TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Köpa dator: Se på film och lyssna på musik

Skribent:
Publicerad: , 21:13
Uppdaterad: 2013-02-07, 06:57
Respons: 4 kommentarer

« Tillbaka till Köpa dator-guiden

Köpa bärbar datorAtt lyssna på musik och se på film kräver ungefär samma saker som en dator för bildbehandling. Du bör satsa på en processor i klassen Intel Core 2 Duo på runt 2 GHz, 2 GB internminne (RAM) och en stor hårddisk. Har du tänkt att lägga in filmer på hårddisken så behöver du ordentligt med utrymme. De tar nämligen stor plats, så ju större hårddisk desto bättre. Upp emot 250-500 GB är inte fel.

Vill du kunna koppla datorn till TV:n behöver du en TV-utgång på datorn; vanligast är att det sitter en S-video-port på baksidan. Har du en platt-TV hemma så kan det vara mer aktuellt att skaffa en dator med HDMI-port. En del nyare modeller har det, och då blir det väldigt lätt att ansluta datorn till din TV. Filmtittande kräver inget tungt grafikkort, det är främst minnet och processorn som belastas.

För filmuppspelning rekommenderar jag gratisprogrammet VLC Media Player.

Köpa ny dator – välj rätt för dig

Här nedan har jag samlat ihop ett par aktuella datorer som är bra och prisvänliga. Jag har plockat fram en dator från varje kategori, beroende på vad du är ute efter.


Billig enkel bärbar PC

Billig bärbar datorDitt behov: En bra och billig bärbar dator. Du vill ha en dator som du kan göra allt grundläggande på, men du vill inte betala mycket pengar för den. Den här datorn riktar sig till dig som vill kunna surfa, skicka e-post, kolla på film (både strömmande från film- och TV-sajter, såsom Headweb, Netflix, TV-kanalernas Play-sajter och YouTube), lyssna på musik (Spotify, iTunes och så vidare), blogga och spela enklare spel i webbläsaren. Datorn fungerar fint för att köra Office-paketet, och du kan göra grundläggande redigering av digitalfoton.

Styrkor: Ett lågt pris. Klarar allt grundläggande som de flesta användare behöver.

Svagheter: Kan inte köra grafiktunga PC-spel, och rekommenderas inte för att skapa musik, video eller redigera väldigt tunga digitalbilder (vanliga digitalfoton fungerar dock). Batteritiden är sällan speciellt bra. Själva konstruktionen kan vara plastig och klumpig, något du bör tänka på om du ofta tar med dig din dator hemifrån.

Här köper du din dator:


Liten och smidig bärbar PC

Köpa billig och bäst ultrabookDitt behov: Du tar ofta med dig din dator, antingen om du bär den mellan hemmet och jobbet eller skolan, eller om du ofta befinner dig på resande fot. Du vill ha schysst prestanda och klara av allting som den enklare datorn här ovan kan. Din dator ska väga lite, vara liten till storleken utan att det påverkar till exempel storleken på tangentbordet (vanligast är skärmen på runt 12 tum). Chassit på datorn ska vara tåligt så att datorn inte går sönder av att släpas fram och tillbaka överallt. Batteritiden ska vara bra så att du kan arbeta på ställen där du saknar strömuttag. Datorgenren du ska leta efter kallas för ultrabooks.

Styrkor: Väldigt portabel – den väger lite, är lagom stor, tunn och lätt att ta med sig. Prestandan på datorn är helt okej – oftast bättre än i den billiga bärbara PC:n listan här ovan. Batteritiden är ofta upp emot 6-10 timmar. Ultrabooks är överlag snygga datorer, så du behöver inte skämmas när du tar fram den, till skillnad mot en billig bärbar som utstrålar budget.

Svagheter: Prestandan är inte dålig i ultrabooks, men de klarar inte av att köra nya grafiktunga spel. Eftersom skärmens storlek ofta är på runt 12 tum är det inte ultimat för att syssla mycket med grafiskt arbete, eftersom program som Photoshop, InDesign och Illustrator kräver mycket skärmyta. Enklare bilder för webben, eller om du vill fixa småsaker på digitalfoton, går fint. Samma sak gäller för utveckling (programmering och webbdesign) där det är bra att ha stor skärmyta. Priset är förhållandevis rätt högt, men det beror på att komponenterna håller hög kvalitet på grund av det kompakta bygget. Satsar du på en SSD istället för traditionell hårddisk får du en väldigt rapp och tyst dator.

Här köper du din dator:


Kraftfull bärbar spel- och mediadator

Bärbar dator för spelDitt behov: Du är ute efter en bärbar dator som har maximal prestanda. Den ska klara alla nya spel utan problem, och du ska kunna använda den för avancerad mediaproduktion – redigering av video, musik och bild. Komponenterna ska vara av bästa kvalitet och högsta prestanda. De här bärbara datorerna är ofta rätt klumpiga eftersom kraftfulla komponenter, speciellt processorn och grafikkortet, kräver bra kylning. Komponenterna kräver en hel del ström, vilket gör att batteritiden på dessa datorer är rätt begränsade. Men det är priset man gärna betalar för en dator som visar var skåpet ska stå! Dessa datorer är för dig som vill ha det allra bästa.

Styrkor: Prestandan är på topp. Det här är en bärbar dator som utan problem konkurrerar mot en kraftfull stationär dator. Snabb och kraftfull processor, snabb lagring och ett rejält grafikkort. Ofta är de snyggt designade för att tilltala gamers.

Svagheter: Hög prislapp på grund av komponenterna. Så här kraftfulla komponenter kräver kylning. Det gör att datorerna är relativt klumpiga och har en hel del fläktar som gör att de inte är tysta. De blir också ofta varma, så den här typen av datorer ska stå på ett bord – du ska inte ha dem i knät. Strömförbrukningen gör att batteritiden är begränsad.

Här köper du din dator:


Mer läsning:

 

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Lennart edenpalm2012-11-20 at 09:35Reply

  Tack för en bra sida. Jag undrar om du kan tipsa mig om vad man bör tänka på om man vill ha så bra ljud som möjligt.

  Ljudkort eller vad det heter. 5.1 vs 7.0 osv. En enda djungel.

 2. Adam Nilsson2011-01-02 at 20:28Reply

  Hej, Jag leter efter en dator.
  Det ska vara en bärbar, och hållbar. Jag är bara inne på vanliga hemsidor och så brukar jag ladda ner lite filmer och musik. Jag vill kunna koppla den till tv:n så jag kan titta på film. Jag vill inte ha massa onödiga funktioner som jag inte använder och som kostar extra pengar. Priset ska helst ligga runt 2500-4500kr. För jag är bara inne och tittar på vanliga sidor och laddar ner lite. Jag spelar inte spel på den.
  Har du något förslag vilken jag ska köpa?
  Tack.

  • TkJ2011-01-03 at 10:52Reply

   Adam: På den prisnivån kan du köpa vad som helst på närmsta elektronikkedja. Du får ingen bra dator för mellan 2500-4500 så det spelar ingen roll vad du köper för modell; det mesta är skräp.

 3. helene.strandberg2008-07-24 at 23:07Reply

  Hej, tack för bra och användbar sida.Jag har en gammal Dell Latitude D505 med 5oo någonting i RAM minne.Kollar mkt på fim o musik så det börjar minst sagt bli ont om plats fast jag använder den externa hårddisken för lagring.datorn orkar inte ladda ner nåt speciellt längre och det tar lååång tid.kan man öka RAM minnet på nå´t sätt?typ köpa mer minne?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.