TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Begagnad dator: Så köper du bäst begagnade datorer

Skribent:
Publicerad: , 22:46
Uppdaterad: 2016-10-17, 20:01
Respons: 6 kommentarer

« Tillbaka till Köpa dator-guiden

Köpa begagnad datorOm du behöver en enkel dator för att skriva, skicka e-post, surfa och göra vardagliga saker på, är det inte nödvändigt att du köper en ny. Det finns pengar att spara på att köpa en begagnad dator. Många användare har sina datorer i bara något år innan de vill uppgradera för att kunna köra de senaste spelen, och då försöker de sälja datorerna på annonssajter.

När du köper en begagnad dator idag så ska du inte vara inriktad på att få topprestanda. Glöm Windows Vista och satsa istället på Windows XP. Är du ute efter en dator som du vill kunna spela nya datorspel på, eller för att använda som mediamaskin och titta på film med, är det bättre att du lägger pengarna på en ny dator. När du köper begagnat kan du inte gå tillbaka till säljaren för att få support eller garanti, så begagnatköp anser jag bara vara aktuellt om du är ute efter en enkel PC för grundläggande behov.

Minimum-prestanda

Vilken typ av processor du ska välja är alltid svårt att säga, eftersom de utvecklas hela tiden och får nya namn kontinuerligt. Satsa på något i klassen 800 Mhz upp till 1,5 GHz. Internminnet bör ligga på minst 512 MB, och hårddisken på runt 60 GB. Grafikkortet spelar ingen större roll, eftersom du bara kommer köra program i Windowsmiljö. Om du kör med Windows XP och stänger av olika prestandakrävande funktioner, som animeringar, teman och liknande (se Tweaka Windows), kan du surfa, skicka e-post, lyssna på musik och skriva utan problem.

Hur gammal kan den vara?

En dator med fem år på nacken kan fortfarande leva och frodas i ett par år till. Det beror naturligtvis på hur mycket den har använts och hur mycket du själv kommer att köra den. Hårddisken är den komponent som slits mest eftersom den innehåller rörliga delar. Har datorn används mycket kan du sänka dig till tre år, för hårddiskens skull.

Om det är en begagnad bärbar dator du är ute efter kan du även räkna med att batteriet förmodligen är helt kasst, om den tidigare användaren inte köpt ett nytt. Hade du tänkt att köra datorn på batteridrift får du kontrollera så att det är möjligt att köpa ett nytt batteri, och att modellen inte gått ut ur sortimentet, men tänk också på att batterier kan vara svindyra. Det är inte ovanligt med priser på 1500-2000 kronor för ett nytt batteri för en laptop.

Medföljande skrivare?

Det är ofta en begagnad dator säljs med skrivare. Tyvärr är det så att skrivartillverkare är väldigt snabba på att få ut nya modeller och ta bort gamla ur sortimentet, vilket betyder att du kanske inte kan få tag på bläckpatroner eller lasertoners till den begagnade skrivaren. Och i så fall finns det ingen anledning att betala något för den. Kolla först hos stora återförsäljare av färgpatroner, såsom InkMember, 112ink eller InkClub.

Vad finns det för portar?

Nätverksuttag EthernetOm du vill ansluta till Internet behöver du en Ethernet-port eller WiFi. Är datorn ett par år gammal saknas förmodligen trådlöst nätverk (WiFi; brukar benämnas 802.11a/b/g/n där a är värdelöst, b hyfsat, g bra och n bäst) och då måste du ha en Ethernet-port (nätverksport). Se också till att det finns USB-portar, och kontrollera om det är USB 1.1 eller USB 2.0. Har du tänkt att ansluta en extern hårddisk, digitalkamera, USB-minne eller MP3-spelare till din begagnade dator behöver du USB 2.0. Det fungerar i praktiken oftast med USB 1.1 men det går fruktansvärt långsamt.

Windows XP på skiva

När du väl köpt din begagnade dator är det en god idé att installera om Windows XP. Se till att alla CD-skivor medföljer; dels med själva operativsystemet Windows XP men även med drivrutiner till grafikkort, ljudkort, bildskärm och eventuellt nätverkskort, Firewire-kort och andra tillbehör. Du kan hitta drivrutiner på nätet, men då krävs naturligtvis att du kommer ut på nätet först…

Att installera om Windows XP är inte speciellt svårt. Du startar datorn, sätter i Windows XP-skivan och startar om. Nu kommer datorn att starta upp från XP-skivan och köra igång installationsprogrammet. Vid förfrågan om du vill formatera hårddisken väljer du Ja. På så sätt blir du av med allt eventuellt skräp som den tidigare användaren haft.

När du installerat om Windows, skaffar du ett gratis antivirus och en gratis brandvägg.

Annat att titta på

Om den begagnade datorn har LCD-skärm, det vill säga platt skärm, bör du kontrollera att det inte finns några döda pixlar (läs: Fixa döda pixlar) i den. Det är pixlar som lyser i samma färg hela tiden, och det kan vara förskräckligt irriterande. Sådant händer ibland på äldre LCD-skärmar.

Om det är en stationär dator kan det vara en god idé att ta ut den i garaget, öppna chassit och se så att den inte är helt full av damm. Folk är rätt dåliga på att städa sina datorer. Blås bort dammet, och använd absolut inte en dammsugare. Dammsugare kan alstra statisk elektricitet, vilket kan döda datorn fullständigt. Och det vore ju lite snopet.

Är LCD-skärmen smutsig torkar du med en lite fuktig trasa. Använd inte fönsterputs (det har jag sett skräckexempel på) eller så mycket vatten att det rinner. Det finns speciella dukar avsedda för att rengöra LCD-skärmar. I de flesta fall fungerar de lika bra som en bit bomullstyg, med skillnaden att skärmdukarna är tokdyra och kommer i en färgglad förpackning.

Vilken prislapp?

Hur mycket en begagnad dator kostar är omöjligt att säga. Det skiljer sig enormt och man måste leta runt bland de olika sajterna för att hitta vad man letar efter. Det går inte att ta första bästa.

Det finns två sorters säljare; dels de som vill sälja sin gamla dator för att få råd att köpa en ny, och dels de som vill sälja den för att bara bli av med den eftersom den tar plats i garderoben. Den första sorten tar mycket mer betalt än den andra. Tittar du runt kan det skilja flera tusen på priset.

Okej, var handlar jag?

Den största begagnatsajten i Sverige är så klart Blocket. Därutöver finns auktionssajten Tradera, varpå du kan göra rejäla fynd med lite tur. Jag kan verkligen rekommendera att du gratis blir medlem på Tradera och gör besök en gång om dagen för att kontrollera om det har kommit in några bra alternativ. Ha lite tålamod och köp inte första alternativet, utan jämför gärna och titta runt. Tradera är bra på det viset i och med att det är auktioner som låter dig lägga bud, till skillnad mot Blocket som bara är en annonssajt.

Lycka till!

Mer läsning:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

6 kommentarer

 1. Björn Eklund2012-12-31 at 13:34Reply

  Hej
  Ett alternativ att köpa beg. dator är ett företag, som rekonditionerar hyrdatorer, som är nått eller ett par år gamla och säljer dem med garanti och suport. Köpte själv en sån, när jag var i akut behov efter datorcrash och låg ekonomi. För ca 2000 fick jag en hp 6910p med Windows 7 och 3 gig minne och 120 hårddisk. De jag köpte från heter Inregodirekt.se-De har snabba leveranser, 2 dar från order, superservice, fick ny dator när den första strulade lite. De skickade den nya innan jag skickat in den gamla. Vänligt bemötande och god service är värt en del med.
  Gott Nytt År

 2. Mille2010-01-19 at 16:04Reply

  Om ni letar efter motsvarande fast för telecomutrustning och ip telefoner så kan jag varmt rekommendera http://www.nortechtelecom.se .

  Jag vet, inte riktigt samma sak som en dator, men jag köpte min ip telefon där så välj själv om ni vill ha en oxå. ;)

  /M

 3. AC Carlsson2009-06-02 at 21:08Reply

  Tips! Vi på skolan köpte IBM och Apple laptops i nyskick från en firma i Växjö ReuseIT Scandinavia AB, utbud på http://www.reuseit.se. Mycket prisvärda och bra service, tom 3 års garanti på allt!

 4. Jonte2008-09-23 at 11:51Reply

  så var hemsidan

 5. Jonte2008-09-23 at 11:42Reply

  Bästa stället för begagnad är Zave.se

 6. Tobias Samuelsson2008-06-04 at 18:02Reply

  Nej, skulle aldrig köra Windows. Usch!

  Ubuntu är mycket bättre: http://www.ubuntu-se.org/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.