TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

3 supertunna bärbara Windows-datorer att köpa

Skribent:
Publicerad: , 08:00
Respons: Skriv en kommentar!

Köpa tunn och lätt bärbar datorVill du köpa en ny bärbar dator, har du säkert sneglat en del på alla de väldigt tunna och lätta bärbara PC-datorer som finns på marknaden. Detta segment har blivit mycket populärt under de senaste åren. I den här artikeln får du tips inför köpet, samt tre alternativ!

Dessa tunna lättviktare är ett utmärkt val för dig som ofta är på resande fot eller om du brukar jobba från kaféer. Själv har jag en MacBook 12, med Windows 10 som alternativt OS, som val när jag ska iväg.

Det var Apple som visade hur framtidens datorer ska se ut, när Steve Jobs år 2008, på Apples pressevent, tog fram ett gult kuvert, och ur det tog ut en MacBook Air. Jämfört med vad som fanns på marknaden då, var MacBook Air extremt tunn och lätt.

En bärbar dator tycker jag ska vara lätt och nätt, av skälet att den ska vara just bärbar. Med det sagt är min favoritdator en bärbar PC i serien Republic of Gamers från Asus. Den har en 15-tumsskärm och är varken tunn eller väger lite. Snarare tvärtom. Men det finns ett skäl till det, och det är prestandan, som är grym…

MacBook Air

Den första supertunna datorn var Apples MacBook Air. Jag hade en MacBook Air 11 tum som var fantastiskt portabel.

Men min Republic of Gamers är ingen dator jag stoppar ner i väskan och tar med mig när jag till exempel ska till Stockholm. Förutom att den är stor, tjock och väger ett ton, så är batteritiden på en sådan här PC är dålig eftersom prestandan kräver mycket ström.

Då plockar jag istället med mig min MacBook 12. Den är liten och smidig, och har bra batteritid. Som teknikbloggare behöver jag både PC och Mac, och det här är min Mac.

Missa inte dessa artiklar:

Köpa bärbar supertunn PC

Idag har PC-marknaden kommit ifatt Apples tunna bärbara datorer. Vissa PC är till och med tunnare än vad MacBook är. Supertunna datorer (som ibland kallas ultrabooks) kostar som regel lite mer än vad bärbara datorer, med samma prestanda men tjockare chassi, kostar.

Vill du ha en extra tunn bärbar PC med riktigt bra prestanda, får du räkna med att hosta upp en rejäl slant. Någon kraftfull speldator lär du dock inte hitta bland de supertunna modellerna.

Köpa supertunn ultrabook

En populär supertunn dator med bra prestanda är Dell XPS 13 Infinity.

En speldator behöver ett rejält grafikkort, och sådana tar både plats och kräver effektiv kylning – något som tunna datorer inte har. På grund av detta är Intels grafikkretsar det främsta valet. Fast det finns modeller som använder mobila versioner av grafikkretsar från till exempel Nvidia.

Här nedan listar jag tre förslag på supertunna bärbara PC-datorer i lika många prisklasser. Du bör tänka långsiktigt när du väljer prestanda, om du vill kunna använda datorn även om 6-7 år. Snåla inte med framför allt internminnet – 4 GB är till exempel alldeles för lite om du vill kunna göra annat än att surfa. Jag har 8 GB i min MacBook och 16 GB i min Asus.

3 supertunna datorer i olika prisklasser

De tre bärbara datorer jag tar upp här nedan är i tre klasser; en budgetmodell, en mellanklassare samt en med hög prestanda. Vilken du ska välja beror på vad du tänker använda den för, och hur mycket pengar du har att spendera.

Budgetmodellen är för dig som bara tänker använda datorn för att surfa på. Det här är inget val för dig som vill kunna hantera och redigera digitalfoton, bygga webbsidor, redigera videos för exempelvis YouTube, spela, och annat.

Går du upp till mellanklassen kan du göra allt jag tog upp ovan, även om videoredigering är gränsfall. Det kommer att gå men räkna inte med att det går speciellt snabbt. Med en modell i detta prissegment kan du göra allt som vanliga hemanvändare gör.

Har du råd att köpa en dator med hög prestanda, är det alltid att rekommendera. För då kan du göra allting (utom att köra en del avancerade spel), och framför allt kommer det att flyta på så mycket smidigare än på en billigare modell. En kraftfull modell håller också i rätt många år, rent prestandamässigt.

Budgetmodell av tunn bärbar PC

Den billigaste modellen jag tar upp här kostar i skrivande stund 3990 kronor, hos den återförsäljare med lägst pris – i det här fallet NetonNet.

Det ska påpekas att det finns vissa tunna bärbara datorer som kostar mindre än 3990 kronor, men jag har struntat i dem eftersom kvaliteten på så billiga datorer sällan är bra.

Acer Swift 1, billig tunn bärbar dator

För 3990 kronor får du en tunn och lätt bärbar dator från Acer, men prestandan är rätt låg.

Skärmen på Acer Swift 1 (produktnamn SF113-31-P9PV) är en 13,3-tummare i Full HD-upplösning. I den storleken får du en liten och smidig bärbar dator. Och eftersom den klarar Full HD behöver HD-filmer inte skalas om.

Jag varnade här ovan för att skaffa en bärbar dator med 4 GB internminne, eftersom det är för lite om du vill kunna göra något annat än att surfa i få flikar. Men det här är som sagt ett budgetval. Lagringsutrymmet är på 64 GB, vilket är väldigt begränsat.

 • Modell: Acer Swift 1 SF113-31-P9PV
 • Skärm: 13,3 tum – 1920 x 1080 pixlar
 • Processor: Intel Pentium N4200 Quad Core 1,1 Ghz
 • Grafik: Intel HD Graphics 505
 • Internminne: 4 GB
 • Lagring: 64 GB
 • Batteritid: 10 timmar
 • Vikt och tjocklek: 1,3 kg – 14,95 mm
 • Pris: 3990 kronor hos NetonNet

Mellanklassdator för dig som gör mer än att surfa

För bärbara datorer i mellanprissegmentet har jag tittat på alternativ runt omkring 10000 kronor. Det finns så klart en uppsjö med datorer mellan 4000 och 10000, men jag ville att det skulle bli märkbart bättre prestanda jämfört med budgetmodellen.

Asus Zenbook supertunn bärbar

Asus Zenbook ger dig ordentligt bättre prestanda än budgetmodellen, för ett par tusenlappar mer.

Asus ZenBook UX430UN-PURE5X har god prestanda som låter dig göra det mesta. Med en schysst processor, 8 GB internminne och grafikkretsar från Nvidia kan du utan problem redigera digitalfoton, och det ska också gå rätt bra att redigera video.

Lägger du på några tusenlappar kan du köpa en Surface Book från Microsoft. Det är också ett riktigt bra köp.

Mellan den här klassens datorer och de med hög prestanda, finns ett brett utbud av intressanta bärbara datorer. En populär modell är Dell XPS Infinity. Enligt Dell var XPS Infinity världens minst 13-tummare när den lanserades. Huruvida det fortfarande gäller vågar jag inte svara på.

 • Modell: Asus ZenBook UX430UN-PURE5X
 • Skärm: 14 tum – 1920 x 1080 pixlar
 • Processor: Intel i5-8250U Quad Core 1,6 Ghz
 • Grafik: Nvidia GeForce MX150 2 GB
 • Internminne: 8 GB
 • Lagring: 256 GB
 • Batteritid: 9 timmar
 • Vikt och tjocklek: 1,25 kg – 15,9 mm
 • Pris: 10790 kronor hos NetonNet

Högprestanda i tunn bärbar kostar en del

Slutligen kommer här ett förslag på en bra supertunn bärbar dator med hög prestanda. Jag har valt att sätta ett minimumpris på 18000 kronor. Det finns många bra alternativ mellan 10-18 tusen kronor för dig som vill ha bättre prestanda än mellanklassen men som inte vill lägga ut närmare 20000.

Lenovo Yoga 920, köpa bärbar supertunn dator

Med riktigt bra prestanda blir Lenovos Yoga 920 alternativet för supertunna bärbara datorer i kategorin hög prestanda.

Lenovo Yoga 920 har flera skillnader mot mellanklassmodellen. Dels har skärmen ordentligt högre upplösning, vilket gör det lättare att köra program som Adobe Photoshop och Premiere samt Microsoft Visual Studio.

Lenovo Yoga har fördelen att du kan vinkla skärmen hela vägen runt, för att på så sätt göra om datorn till en surfplatta (läs: Köpa billig surfplatta) Datorn har en pekskärm med tillhörande penna.

Processorn är snabbare, det finns 16 GB internminne och lagringsenheten är dubbelt så stor. Däremot är det Intel-kretsar för grafiken, till skillnad mot mellanklassen som har Nvidias grafikkretsar. Men det här betyder inget om du inte tänker spela grafiskt avancerade spel.

 • Modell: Lenovo Yoga 920-13 80Y7008JMX
 • Skärm: 13,9 tum – 3840 x 2160 pixlar
 • Processor: Intel Core i7 8550U Quad Core 1,8 Ghz
 • Grafik: Intel UHD Graphics 620
 • Internminne: 16 GB
 • Lagring: 512 GB
 • Batteritid: 12 timmar
 • Vikt och tjocklek: 1,37 kg – 13,95 mm
 • Pris: 18495 kronor hos Dustin

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.