TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Snart får fler svenska fildelare kravbrev från Njord Lawfirm

Skribent:
Publicerad: , 18:58
Respons: 3 kommentarer

Kravbrev från Njord Law Firm om fildelningDanska Njord Lawfirm har skickat ut kravbrev till tusentals svenskar som de anklagar för fildelning. Med hot om att ta ärendet till domstol kräver man privatpersoner på 4500 kronor, som ska betalas inom fjorton dagar.

Firman kommer nu att skicka ut ännu fler kravbrev under november månad. Har du redan fått ett sådant, eller om du nu kommer få, säger experterna att du inte ska betala. Rekommendationen är att du bara struntar i det. Bahnhof har samtidigt lyft fram en intressant fråga om hur Njord Lawfirm fått tag på informationen om konsumenterna.

Ny Teknik kunde härom dagen berätta att Njord Lawfirm skickat ut kravbrev till tusentals svenska fildelare, som misstänkts ha laddat ner filmen Cell via The Pirate Bay, alternativt strömmat den via Popcorn Time.

Brevet från advokatfirman kräver att du betalar 4500 kronor i böter, annars dras du inför domstol. Men enligt experter kan firman inte alls bevisa att det är du som fildelat, eftersom du kan ha ett öppet nätverk och du har inte ansvar för allt som sker på din Internetuppkoppling.

Tipsa dina vänner! Dela artikeln på Facebook så att alla lär sig hur de ska bemöta kravbreven!

 

Betala inte Njord Lawfirm

Sanna Wolk, professor i upphovsrätt vid Uppsala Universitet, råder dock mottagare av kravbrevet att kasta det. Skulle du sedan få inkassokrav ska du bestrida det.

– Betala inte. Du behöver inte ens svara på det. I slutänden är det domstol som ska bedöma om man ska betala eller inte. Vi har sett den här typen av brev tidigare, och det är väldigt få gånger som de som står bakom kraven har tagit det vidare till domstol, säger hon till Ny Teknik. [Källa: Ny Teknik]

Ny Teknik har pratat med Jeppe Brogaard Clausen på Njord Lawfim, som inte håller med Sanna Wolk:

– Till skillnad från Sanna Wolk, som hänvisar till en EU-dom, anser vi att det går att hålla abonnenten ansvarig för handlingar som utförts av andra. Vi hämtar bland annat stöd från en finsk dom från september 2017. [Källa: Ny Teknik]

Njord Law Firm skickar kravbrev till fildelare

Bahnhof: ”Rena utpressningsbrev”

Jon Karlung på Bahnhof skräder inte på orden när han kommenterar utskicket. Enligt honom borde Njord Lawfirm inte fått tillgång till operatörernas information om IP-nummer och kundens användning, eftersom denna information egentligen inte ska finnas. Internetoperatörer får enligt ett EU-domslut inte längre får lagra data om det inte föreligger brottsmisstanke.

– Det här är inget annat än rena utpressningsbrev. Dessutom borde breven inte vara möjliga att skicka över huvud taget. Kardinalfelet som svenska operatörer begår är de har sparat information som de inte behöver om sina kunder. Det handlar om information som gör det möjligt att koppla viss trafik till enskilda ip-adresser. [Källa: Ny Teknik]

Karlung fortsätter med att rikta kritik mot sina konkurrenter:

– Frågan som kunderna behöver ställa sig är varför operatörerna sparat information som de inte behöver. Visst, det kan finnas anledning att spara information av säkerhetsmässiga skäl, men enligt min uppfattning finns det ingen orsak att lagra dessa uppgifter under en längre tid. Kunderna borde stämma Telia, Bredbandsbolaget och Comhem för att de sparat abonnentuppgifter helt i onödan. Att de sparat information har ju i sin tur lett till att detta hamnar i utpressarnas händer. [Källa: Ny Teknik]

Spridningskollen gjorde samma sak, men lades ner

Förra året höll svenska Spridningskollen på med samma typ av kravbrev. Då var det musik- och filmbolag som gått ihop för att samla ihop och identifiera IP-nummer kopplade till fildelning. Sedan skickade de ut kravbrev på 2000 kronor.

Bahnhof dödade Spridningskollen

Bahnhof stoppade dock Spridningskollen genom att varumärkesregistrera namnet och sedan kontra dem genom att kräva att de lägger ner verksamheten på grund av intrång i varumärke… Det lyckades.

Enligt Njord Lawfirm kommer man att göra ytterligare ett utskick av kravbrev under november månad.

Om du – eller någon du känner – har fått ett sådant här brev, lämna gärna en kommentar här nedan!


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

  1. Tommy K Johansson2017-10-30 at 23:43Reply

    Postade om länken eftersom jag stavat fel i rubriken (!!!)…. Den gick inte att redigera så jag var tvungen att posta en gång till och ta bort den gamla. :( Ber om ursäkt för detta! Jag ställer mig i hörnan med dumstruten på en stund…

  2. Magnus Trimeresurus Wallin2017-10-30 at 20:53Reply

    betalar inte lycka till

  3. John Karoshi Saarilahti2017-10-30 at 19:41Reply

    Bara att vägra betala då dom inte kommer att dra dig inför rättegång,om det ändå går till inkasso! Då ska man skriva & bestrida räkningen..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.