TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Behöver du köpa en ny dator för Windows 8?

Skribent:
Publicerad: , 20:33
Uppdaterad: 2012-10-29, 08:51
Respons: 12 kommentarer

Köpa ny dator för Windows 8?Windows 8 är å ena sidan uppföljaren till Windows 7, men å andra sidan kallar Microsoft sitt Windows 8 för den första versionen av den nya generationens Windows. Windows 7 var den sista versionen av den tidigare generationen.

Vad de menar med det, är att Windows 8 är något helt nytt. Gränssnittet är helt nytt, hur du arbetar med data är nytt, hur applikationer utvecklas och används är nytt. Så frågan är om du behöver en ny dator för att köra Windows 8?

Historiskt sett har det varit vanligt att man uppgraderat till en ny version av Windows i och med att man skaffat en ny dator. Det har varit ungefär tre år mellan lanseringarna av nya Windows-versioner, och det är knappast någon slump att man brukar säga att datorer har ungefär tre års levnadstid, om du vill ha en relativt kraftfull dator som exempelvis klarar de senaste spelen.

Två faktorer som gjort att vi uppgraderat Windows i samband med köp av ny dator, är att nya versioner av operativsystemet har krävt mer datorprestanda, samt att det har varit ganska kostsamt att köpa en licens av Windows i butik. Windows 7 tog bort en av dessa faktorer, genom att sänka systemkraven så att det gick att köra Windows 7 på datorer avsedda för Windows XP.

Windows 8 på surfplatta

Windows 8-uppgradering till lågt pris

I och med Windows 8 är bägge faktorerna inte längre relevanta. Dels är systemkraven likadana som för Windows 7; du kan alltså installera Windows 8 på en dator som kört XP, Vista eller Windows 7. Det gör alltså inget om din dator är sju år gammal, för den bör klara Windows 8.

Den andra faktorn, gällande prislappen, tycker jag också vi kan stryka. Windows 8 har fått ett klart överkomligt pris. Fram till den 31 januari 2013 kan du köpa en uppgradering till Windows 8 Pro för 279 kronor, om du har en dator med XP SP3, Vista eller Windows 7. Priset gäller nerladdning. Vill du köpa Windows 8 Pro i butik kostar det 549 kronor.

279 kronor för Windows 8 Pro kan jämföras med Windows 7 Pro, som vid lanseringen kostade 2990 kronor att köpa. Då fick du visserligen en box och en DVD-skiva, och du slapp ladda ner det från Microsoft.

Så visst kan du uppgradera din befintliga dator till att köra Windows 8. Du behöver inte köpa någon ny. Många hävdar att gränssnittet i Windows 8 – som tidigare kallades för Metro, men som idag brukar kallas för Modern UI, eller Windows 8-gränssnittet helt enkelt – är helt anpassat för surfplattor och därför inte fungerar utan en pekskärm.

Det stämmer inte. Du kan köra Windows 8 med mus och tangentbord. Visst, jag ska inte sticka under stol med att det kräver lite träning innan man hanterar det, men det gäller å andra sidan hela Windows 8.

Datorer för Windows 8

Många datorer med pekskärmar

Med det sagt, att det går att använda Windows 8 utan pekskärm, skulle jag ljuga om jag sa att gränssnittet inte blir snäppet smidigare att använda med just en pekskärm. Det nya gränssnittet är trots allt gjort för att fungera bra på surfplattor.

När man tittar på de olika datorer som kommer för Windows 8 står det klart att framtidens dator är en surfplatta som går att användas ihop med tangentbord och mus när det behövs. Flera av de modellerna som visades upp på Windows 8 Festival of Now lät dig antingen ta bort skärmen och använda den som surfplatta, eller rotera skärmen på en bärbar dator, så att den hamnar utåt när locket är stängt, och då har du också en surfplatta om än en tämligen klumpig sådan.

Samtidigt visade man också upp flera vanliga bärbara datorer, och ultrabooks, med Windows 8. Gemensamt för alla datorerna som presenterades var att de hade just pekskärm. Det kommer att säljas datorer med Windows 8 som inte har pekskärm, för dig som inte alls vill ha det.

Asus Vivo S200Men, som jag tidigare har gissat (så får jag det sagt), kommer en stor del av de bärbara datorer avsedda för Windows 8 ha tryckkänslig skärm. Microsoft visade upp Asus VivoBook S200, som man tror kommer bli en storsäljare ute i hemmen.

Det är en snygg bärbar PC med stor styrplatta – och tryckkänslig skärm. S200 var knappast den mest intressanta datorn som presenterades, men det som talar till dess fördel är det rekommenderade priset på 4999 kronor.

Bör du ha en tryckkänslig skärm?

Du måste inte ha en tryckkänslig skärm tillsammans med Windows 8. Allra minst om du använder en stationär PC, för då är det inte praktiskt att arbeta med en pekskärm. Du sitter för långt från skärmen och den är för stor, för att det ska vara ett smidigt sätt att arbeta på. På en bärbar dator är det annorlunda, då kan en pekskärm fylla ett gott syfte.

Så för att sammanfatta, kan vi konstatera att du rent tekniskt inte behöver köpa en ny dator för att köra Windows 8. Om du inte sitter på ett urgammalt tröskverk kommer operativsystemet att fungera fint. Eftersom det är så pass billigt att uppgradera finns det inget skäl att skaffa en ny dator om den du har är tillräckligt bra.

Med det sagt finns det ändå skäl att köpa en ny för Windows 8. Det fungerar inte som Windows 7 och du arbetar på ett annorlunda sätt, och vill du utnyttja Windows 8 till fullo är det bra att ha en dator byggd för just det; jag tänker då framför allt på bärbara datorer där du kan koppla bort skärmen för att använda den som surfplatta.

Acer Iconia W510

Hur kommer jag att göra? Det tänker jag ge svar på imorgon, för den här bloggposten är tillräckligt lång som den är. Om du inte redan prenumererar på mitt RSS-flöde kan du göra det för att inte missa några poster.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Besviken2012-12-28 at 22:59Reply

  Hej, har just installerat W8 och är fruktansvärt besviken, med detta program hamnar de ljusår efter Android och Apple när det gäller logik och användarvänlighet, fattar ingenting om hur detta program funkar!

 2. stahen2012-11-22 at 18:50Reply

  köper du pekskärm – det e helt ok att ha win8

 3. Ingvar 652012-11-02 at 15:35Reply

  Tycker nog att min gamla ASUS Eee box med enkel Atomprocessor och bara 1 GB Ram tuffar på bättre än med XP. W8 gick smidigt att ladda ner, en del program försvann tyvärr. En för mig klar fördel är att man kan ha flera språk än bara SWE och ENG.

 4. Stefan2012-11-01 at 00:47Reply

  Håller med fullständigt !

 5. Stefan2012-11-01 at 00:45Reply

  ”Det finns en hel del systemkrav för att kunna köra Win8 som till exempel att skärmen måste ha en minsta upplösning på 1366 x 768. Du skall ha ett moderkort för EFI som är ersättare för BIOS.”

  Vad gäller upplösning så ska det visst finnas registerhack för att kunna använda de gamla vanliga upplösningarna. (Ganska korkat av MS att bannlysa de upplösningar folk faktiskt använder idag på sina befintliga desktops/laptops. Men Microsoft har ju aldrig brytt sig om sina användare tillräckligt mycket. Kan jag säga som kört Windows sedan NT4.)

  EFI behövs bara om man vill/måste använda Secure Boot. (Min dator är godkänd av uppgraderingsassistenten och säger att det är valfritt och jag har ett gammalt BIOS)

  Själv så stannar jag i XP, XP x64, Vista.

 6. Jan BZ2012-10-30 at 19:38Reply

  Windows 8 är ursnabbt.
  Jag installerade W8 Release Preview, på tre år gammal HP-mini 210 1024×600 som tidigare hade W7 Starter och var RUGGIGT slö. Fixade en USB-boot och efter installationen blev datorn kanonsnabb. Jag kunde inte använda någon App (för låg upplösning) men skippade alla Appar och körde Desktop istället. Det var lite knöligt att hitta alla gamla bekanta Win 7 grejer, men allt finns kvar i W8…bara lite gömt. Nu är datorn den som jag tar med mig när jag behöver göra snabba grejer. Jag har HP 6930p och 2540p, men konstigt nog så trivs jag nu nästan bättre med den gamla HP-mini.

 7. Bertil2012-10-30 at 03:17Reply

  För att kolla om din dator kan köra Win8 så kan du kolla genom att köra uppgraderingsassistenten:

  http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows-8/upgrade-to-windows-8

  Det finns en hel del systemkrav för att kunna köra Win8 som till exempel att skärmen måste ha en minsta upplösning på 1366 x 768.
  Du skall ha ett moderkort för EFI som är ersättare för BIOS.
  Du skall ha ett grafikkort med Microsoft Direct9 med WDDM drivrutin.

  Här kommer länk till alla systemkrav för att köra Win8:
  http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows-8/system-requirements

  Hälsningar,
  Bertil

 8. Bertil2012-10-30 at 03:09Reply

  Hasse, du måste ha en skärm med minsta upplösning på 1366 x 768 annars går det inte att fästa apparna på skrivbordet.

 9. Hasse2012-10-29 at 07:09Reply

  Hej Tommy!
  Gillar din sida, brukar följa den ibland och kolla nyheter osv.
  Jag har ett problem, jag har tankat ner Windows 8 och när jag ska använda apparna på start meny och klickar så snurrar dom bara runt händer inget…vad kan det beror på?

 10. Per2012-10-28 at 19:48Reply

  Win 8 bootar snabbare och var högre säkerhet än Win 7..

 11. Skit2012-10-28 at 10:22Reply

  Windows 8 är nog det sämsta skit jag sett på länge, totalt värdelöst går inte ens att läsa normal email, explorer om man nu vill använda skiten crashar direkt vid start..allt är en stor jävla röra hur fan kan de sälja sån här skit ????

 12. Kennet Valdna2012-10-27 at 21:03Reply

  Hej
  Jag har tre datorer. En nedladdning a’ 279 kr, är det för en dator, eller?
  Om jag ska uppgradera så vill jag ha helst ha en uppgradering för alla tre till rimligt pris. Annars avstår jag nog då jag har ett hyggligt problemfritt windows 7. Någon som har svar?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.