TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Kopimism inget frikort för piratkopiering

Skribent:
Publicerad: , 23:01
Respons: 4 kommentarer

KopimismNej, det är inte religionsförtryck att angripa fildelar som är medlemmar i Kopimistsamfundet – den nya religionen som av Dagens Nyheter kallas för ”nätpiraternas nya religion”.

Kopimism har blivit en registrerad religion i Sverige. Dess medlemmar tror på att kopiera och sprida information, något som i mångt och mycket har sina rötter i hackerrörelsen, men även nyare Piratpartiet.

När jag igår skrev om kopimism – som trots att det alltså är en godkänd religion, förmodligen inte ska tas på fullaste allvar – frågade jag – inte heller på allvar – om medlemmarna skulle kunna använda lagen om hets mot folkgrupp för att undslippa piratjakten.

Sveriges Television har svaret, och det är nej. Det är fortfarande olagligt att ladda ner eller distribuera upphovsrättsskyddat material på Internet, även om du till och med är överstepräst inom Kopimistsamfundet.

Det var knappast speciellt oväntat. Bertil Kallner, chefsjurist på Kammarkollegiet, förklarar att det är olagligt att syssla med den här typen av fildelning oavsett om man är medlem i ett religiöst samfund. Brott är ett brott.

Så det fanns alltså inget maskhål i det juridiska nätet. Faktiskt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. axel2012-01-11 at 10:40Reply

  Nej det är sant att ett brott är ett brott. Men det är väl inte där kryphålet skulle finnas utan snarare i att en präst inte kan tvingas att vittna?

 2. Oskar2012-01-06 at 10:11Reply

  ..men om Åke Green kallar alla i Sverige som inte har samma sexuella preferenser som han själv för ”en djup cancersvulst på hela samhällskroppen”, frälsningsarmen och ungdomsföreningar som Genesis öppet får diskriminera och hata människor med en viss sexualitet och ändå inte alls straffas – utan fortfarande får statliga bidrag. Det är ok för att det är en etablerad religion?

  Omskärelse? Det finns många sätt att se på manlig omskärelse, men utan känslomässiga och kulturella argument så kvarstår fakta att i Sverige är det inte tillåtet att göra omotiverade ingrepp på människorkroppen -framför allt bestående sådana utan att personen det gäller är med på det. ..men vi tillåter det med hänvisning till religionsfriheten.
  Jag tänker inte rättfärdiga piratkopiering, men förhoppningsvis får fler upp ögonen för att det finns underliga tillämpningar av religionsfrihet.

  • TkJ2012-01-07 at 00:42Reply

   Oskar: Vad gäller Åke Green, och liknande idioter, anser jag att yttrandefriheten är viktigast. Så länge han inte angriper en specifik person (då är det hot, som är brottsligt i andra paragrafer) eller uppviglar (t.ex. att säga åt sin församling att bruka fysiskt eller psykiskt våld mot samhällsgrupper han hatar) har han rätt till sin åsikt. Och det påstår jag trots att homofobi är en av de vansinniga saker som gör mig ursinnig (tillsammans med bland annat dödsstraff). Jag är extremt liberal när det gäller yttrandefrihet. Samtidigt ska man naturligtvis inte få syssla med nämnda personhot, ärekränkning eller uppvigling, men det har inte med åsiktsfrihet att göra.

   När det gäller omskärelse håller jag helt med. Sådant ska inte ske. Om myndiga personer själva väljer att betala kosmetikkirurger för en omskärelse, får de göra det, men att könsstympa barn som inte har möjlighet att framföra sin åsikt, är riktigt vidrigt och hör inte hemma år 2012 (eller något annat år heller, för den delen). Religionsfrihet borde inte innebära friheten att fysiskt och psykiskt misshandla andra människor.

   Personligen har jag svårt att förstå hur religion över huvud taget kan ha en plats i ett välutbildat samhälle. Men, som sagt, yttrande- och åsiktsfrihet är viktigt – även knäppgökar och rätt att vara knäppgökar… :)

 3. Tomas2012-01-05 at 23:37Reply

  Inte oväntat som sagt, och tämligen självklart. Om en extremislamist dödar någon och säger att Allah ville att han skulle göra det så har han förstås rätt att tro på det, men han kommer fortfarande bli dömd för mord. Med kopimism är det ungefär samma sak, olika grova brott ja, men brott är brott.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.