TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Personlig åsikt

Krönika: Är PC:n på väg att dö ut?

Skribent:
Publicerad: , 12:18
Respons: 11 kommentarer

PC:n död?En diskussion som jag läser om överallt just nu, är huruvida PC:n som vi känner till den, är på väg att försvinna för att tas över av surfplattor. Användare börjar allt mer förlita sig på sina surfplattor istället för vanliga datorer. Datortillverkare som slutar med PC-tillverkning.

Men kommer verkligen den traditionella datorn att försvinna? Det tvivlar jag skarpt på – även om det är klart att det finns användare klarar sig bättre med en surfplatta än en traditionell PC. Vi använder datorerna annorlunda idag, men de flesta av oss behöver riktiga datorer.

I augusti, lagom till firandet av 30-årsdagen för IBM:s Personal Computer, publicerade Mark Dean, en av ingenjörerna bakom den första PC:n från tillverkaren, en bloggpost där han förklarar att IBM leder oss in i den nya post-PC-eran.

IBM sålde av sin division av datorer till Lenovo redan 2005 och enligt Mark Dean var det här helt rätt väg att gå, eftersom PC:n som vi känner till den är på väg att försvinna.

PC:n på väg att dö ut?

Personligen tror jag dock att det låg mer än filosofiska aspekter bakom försäljningen – mer troligt är att IBM sålde på grund av dålig lönsamhet. Det är dyrt att hela tiden utveckla nya modeller av allt mer prispressade datorer för konsumenter, något som även HP har lyft fram i sitt relativt nya utspel om att de vill bli av med PC-sektionen.

I, personally, have moved beyond the PC as well. My primary computer now is a tablet. When I helped design the PC, I didn’t think I’d live long enough to witness its decline. But, while PCs will continue to be much-used devices, they’re no longer at the leading edge of computing. They’re going the way of the vacuum tube, typewriter, vinyl records, CRT and incandescent light bulbs. [Mark Dean]

Jag är inte ute efter att skjuta ner Mark Deans teori, men jag tror inte att det i praktiken är jättemånga användare som är villiga att byta ut sina datorer mot surfplattor. Skälet ligger inte så mycket i själva surfplattornas design, utan mer i hur vi använder våra datorer och surfplattor.

Mycket har hänt med gränssnittet i och med de tryckkänsliga skärmarna på smartphones och surfplattor. Jag skulle tippa på att gemene PC-användare idag använder tangentbordet betydligt mer sällan idag än för tio år sedan. Men på väldigt många punkter är vi fortfarande fast i ett användande som är anpassat för tangentbord och mus.

Ska surfplattan på allvar knuffa ut PC:n hos den vanlige användaren, behöver sättet vi arbetar med dem förändras fundamentalt. Jag har ingen aning om hur en sådan förändring skulle se ut, men klart är att det arbetas hårt med att hitta den nya vägen. Windows 8 och Mac OS X Lion innehåller många detaljer i gränssnittet som försöker överbrygga det traditionella datoroperativet med smartphones och surfplattor.

Nästa generation av bärbara PC

MacBook AirNågot jag tror på är att våra bärbara datorer kommer förändras rätt mycket de kommande åren. MacBook Air är ett ypperligt exempel på hur våra bärbara ska bli lättare, tunnare och snyggare. Det är en fantastiskt välbyggd dator.

Här ligger PC-världen (läs: Windows-datorerna) en bra bit bakom, även om flera datortillverkare är på gång med riktigt intressanta modeller. Microsoft har under de senaste året tjatat om hur häftiga framtidens bärbara PC kommer att bli. En stor del handlar som sagt om utseendet. Det är en viktig detalj – jag tyckte att min ultraportabla PC var rätt smidig och tuff tills att jag ställde den jämte en MacBook Air…

Bortsett från själva utseendet och storleken på bärbara datorer, är jag övertygad om att tryckkänsliga skärmar blir standard. I och med att både Mac OS X och Windows allt mer flyter ihop med de mobila versionerna av operativsystemen, kommer det, ur ett användarperspektiv, att vara nödvändigt med tryckkänsliga skärmar.

Ett sätt att dra ner på datorernas storlek är att dumpa en massa portar, och här är lösningar som Thunderbolt intressanta. Om Thunderbolt slår igenom på bred front kan den ersätta de flesta portarna på din dator.

Jag tror att de kommande bärbara datorerna blir allt mer lika surfplattor. Att det finns ett brett intresse för små smidiga bärbara datorer visades under eran av minidatorer för några år sedan. Då såldes det högvis med bärbara datorer med skärmar på 9-10 tum. Problemet med dessa datorer var den ynkliga prestandan, vilket gjorde att många tröttnade på dem.

Vi kommer säkert att se en ny våg av bärbara datorer i storleken 10-11 tum (att Apple släppte en MacBook Air på 11 tum är ett tydligt tecken på att det finns en stor efterfrågan). De kommer att vara lättare, tunnare, kraftfullare, snyggare (och dyrare) än de så kallade minidatorerna.

Och eftersom de att är ett väldigt intressant alternativ till surfplattor, tror jag inte att PC:n försvinna.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

11 kommentarer

 1. wordord2011-10-02 at 23:49Reply

  jag älskar pekplattor, men så länge det inte går att ha två texter öppna bredvid varann kan plattan inte ersätta datorn som jobbverktyg för mig. löjligt: man kan klippa videor och redigera foton på en platta, men man kan inte ha två små, enkla textdokument öppna sida vid sida! (än så länge, alltså).

 2. Rikard Utkovic2011-10-02 at 07:26Reply

  Jag tror inte PCn är på väg att dö ut om man tittar på ”omogna marknader” så som brasilien, indien å så vidare så finns det en stor funnel att hämta hem i form av försäljning av PC.

  Dock är smartphones och plattor framtiden i mitt tycke

 3. Pentti2011-10-01 at 16:10Reply

  För mig personligen: Absolut inte! Kanske om de blir lika enkla att byta innanmäte på (tänker inte köpa en ny platta för att få en snabbare som kan göra mer, om inte priset är löjligt lågt) och man kan koppla mus och tangentbord och en 27 tums skärm till dem :)

 4. Per2011-10-01 at 15:44Reply

  Epson PX-4 var den första bärbara dator jag utvecklade för, det var redan år 1985. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Epson_PX-4
  Några år senare kom Epson EHT-10, en handdator med tryckkänslig skärm, den var långt före sin tid!

  Jag tror att det blir vanligt framöver att bärbara har löstagbar skärm som då blir en surfplatta (liknande ASUS och Lenovos modeller).

 5. Matsu2011-10-01 at 15:03Reply

  Jag har haft olika pekdatorer i 10 år snart på jobbet, vilken på ett sätt är som en platta (penna istället för fingarna), men så fort jag ska göra något mer avancerat så dockar jag den om jag har möjlighet. Det går också att vika ut ett tagentbord på senaste modellen och då fungerar den som en laptop, det gör jag också så fort jag har en möjlighet (ett bord).
  Så när surfplattan blir kraftfull nog att docka till en arbetsstation då kan vi fasa ut PC:n, och där kan Windows 8 vara ett genombrott.

 6. Maria2011-10-01 at 14:47Reply

  Jag tror också på surfplattor och att de faktiskt kan ersätta en dator för många, särskilt för dem som konsumerar mer än de producerar. Jag älskar min iPad men den ersätter inte min Macbook. Det tar fortfarande längre tid att skriva på iPaden, kortkommandon finns inte, växlingen mellan olika program med kortkommandon finns inte heller- det går inte lika snabbt att dubbelklicka på hemknappen och peka på app nr 2. Vidare saknas smarta småprogram som alltid är igång och kan aktiveras med kortkommandon/musgester (program som lagrar urklipp, snabbt laddar upp grejer t ex Cloud mm). För att inte tala om bildredigering. Det låter som att jag hackar på paddan men så är inte fallet. Jag menar bara att det finns allt för mycket som paddan saknar/inte kan för att jag skulle sälja datorn. Däremot funkar de mycket bra tillsammans.

 7. Gustav2011-10-01 at 13:44Reply

  Att ”de flesta av oss behöver riktiga datorer” tycker jag inte riktigt stämmer. Jag skulle snarare säga att det är dom som jobbar med någon typ av digital media (t.ex. grafik, musik eller programmering) som verkligen behöver en kraftfull PC att jobba med. Inom många arbetsområden används just nu PC’s bara för att skriva på, men det är mestadels för att det är så folk är vana att skriva, den andra delen är att tekniken begränsar. Tekniken begränsar oss till att skriva på PC istället för på våra bärbara mediestationer. Vi behöver tangentbord anpassade för en annorlunda ergonomi. Idag skriver vi hellre i bilköerna eller i soffan än framför skrivbordet, problemet är att det tar tid.

  Ett tangentbord med soffergonomi är vad jag tror kommer revolutionera datatekniken för de vanliga användarna. Och när det kommer, hoppas jag på att det bygger på något annat än qwerty, som jag fortfarande inte förstår varför jag började lära mig i mellanstadiet när smartare tangentuppsättningar fanns redan då.

 8. Sebastian2011-10-01 at 13:08Reply

  Jag håller med. En stor finess med stationär dator är att man kanippgradera den efterhand och efter behov.
  Kommer förmodligen att fortsätta uppdatera processor, minne, grafik, operativsystem, skärmar osv, osv, i den takt som behövs.
  Däremot måste jag säga att min bärbara dator helt ersatts av iPad. Framför soffan är det klockrent att kunna surfa, ”Facebooka”, twittra, kolla Reader, mail etc.
  Samtidigt tror jag många behöver en bra bärbar, ex de som studerar, eller arbetar i rörelse över landet :)

 9. Tobias Sjösten2011-10-01 at 12:53Reply

  Det är definitivt en intressant period. Jag tror nog att gränssnitten bara börjat evolveras och vi har långt kvar att gå. Apple gör ett bra jobb med gestures men det skrapar ännu bara på ytan.

  Trots de senaste årtiondena av GUI-utveckling är jag övertygad om att någon som kan sin CLI fortfarande jobbar snabbare och mer effektivt än sin ”point-and-click”-motsvarighet. Det ska till något extraordinärt för att överträffa CLI:et för oss power users.

  För övrigt verkar hela ”iSverige” ha missat Samsung’s 900-serie? Tunnare, lättare och mer kraftfull än Airen.

 10. Niklas2011-10-01 at 12:36Reply

  Jag själv som är ung och spelar på min dator.
  Skulle aldrig kunna byta den mot en surfplatta.
  Vill, som Calle säger, ha lite kraft och yta,

 11. Calle2011-10-01 at 12:29Reply

  Håller med – bildbehandling, musikredigering, video, spel – det finns rätt många områden där en kraftig dator med stor bildskärm mm är intressant. Sen kommer smartphones och plattor att användas till mycket, men i vissa fall vill man ha lite kraft och yta.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.