TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Ny kritik mot dyra extraförsäkringar på teknikprylar

Skribent:
Publicerad: , 16:04
Respons: 4 kommentarer

TilläggsförsäkringNär du köper en lite dyrare produkt hos elektronikkedjorna vill de alltid att du tecknar en tilläggsförsäkring. Den kostar ofta en hel del – inte sällan är årsavgiften upp till 10 procent av vad produkten kostade.

Och inte nog med att tilläggsförsärkingarna kostar en massa pengar, och att säljarna på en del elektronikkedjor är väldigt påstridiga vad gäller köpet, utan dessutom fyller de sällan någon funktion eftersom hemförsäkringen täcker det mesta.

Förutom att en vanlig hemförsäkring ofta täcker det mesta, har du rätt hyfsat konsumentskydd i Sverige. Du har garanti i minst ett år och reklamationsrätt i tre år. Det räcker långt för de flesta elektronikprylar.

En fördel med försäkringarna är att de ibland inte har någon självrisk. Skulle produkten gå sönder, så kan du lämna in den i butiken oavsett skick, och få en ny. Det här brukar säljarna ofta påpeka och det ska inte stickas under stol med att det är bra.

Å andra sidan måste man väga in om det är värt att betala stora summor för en sådan försäkring. Brukar du ofta slå sönder din hemelektronik kan det faktiskt vara värt att köpa en tilläggsförsäkring.

De här försäkringarna är dock först och främst en väldigt god affär för butikerna. I en del butiker är det på försäkringar som säljarna tjänar provision, vilket förklarar varför de kan vara så påstridiga och ibland tjura ihop när man tackar nej till försäkringen.

Aftonbladet skriver att:

Enligt Konsumentverket och Finansinspektionen tecknas det omkring 3,5 miljoner produktförsäkringar årligen i Norden. Elgiganten säger att en försäkring säljs till ungefär var 15:e produkt och ungefär två procent av den totala försäljningen utgörs av försäkringar, enligt TT.

Jag har skrivit om de här tilläggsförsäkringarna ett antal gånger under årens lopp. Som regel brukar de bloggposterna efterföljas av en våg av sura mejl och kommentarer från anonyma säljare hos elektronikkedjorna som försvarar sina försäkringar. Det är bara bra och jag ser fram emot att läsa fler försvarstal, så att bägge sidor kommer till tals.

Tidigare artiklar:

Brukar du som konsument teckna den här typen av försäkringar när du köper teknikprylar? Oavsett om du svarar ja eller nej på frågan, får du gärna berätta varför. Skriv en kommentar här nedan!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Maria2012-10-16 at 17:31Reply

  Jag köper aldrig tilläggsförsäkringar, trots att säljarna gärna vill pracka på mig dem. Faktum är att jag bara har köpt en sådan någonsin och det var för min första widescreen-tv 2004. Grejen är den att jag är ganska försiktig med mina prylar. Sedan har jag också en ”drulleförsäkring” genom hemförsäkringen som jag aldrig använder. Så för mig känns det lite kaka på kaka…

 2. Anders Nordgren2012-10-08 at 21:07Reply

  :-)

  Jag generaliserade lite :-).

  Ibland kan jag inte låta bli att vara elak. Spelar total novis i början och sedan bryter man sakta ner dem med frågor som 90 % inte har den blekaste om *hehe*

 3. Tommy k Johansson2012-10-08 at 19:34Reply

  Anders: Haha, så sant. :)

  Fast det finns ju undantag. En del butiker är riktigt bra. Mediamarkt i Växjö har nästan genomgående imponerande kompetent personal (bortsett från den där gången de nyss öppnat och demonstrerade HDTV med enbart HD-kanaler; då var säljaren inte så trevlig, men så sabbade jag hans demonstration och fick publiken mot honom, så…). Jag har testat dem ganska hårt vad gäller frågor, och för det mesta klarar de flesta svara riktigt bra. Faktiskt. :)

  Sen vet jag att det inte gäller alla Mediamarkt, på samma sätt som att alla Elgiganten inte är dåliga bara för att Växjö-butiken är en katastrof. Och det är också individuellt. En del konsumenter hatar Mediamarkt i Växjö medan de älskar Elgiganten. De har naturligtvis helt fel, men det är ett fritt land så det får de ha. ;)

 4. Anders Nordgren2012-10-08 at 17:30Reply

  Har aldrig tecknat en sådan försäkring. Bortkastade pengar, precis som du skriver.
  Och klart de blir sura. De gör en bra slant på det.
  Säljare på de stora kedjorna kan nog mer om försäkringarna än prylarna de kränger. För grejorna kan de oftast inte mycket om.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.