TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Kopimism: Digital kopiering är numera erkänd religion

Skribent:
Publicerad: , 21:09
Respons: 6 kommentarer

KopimismEn del tar nattvarden, andra fildelar det senaste avsnittet av Dexter. Och numera är de bägge erkända religioner. Kopimismen har nu blivit en officiellt erkänd religion i Sverige. ”Nätpiraternas egna religion”, skriver Dagens Nyheter.

Översteprästen inom kopimismen heter Isak Gerson, som inte helt förvånande är filosofistudent i Uppsala. Han förklarar att ”kopiera och sprid är en av våra viktigaste trosatser”. Kopimistsamfundet delar postadress med Piratpartiets ungdomsförbund men i övrigt finns det inga kopplingar mellan de olika organisationerna.

Visst finns det en hel del överlappning av medlemmar mellan Kopimistsamfundet och Piratpartiet, men religionen är inget som kommer från partiet. De verkar dock dela ett par av åsikterna vad gäller distribution av digitala information (vilket delvis innefattar piratkopiering).

Samfundet har enligt en artikel hos Dagens Nyheter (och Sydsvenskan) cirka 3000 medlemmar i sammanlagt tio olika länder. Det är en siffra som säkert kommer att öka ordentligt nu när man fått publicitet. Kopimistsamfundets hemsida är i skrivande stund svår att komma åt, vilket mycket väl kan bero på överbelastning.

Registrering av trossamfund var något som infördes i Sverige i och med att kyrkan och staten skildes åt. I artikeln hos DN berättar Bertil Kallner på kammarkollegiet, som har hand om registreringar, att det skapas en del udda samfund i landet. Något krav på gudstro finns inte. I en del av de mer udda fallen har det inte så förvånande funnits studenter bakom registreringen.

På Kopimistsamfundets hemsida går att läsa:

Våra motståndare, de som vill begränsa kunskap, vill förstöra internet, därför att internet är kommunikation och kommunikation sprider kunskap. Vi älskar internet, men måste räkna med att det stängs. Alla troende kan, efter var och ens förmåga finna andra vägar än internet att kopiera och sprida. Alla medel utom våld och förstörelse av fysisk egendom är tillåtna.

Information anses vara heligt av kopimister. Kopiering och spridande av information är en etisk rätt, och något varje hängiven kopimist ska arbeta med.

Frågan är nu om kopimister kan använda sig av lagen om hets mot folkgrupp för att skydda sig mot exempelvis Antipiratbyrån och mediaindustrin?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Kopimismen en religion som utmanar | DeepeditionDeepedition2013-10-21 at 07:36Reply

  […] utse kopimismen till ett registrerat religiöst samfund innebär att Sverige får sitt första icke-teistiska […]

 2. Ludde2012-01-10 at 19:02Reply

  Jag håller med dig i nästan allt, det fri Internet är värt att kämpa lika mycket för som rösträtt och mänskliga rättigheter. Det finns krafter i samhället som riskerar att förstöra så mycket.

 3. TkJ2012-01-08 at 22:26Reply

  Zac: Tack! :)

 4. Zac2012-01-07 at 08:08Reply

  Mycket bra sammanfattning av var även jag själv står i frågan. Brotten i fråga som påstås begås på internet är inte i närheten av så allvarliga att man på det sätt som nu görs, kränker människors integritet.

 5. TkJ2012-01-05 at 20:58Reply

  Nestor: Jag tror inte att man ska ta Kopimismen på så stort allvar. :)

  Fast frågan om informationskopiering är på allvar! Det är intressant och jag ska för en gångs skull bekänna färg.

  Själv tycker jag att man moraliskt sett borde acceptera upphovsrätten. Jag tycker inte det är okej att exempelvis ta allt jag skriver och återpublicera på en annan sajt, speciellt inte om man tjänar pengar på sajten.

  Däremot är jag starkt emot att man inför en massa lagar som påverkar Internets öppenhet. All information som kan digitaliseras är enkel att kopiera, och det finns alltid folk som kommer att utnyttja detta faktum. Det går inte att stoppa detta genom att strypa Internet och förstöra den frihet som Internet ger oss.

  Det allra bästa vore om man bara accepterade att det inte går att stoppa kopiering av digital information. Gamla sätt att tjäna pengar på fungerar inte på samma sätt idag.

  Jag har svårt att förstå argumentationen om att upphovsrättsinnehavare förlorar pengar när någon kopierar deras verk. Det är *inte* samma sak som att stjäla en CD-skiva – det är snarare så att man kopierar CD-skivan och lämnar kvar originalet.

  Visst kan man säga att CD-skivans försäljare då förlorade en försäljning, men det utgår från att personen som kopierade verkligen hade tänkt att betala för informationen. Det är ytterst teoretiskt, varför jag tycker uträkningar om ”förluster pga piratkopiering” inte går att ta på allvar. De är helt tagna ur luften och det blir helt absurt när domstolar baserar skadestånd på dessa fantasisummor.

  Så länge kopieraren inte tar betalt för kopian får man nog ta och acceptera det här. Att stämma och hota personer som kopierat för personligt bruk är vettlöst. Det är väldigt skrämmande metoder.

  Priset vi får betala för att införa alla filtreringsmetoder, lagar som ger privata företag större möjligheter än polisen att jaga kopierare, censur av Internet, registreringstekniker och så vidare – det är inte värt det.

  Internet ska vara öppet och fritt. Det anser jag vara många gånger viktigare än att ge upphovsrättsinnehavarnas gamla inkomstkällor konstgjord andning i väntan på ljusare tider.

  Det här blev betydligt längre än vad jag tänkt, men eftersom det här är en blogg så är jag så klart subjektiv och personlig, och min åsikt kanske är läsvärd för någon. Jag tycker diskussionen är intressant och viktig. Det är spännande att läsa andras åsikter -det är många som inte tycker som jag. Så klart. :)

  PS. Jag röstade inte på Piratpartiet… Utifall någon undrar. Vad jag röstade på håller jag för mig själv, för det är totalt oväsentligt här. DS.

 6. Nestor2012-01-05 at 18:52Reply

  En argumentation som är lika enkel som korkad. Bara för att ett antal människor anser att kopiering (särskilt olaglig kopiering) är kul så blir det inte en erkänd och allmän trosats.

  Ungefär lika slugt som att hävda att det alltid är bra att gå mot röd gubbe. Att Kopiatorerna (de sk Kopimisterna) har samma adress som Piratpartiets ungdomsförbund är inte alls förvånande. Var ska sleven vara om inte i grytan.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.