TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Kryptokapare är brottslingarnas nya sätt att tjäna pengar på dig

Skribent:
Publicerad: , 10:59
Respons: Skriv en kommentar!

Crypto mining - utviunna kryptovaluta - nätbrottslingarnas nya trendInternetbrottslingar har i stor utsträckning börjat använda en form av skadlig kod som kallas för kryptokapare på svenska – på engelska brukar de kallas för cryptocurrency-miners. Med hjälp av Javascript kan de utnyttja din dator för att utvinna kryptovaluta.

Tack vare att annonsnätverk som tillåter annonser med Javascript, och som inte är noggranna vad gäller kontrollen av annonser, kan nätkriminella köpa plats på stora sajter. Nyligen drabbas besöker på YouTube av ett sådant här skript som utvinner kryptovaluta.

ArsTechninca skrev i januari om användare som hade drabbats av skript som utvinner kryptovaluta på självaste YouTube. En del antivirusprogram hindrade därför användaren att besöka sidor på YouTube som hade annonser med den infekterade koden.

Den vanligaste krypotovalutan som nätkriminella använder är Monero, och inte det omtalade Bitcoin. Monero ska ha båttre skydd för den som vill vara anonym, viliket kriminella naturligtvis gillar.

Tyvärr kan det bli en del falska varningar från antivirusprogram, så om du vill vara säker kan du testa en sajts säkerhet genom att köra den i VirusTotals tjänst. Här kan du snabbt kontroller huruvida en webbsida har skadlig kod. VirusTotal kör sidan genom en mängd olika säkerhetsprogram.

VirusTotal och infekterade webbsidor

Du kan kontrollera en webbsidas säkerhet med VirusTotal.

Så körs kryptokapare

Nätbrottslingarna använder sig av främst två metoder för att utvinna kryptovaluta. De kan försöka infektera din dator med en trojan som gör dig till en så kallad zombie i ett botnät, vilket sedan används för att utvinna kryptovaluta. Antivirus ska stoppa sådant här. Trojanerna sprids framför allt via skräppost.

Eller så använder man ett skript på webbsidor, som tyst i bakgrunden kör igång utvinning på den drabbades dator. Om du har råkat ut för detta komma din dator förmodligen att bli rätt seg. Tittar du i Aktivitetshanteraren kan du se vad det är som kräver prestanda. Tusentals svenska sajter råkade nyligen ut för det här – läs mer på Kryptera.se.

Se till att du har ett antivirus som även håller koll på webbsidor, och varnar dig om du hamnar på en sida som har skriptet. Om du letar efter gratis antivirus så har jag märkt att AVG Free Antivirus är rätt effektiv på att stoppa farliga webbsidor.

Vad gör egentligen kryptokapare?

Kryptovaluta låter dig utvinna (mine) pengar genom att låta dem använda din datorkraft för att göra komplexa beräkningar – överföringar av kryptovaluta mellan två personer beräknas av datorer som sysslar med kryptoutvinning. Men för att det ska bli några pengar att räkna med så behöver du väldigt mycket datorkraft.

Mine Bitcoin och Monero

Det krävs mycket datorkraft för att utvinna kryptovaluta – sällan tjänar man något på grund av elräkning och pris på hårdvara.

Och det är här kryptokapare kommer in. De utnyttjar din dators prestanda för att beräkna sådant som krävs för kryptovaluta. När nätbrottslingar har kapat, säg, 100000 datorer genom att infektera dem med en botnät-trojan, så har de möjlighet att använda alla dessa datorer för att utvinna kryptovaluta. Då börjar det bli lite lönt…

Det finns en del sajter som medvetet lägger in sådana här skript, så att man kan generera mer pengar på sina besökare. The Piratebay har till exempel gjort det. De mest populära sajterna att infektera är videosajter, som nämnda YouTube, eftersom besökare stannar kvar på sidorna rätt länge.

Källa: IDG

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.