HDMI DisplayPort, så jag kunde ansluta mina två externa skärmar (eller TV:n).

Lagringen är fördelad på en SSD på 100 GB för operativsystemet samt en vanlig hårddisk på 1 TB. Grafikkortet var en Nvidia GaForce 960M och Intel i7-processor.

Med detta avklarat så kan vi gå vidare till vilken typ av dator du ska köpa. Vi börjar med vad du ska använda den till. Det här kan grovt delas in i två sektorer.

Köpa gaming-dator för datorspel

En gaming-dator är en PC som klarar av att spela alla nya datorspel på ett tillfredsställande sätt. En av de vanligaste frågorna jag får är var man hittar en bärbar dator som kan köra nya spel, och som får kosta max 3000 kronor.

Hade jag sett en återförsäljare som annonserar om en sådan, hade jag dragit öronen åt mig. Det är som att be att få köpa en splitter ny Ferrari för max 125000 kronor.

Asus gamingdator

En speldator behöver de bästa komponenterna. Processor och minneskort måste hålla högsta kvalitet, och grafikkortet är självklart en oerhört viktig beståndsdel.

Vill du ha den bästa speldatorn som finns på marknaden får du hosta upp runt 50000 kronor. Men då får du prestanda som är i överkant. Sådana summor krävs inte för att du ska kunna njuta av de senaste spelen i tillräckligt bra kvalitet.

Jag vill inte ge ett konkret förslag på grafikkort, eftersom jag då måste gå in och uppdatera den här artikeln hela tiden. Men jag kan rekommendera ett av de nyare modellerna från Nvidia GeForce. Står det att alla grafikkretsarna kommer från Intel, ska du titta vidare.

8 GB internminne är minimum, och du bör satsa på en Intel i7-processor. Ett annat tips är att skaffa en dator med SSD-enhet (Solid State Drive), på vilken du installerar Windows. Då går det betydligt snabbare att starta systemet.

Många speldatorer, såväl bärbara som stationära, har både SSD för snabb start av operativsystemet och utvalda program, och utöver det en vanlig hårddisk för lagring av stora filer. Hur stora dessa behöver vara är helt upp till varje användare att bedöma.

SSD är en slags Flashminne som gör det snabbare att läsa och skriva. Tyvärr är prislappen fortfarande rätt hög, sett till på hur många GB du får per krona.

Bärbar eller stationär gaming-dator

Asus gamingdatorFördelarna med att skaffa en bärbar speldator är så klart att den är lätt att ta med dig, och att den inte tar någon större plats eller skapar ormbon av kablar.

Men om du tänker ha datorn på samma ställe hela tiden, samtidigt som du kan tumma på estetiken, finns det däremot fler fördelar att köpa en stationär gaming-dator.

 • Pris vs prestanda. I och med det snåla utrymmet i en bärbar dator, krävs att tillverkaren använder speciella mobil-anpassade kretsar som drar mindre ström och genererar mindre värme. Dessa är dyrare än originalen som används i stationära datorer – där du har gott om plats och tillgång till bra kylning.
 • Kylningen. När vi ändå pratar kylning så mår kretsar bäst av att vara nerkylda. Sätt handflatan under en bärbara speldator så förstår du vad jag menar. I en stationär dator har du plats för bra kylning, och det innebär inte längre bara en massa högljudda fläktar. Istället har vattenkylning blivit populärt.
 • Uppgraderingsmöjligheter. Det är betydligt enklare att uppdatera en stationär dator. Behöver du en rad nya USB3-portar utan att använda extern hubb skaffar du bara ett PCI Express-kort. Samma sak gäller hårddiskar, grafikkort, internminne (RAM) och processor (CPU), skärmar och annat som sitter i samma skal på en bärbar.
 • Ergonomi. Utan extern skärm är det i princip omöjligt att göra en bärbar datorn ergonomisk. När du sitter rakryggad framför datorn ska dina ögon vara i samma höjd som skärmens överkant. Om inte kommer du garanterat att få ont i nacke och huvud.
 • Gråt inte över spilld mjölk. Har du småbarn, är klumpig – eller likt undertecknad både klumpig och – småbarnsföräldrar, så är det lätt att förstöra en bärbar dator genom att slå ut ett glas vatten eller läsk över dem. Jag har hittills förstört fyra bra bärbar datorer på så sätt. Det finns spillsäkra bärbara, har jag fått reda på varje gång jag svurit över ännu en förstörd dator på Twitter. Går tangentbordet sönder på din stationära, köper du bara ett nytt.
 • Fler trasiga saker. Datorer slits med tiden. Med en stationär dator kan du byta ut det mesta, medan bärbara som regel är begränsade till internminne och hårddisk.

Det är uppenbart att jag förespråkar en stationär dator för dig som vill spela alla nya spel. Fördelarna är många. Men visst, en stationär dator tar mycket mer plats än en bärbar.

Och trots allt det här har jag som sagt själv en bärbar gaming-dator. För tillfället har jag inte ens någon stationär dator uppkopplad. Men i mitt fall har jag ändå ett lika stort ormbo – jag har till exempel två USB-hubbar som är fulla. Fyra externa hårddiskar, webbkamera, hörlurar, riktig extern mus från Mionix och annat. Plus två extra skärmar.

De enda fördelarna med att köpa en bärbar gaming-dator är att de är snyggare och tar mindre plats, samt att du enkelt kan ta den med dig.

Köpa en vanlig hemdator

De flesta är inte intresserade av speldatorer, utan är bara ute efter en ny schysst dator för att surfa med, spela lite onlinespel, driva en blogg, skicka e-post, betala räkningar (urh), använda sociala medier och kanske fixa lite digitalfoton.

Här är utbudet väldigt mycket större, och prisintervallen höga. Du kan idag hitta en bärbar dator för under 3000 kronor, och om du bara tänker använda den för webben kanske en sådan räcker.

Precis som med allt annat får du vad du betalar för. När min far ringde och sa att han tänkte köpa en ny dator, sa jag att ”köper du en dator för under 5000 kronor tänker jag inte ge er någon support”.

Skillnaderna är nämligen rätt stora. Processorn, internminnet, lagringsutrymmet, skärmkvaliteten och något en vanlig användare inte tänker på – alla andra komponenter (WiFi, grafikkretsar och så vidare).

En dator för 3000 kronor kommer inte innehålla någon toppkvalitet, och därav mitt oförskämda svar till far. Jag kan väl tillägga att han svarade med att ”det skiter jag i, jag kan ringa din bror istället”.

Tips för att köpa billig dator

För att ge några snabba råd vad gäller prestanda, skulle jag rekommendera att du satsar på en processor av minst Intel i3. Det finns flera olika varianter som används i billiga modeller; Intel Celeron (rekommenderas inte), Intel Atom (fungerar för enkla krav), AMD-processorer (som jag inte har någon koll på idag, mer än att de används i billiga datorer).

Billig bärbar datorInternminnet (RAM) bör vara 8 GB. Om du hittar en dator du gillar som bara har 4 GB, kontrollera med försäljaren om det finns utrymme att stoppa in mer minne. De flesta bärbara datorer har två platser för internminne. För att hålla nere priset kan de använda två stycken 2 GB-minnen, och då måste du ta ut ett för att sätta i ett större.

Hur många USB-portar finns det, och är det någon som är USB3? Du kommer förmodligen att skaffa en extern hårddisk för backup (säkerhetskopiering) och om du har tunga filer – till exempel filmer – vill du använda USB3, eftersom det är tio gånger snabbare än USB2. Att kopiera över tio stycken DVD-filmer på á 4 GB via USB2 är förskräckligt.

Antalet USB-portar kan alltid utökas med en USB-hubb. När du köper en sådan, köp alltid en USB-hubb med extern strömförsörjning, för annars kommer du att få problem om du vill ansluta enheter som tar sin ström från USB-porten. Små externa hårddiskar gör det, och då tar strömmen slut snabbt och enheter slutar fungera.

Du vill förmodligen också ha en HDMI-port på en bärbar dator, så att du kan koppla den till din TV. Används DisplayPort eller Mini-HDMI behöver du en specialkabel eller adapter eftersom din TV har en vanlig HDMI.

Olika modeller av datorer att köpa

Det finns en rad olika typer av datorer inom det här vanliga segmentet:

Stationär dator

Fördelen med att köpa en stationär är att du enkelt kan uppgradera den efter hand, och byta ut saker som går sönder. Du får mer prestanda för pengarna jämfört med en bärbar dator.

Bärbar dator

Här finns det otroligt många alternativ att välja mellan. Märket på datorn spelar inte någon större roll, för de flesta har ändå samma kretsar i sig. Personligen har jag dock en förkärlek för Lenovo, som sällan använder skitkretsar. Ett enkelt sätt att se huruvida datorn har sämre kretsar är att titta på tjockleken på datorn.

Är den tjock betyder det att datorn har behov av gott om luftgenomströmning. Det betyder i sin tur att kretsarna i datorn förmodligen inte är avsedda för bärbara, utan man har använt billigare kretsar för stationära datorer. Dessa drar mer ström och avger därför mer värme. För att datorn inte ska bli stekhet efter en timme, har tillverkaren därför gjort chassit tjockt för att ha gott om kylande luft. En timme med en sådan dator i knät i soffan, kommer du märka vad jag menar.

Det är inte fel att känna på datorn innan du bestämmer dig. Hur är tangentbordet och styrplattan? Hur är skärmen?

Om du tänker ha din dator med dig ofta, tänk på att den inte får vara för stor. En 15- eller 17-tumsdator är rätt tung att släpa runt på. Du bör också titta på batteritiden, hur länge du kan använda datorn utan att ladda batteriet. Här är det stor skillnad mellan priserna. Tillverkarna snålar gärna på batteriet för att hålla nere prislappen.

Köpa hybriddator - bärbar och surfplatta i ett2 i 1-dator eller hybriddator

Ett relativt nytt segment som börjar bli populärt är de så kallade 2 i 1-datorerna. Det är datorer som kan användas som bärbara alternativ göras om till surfplatta. Lösningarna är många. Lenovo Yoga, som jag har haft, låter dig vika skärmen hela vägen runt för att låta dig använda den som surfplatta. Resultatet blev en alldeles för stor och tung surfplatta och jag använde aldrig den som surfplatta. Däremot har jag en Acer Iconia, där du kopplar bort skärmen från tangentbordet för att använda den som surfplatta. Det är en mycket bättre lösning.

Microsoft Surface är en liknande lösning, som främst är en surfplatta men med tangentbord. Tyvärr är magnetkopplingen mellan tangentbord och skärm inte så bra om du brukar sitta med datorn i knät i soffa eller säng – något jag ofta gör. Om du inte gör det, är Surface ett bra köp. Microsoft har inte snålat med prestandan och pennan är grymt bra.

Allt i ett-PC

Ett alternativ för dig som gillar design är en Allt i ett-PC. De har rätt stora skärmar och själva datorn sitter i skärmen. Med trådlös mus och tangentbord blir det bara en strömsladd till datorn. En sådan här datorn har inte stora möjligheter för att uppgraderas, men det brukar vara rätt bra prestanda i dem.

Här är några stora återförsäljare av datorer:

Köpa en Mac istället?

Apple MacBook AirSom jag skrev tidigare är en av mina favoritdatorer en MacBook Air. Den väger i princip ingenting och är tunn, perfekt att ha i knät när jag ligger i soffan eller sängen (vilket är rätt ofta).

De andra styrkorna med min MacBook Air, är att styrplattan fungerar perfekt – något jag aldrig varit med om på en PC, jag har jag testat väldigt, väldigt många bärbara PC… Batteritiden är bra, och högtalarna är fantastiska. Jag har provat en hel del PC som skrutit om grymma högtalare, men inga av dem har nått upp till de som Apple lyckats trycka in i sina bärbara.

Mac-fans brukar ofta prata sig varma om hur bra OS X är jämfört med Windows, men jag som använder bägge ungefär lika mycket, kan säga att det inte är någon större skillnad. Macen kraschar lika sällan som PC:n. Tillräckligt många program, så börjar systemet lagga. Och när det gäller utseendet så är det en smaksak. Jag föredrar Windows 10 framför Mac OS X, eftersom jag är rätt trött på att nästan allt i OS X går i gråskalor.

Så att Mac innebär en dator som aldrig strular, är inget annat än en myt. Därmed inte sagt att den är dålig. Absolut inte. Mac är en bra köp. Det är schyssta datorer. Utbudet av appar och program är sämre än till Windows, och många program kostar pengar. På Windows hittar du nästan alltid en rad olika alternativ, med flera gratis, till de flesta program – något du inte gör på OS X.

Säkerheten vad gäller trojaner och liknande skräp är bättre än på Windows, vilket dels beror på att det finns så många flera potentiella offer bland Windows-användare, och dels för att OS X har viss bättre säkerhet.

Läs också >  Läs mer i min Mac-guide

Är Chrome OS ett alternativ?

Acer Chrome OSDen senaste tiden har Chrome OS-datorer fått lite fäste på marknaden. Framför allt inom skolväsendet. Bakom Chrome OS står Google och flera datortillverkare har hakat på och släppt datorer med operativsystemet.

Fördelen med Chrome OS är att det inte kräver så mycket prestanda eftersom du kör allt i webbläsaren Chrome. Datorerna är därför väldigt billiga. Men du ska tänka på att det fortfarande ligger lite före sin tid. Det fungerar inte superenkelt att till exempel ansluta en skrivare och så vidare.

Vill du ha en dator enbart för att surfa med, kan Chrome OS-datorer vara värda att titta på. Om allt du kör görs i en webbläsare – mejl, sociala nätverk, hantering av digitalfoton etc – så kan det här vara ett val.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • henke

  haha jag trodde osso att mac var bäst….
  det enda som är bra med dem är att dem är snabba , bra batteri och kan arbeta. dem är svåra att uppgradera , klarar inga spel , överprisade med 2x och dålig mus och tangenbord

 • Ann

  Hej! Ska köpa en bärbar dator har tre krav mycket bra webbkamera, mycket bra inbyggd mikrofon och gärna låg batteritid. Har du några tips? Mitt förra köp blev inte lyckat.

 • mars 2012 har jag sammanställt en liten specifikation passande seniorer som behöver byta dator- Jag vet att många har använt den som ett stöd och blivit riktigt nöjda med sitt nya datorval
  http://agert.homelinux.org/WorldPress/byta-ut-datorn-lite-tips-for-senioren/

 • Jag Tänkte På en sak ALLA KÖP inte en liten bärbar dator och tro att den ska vara BRA!

 • Cathleen Thern

  Söker du efter en återförsäljare av billiga speldatorer? Behöver du köpa en billig dator att spela på eftersom att pengarna inte räcker länger? Vill du köpa en billig dator med bra kvalité som speldator. Oavsett din anledning till letande efter billig dator har jag svaret på var du hittar den, nämligen på http://www.it-shoppen-butik.se! Jag själv har aldrig köpt en dator där men en kompis till mig säger att de har mycket bra kvalité trots att de säljer billiga datorer

  De har ett stort och brett utbud av billiga datorer och mycket annat för den delen. De säljer billiga datorer med fokus på att du som kund inte ska behöva betalat för mer än vad du verkligen behöver. Enligt min uppfattning har de ett prisvärt sortiment och det bästa är att de vill att ska få köpa en så billig dator som möjligt. Jag tycker att det är fantastiskt att det finns sådana här företag som pressar priserna och visar att det kan finns kvalité i produkter som är billiga.

  Hmm kanske har någon av ni läsare använt http://www.it-shoppen-butik.se kommentera gärna inlägget och berätta vad ni tycker.

  Nu ska jag nog trots regnet och bege mig ut på en promenad.

 • Jag är rätt nöjd med de datorer vi har köpt från Dell. Leverans till dörren och bra support/service. Något dyrare än datorerna man kan köpa från elektronikkedjorna men vanligtvis också bättre.

 • tord

  Funderar på att följa rådet på din sida och köpa en ”vanlig bärbar hemdator” dvs Dell Inspiron 15 till min dotter på 11 år. Hon spelar enklare spel på webben, surfar o gör läxor på datorn. Är det ett klokt köp då? En kollega menade att den datorn är flera år gammal o prestandan inte räcker till på sikt. Har han fel?
  Hälsn Tord

  • TkJ

   Tord: För sådana användningsområden ska datorn fungera fint i flera år. Min förrförra laptop hade 7-8 år på nacken när jag beslutade att uppgradera.

 • Filip

  Jag har tänkt på att köpa en Dell XPS 15 – XPS 15z, jag skall använda den till mina studier. Men jag ville samtidigt ha en kraftfull dator som jag kan ha nytta av länge, har jag gjort ett bra val av dator? (Har ej köpt än, visa gärna andra passande datorer om dem här ej passar)

 • Jag är på väg att köpa en ny dator, så tack för tipsen.

 • Birgitta Jonsson

  Hej!
  Jag har också köpt ny bärbar att använda i samband med undervisning. Jag hade samma krav som du men dessutom W7 64-bitar samt bra betraktningsvinkel och skärm utan reflex. Efter koll med olika försäljare kom jag fram till Acer Timeline (Asus hade usel skärm) med samma prestanda som din men hittade den en dryg 1000-lapp billigare. Två av mina barnbarn som köpte dator ungefär samtidigt visade sig ha fastnat för samma.
  Jag är mycket nöjd.

 • Bra artikel måste jag säga.

  GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

 • Pingback: 5700 Sverigedemokrater publicerade på nätet()

 • Det finns en ny typ av dator ute nu som är helt mekanikfri, d.v.s. ingen mekansisk hårddisk och inga fläktar inuti.

  Den är energisnål så den alstrar inte så mycket värme. Det i sin tur gör det att den värme som genereras kan ledas ut via kylrör av metall till flänsar utanpå datorn, och datorns storlek har också förminskats till något som kan hängas bakpå skärmen om skärmen har de 4 VESA fästhålen som finns på många moderna monitorer.

  Den här datorn prutar inte heller på kvaliten. Den kommer med Windows 7 och prestrerar så bra att jag som webbdesigner inte har några som helst problem när jag har 5-10 program öppna samtidigt, inkluderat mer krävande sådana som Photoshop.

  Den är lite dyr, men det sparar man in på några år, om man tänker på att vanliga datorer fungerar ungefär som dammsugare som suger in en massa damm i datorn som gör att den förr eller senare pajar ihop eller börjar låta så mycket att man blir tokig.

  I korthet ett mycket bra alternativ till standardklumpen under skrivbordet. Morgondagens dator redan idag.

  Det går att gå till återförsäljaren http://ljudlösdator.se eller deras facebooksida http://www.facebook.com/pages/Ljudlos-Dator-flaktlos-knapptyst-och-snabb-mini-PC-med-kraft-inuti/119163651445929 för att läsa mer och kolla på deras informationsfilmer.

  Själv är jag supernöjd med min nya tysta dator, som jag vet kommer stanna tyst också, för evigt.

 • Pingback: Datorer | Webbshopping()

 • Filip

  tack

 • Hej igen! Har en fråga om OS i datorn när man nu ska köpa ny, vad ska man ha? Jag har hört att Vista inte är nåt vidare, lr att de kan krångla? Hur e d me de? Vad är alternativen? Det ska funka till bildbehandling, film o musik.
  ciao…igen

 • Hej Tommy!
  Vill bara säga tack! De va så enkelt o få klarhet i vilken dator jag ska köpa sen jag läste din lilla guide. Sen så verkar d ju som d finns massor av bra tips här som man kan ha användning för! Här kommer jag titta in igen!
  ciao!

 • TkJ

  Thomas: Skitsnack. Att Vista skulle fungera bättre på en Mac än en PC är som att säga att en Volvo är snabbare än en Ford. Det är gojja. Vistas prestanda beror så klart på datorns prestanda, och du kan få både Mac och PC i oändligt många konfigurationer.

  Att debattera huruvida Mac är bättre än PC, eller tvärtom, är helt ointressant. Om du exempelvis tittar på en iMac så har den idag en Intel-processor och grafikkort från ATI eller Nvidia – det vill säga precis samma hårdvara som sitter i en ordinär PC. Skillnaden ligger snarare i hur datorn ser ut på utsidan, och givetvis OS:et.

  Lägg ner datorkriget. Det enda viktiga är att man som användare trivs.

 • Thomas

  Köp en Mac. Du får så mycket mer för pengarna. Lättanvänd, snabb, stabil och snygg. Se http://www.apple.se eller besök en Mac åf.

  Lovar det är värt varenda krona och ja det går att köra win om man nu måste göra det :-/

  Vista fungerar tom bättre på en Mac än en pc. Finns bevisade tester för det.

 • mattias

  men, man kanske ska köpa en mac?! PC/windows är ju inte det enda alternativet idag :) (och man kan ju köra windows på mac med vmware)

Erbjudande mars 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick