TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Köpa dator: Fixa digitalfoton, syssla med bildredigering

Skribent:
Publicerad: , 21:10
Uppdaterad: 2013-02-07, 06:56
Respons: 1 kommentar

« Tillbaka till Köpa dator-guiden

Har du en digitalkamera vill du säkert föra över bilderna till din nya dator. Ska du syssla med bildredigering är det viktigt med tillräckligt internminne. Jag rekommenderar att du skaffar minst 2 GB internminne. Digitalfotografier tar en del hårddiskutrymme, så du behöver också en tämligen stor hårddisk. Över 100 GB hårddisk bör du ha.

DigitalkameraFör bildredigering på hobbynivå tycker jag att Adobe Photoshop Elements är det bästa programmet. Vill du inte betala för programvara, finns det många riktigt bra gratis bildredigeringsprogram. Det kan du köpa i de flesta större butiker som har programvara. Det äter dock en del minne, så som sagt – 2 GB RAM. Satsa på en okej processor, exempelvis Intel Core 2 Duo p årunt 2 GHz.

Två till tips när det gäller bildbehandling: se till att du trivs med skärmen. Skaffa inte en dator med för liten skärm och för liten upplösning, och se till att den är skarp och återger färgerna bra. 1280 x 1024 är en bra upplösning, högre är ännu bättre. Widescreen-skärmar är väldigt smidiga när det gäller bildbehandling. Testa skärmen innan du köper den!

Det andra tipset är att köpa en riktig mus. Bildbehandling kräver mycket musarmete, så skaffa en sladdansluten (bättre precision än sladdlös) mus med bra ergonomi. Slarva inte med detta, för då får du musarm på nolltid.

Du behöver förresten inget tungt grafikkort för att syssla med redigering av digitalfoton. Det fungerar fint med ett internt Intel-grafikkort. Besök Dells webbshop för att hitta en billig dator.

Köpa ny dator – välj rätt för dig

Här nedan har jag samlat ihop ett par aktuella datorer som är bra och prisvänliga. Jag har plockat fram en dator från varje kategori, beroende på vad du är ute efter.


Billig enkel bärbar PC

Billig bärbar datorDitt behov: En bra och billig bärbar dator. Du vill ha en dator som du kan göra allt grundläggande på, men du vill inte betala mycket pengar för den. Den här datorn riktar sig till dig som vill kunna surfa, skicka e-post, kolla på film (både strömmande från film- och TV-sajter, såsom Headweb, Netflix, TV-kanalernas Play-sajter och YouTube), lyssna på musik (Spotify, iTunes och så vidare), blogga och spela enklare spel i webbläsaren. Datorn fungerar fint för att köra Office-paketet, och du kan göra grundläggande redigering av digitalfoton.

Styrkor: Ett lågt pris. Klarar allt grundläggande som de flesta användare behöver.

Svagheter: Kan inte köra grafiktunga PC-spel, och rekommenderas inte för att skapa musik, video eller redigera väldigt tunga digitalbilder (vanliga digitalfoton fungerar dock). Batteritiden är sällan speciellt bra. Själva konstruktionen kan vara plastig och klumpig, något du bör tänka på om du ofta tar med dig din dator hemifrån.

Här köper du din dator:


Liten och smidig bärbar PC

Köpa billig och bäst ultrabookDitt behov: Du tar ofta med dig din dator, antingen om du bär den mellan hemmet och jobbet eller skolan, eller om du ofta befinner dig på resande fot. Du vill ha schysst prestanda och klara av allting som den enklare datorn här ovan kan. Din dator ska väga lite, vara liten till storleken utan att det påverkar till exempel storleken på tangentbordet (vanligast är skärmen på runt 12 tum). Chassit på datorn ska vara tåligt så att datorn inte går sönder av att släpas fram och tillbaka överallt. Batteritiden ska vara bra så att du kan arbeta på ställen där du saknar strömuttag. Datorgenren du ska leta efter kallas för ultrabooks.

Styrkor: Väldigt portabel – den väger lite, är lagom stor, tunn och lätt att ta med sig. Prestandan på datorn är helt okej – oftast bättre än i den billiga bärbara PC:n listan här ovan. Batteritiden är ofta upp emot 6-10 timmar. Ultrabooks är överlag snygga datorer, så du behöver inte skämmas när du tar fram den, till skillnad mot en billig bärbar som utstrålar budget.

Svagheter: Prestandan är inte dålig i ultrabooks, men de klarar inte av att köra nya grafiktunga spel. Eftersom skärmens storlek ofta är på runt 12 tum är det inte ultimat för att syssla mycket med grafiskt arbete, eftersom program som Photoshop, InDesign och Illustrator kräver mycket skärmyta. Enklare bilder för webben, eller om du vill fixa småsaker på digitalfoton, går fint. Samma sak gäller för utveckling (programmering och webbdesign) där det är bra att ha stor skärmyta. Priset är förhållandevis rätt högt, men det beror på att komponenterna håller hög kvalitet på grund av det kompakta bygget. Satsar du på en SSD istället för traditionell hårddisk får du en väldigt rapp och tyst dator.

Här köper du din dator:


Kraftfull bärbar spel- och mediadator

Bärbar dator för spelDitt behov: Du är ute efter en bärbar dator som har maximal prestanda. Den ska klara alla nya spel utan problem, och du ska kunna använda den för avancerad mediaproduktion – redigering av video, musik och bild. Komponenterna ska vara av bästa kvalitet och högsta prestanda. De här bärbara datorerna är ofta rätt klumpiga eftersom kraftfulla komponenter, speciellt processorn och grafikkortet, kräver bra kylning. Komponenterna kräver en hel del ström, vilket gör att batteritiden på dessa datorer är rätt begränsade. Men det är priset man gärna betalar för en dator som visar var skåpet ska stå! Dessa datorer är för dig som vill ha det allra bästa.

Styrkor: Prestandan är på topp. Det här är en bärbar dator som utan problem konkurrerar mot en kraftfull stationär dator. Snabb och kraftfull processor, snabb lagring och ett rejält grafikkort. Ofta är de snyggt designade för att tilltala gamers.

Svagheter: Hög prislapp på grund av komponenterna. Så här kraftfulla komponenter kräver kylning. Det gör att datorerna är relativt klumpiga och har en hel del fläktar som gör att de inte är tysta. De blir också ofta varma, så den här typen av datorer ska stå på ett bord – du ska inte ha dem i knät. Strömförbrukningen gör att batteritiden är begränsad.

Här köper du din dator:


Mer läsning:

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

En kommentar

  1. Ann-Marie Steinmann2011-06-18 at 15:01Reply

    Hej, ska köpa ny laptop med tillräckligt bra upplösning för CS5. Vill ha en laptop avsedd för mindre företag/kontor men har mycket svårt att hitta någon billigare variant från dell.com eller HP med den upplösning du rekommenderar till ett överkomligt pris. Har du något tips?
    /Ann-Marie

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.