TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mac OS X

Mac för nybörjare: Här laddar du ner program!

Skribent:
Publicerad: , 11:41
Uppdaterad: 2013-03-03, 22:19
Respons: 1 kommentar

Ladda ner program till Mac OS XHar du gått över från PC till Mac? Då är du knappast ensam. Jag märker att allt fler av mina läsare börjar använda Mac antingen istället för PC eller som komplement. Förutom att Apples datorer är sjukt snygga, är OS X ett riktigt trevligt operativsystem.

En läsarfråga som brukar dyka upp gäller var man hittar program till sin nya Mac. Det är på intet sätt svårt, fast är man van vid hur det fungerar på Windows, där det kryllar av sajter och det finns precis hur många program som helst, är det inte alltid helt lätt att veta var man ska börja. Alla är vi nybörjare någon gång.

Hej TkJ! Jag har äntligen bytt från min gamla PC med Windows XP till en ny MacBook Air och jag älskar min nya Mac. :-) Men jag har en fråga som du kanske kan svara på för jag läste att du också har Mac… Var hittar jag alla bra program att ladda ner?? Har du några bra tips på siter?

Själv är min användning sedan ett par år tillbaka relativt jämnt fördelat mellan PC och Mac. Idag använder jag ofta en MacBook Air 11-tum för att surfa och skriva på, eftersom den är så liten och nätt och jag kan ta den med mig överallt – speciellt nu när jag har skaffat mobilt bredband via 4G.

Ska jag jobba på en lite högre nivå än vad man gör liggande i hammocken, föredrar jag min stationära PC med Windows 7. Men som jag alltid påpekar för att slippa ett löjligt OS-krig, är det här en helt subjektiv smaksak. Vad gäller funktionalitet och stabilitet är det idag jämnt race mellan Windows 7 och OS X.

En skillnad mellan Windows och OS X är utbudet att program. Det finns naturligtvis massor av program inom alla genrer till OS X, men utbudet är av naturliga skäl inte lika omfattande som för Windows. Till Windows finns det en uppsjö av alternativ inom alla nischer, hur små de än är, och som regel finns det i alla fall minst ett gratisprogram. Marknaden är helt enkelt inte lika stor för OS X.

Med det sagt vill jag upprepa att det finns väldigt många program till OS X och det kommer fler hela tiden. Så var hittar du programmen?

Mac App Store

Mac App Store är Apples guldgruva

Starta Mac App Store i OS XApple har haft enorma framgångar med sin App Store för iOS, så det var inte konstigt att de lanserade en App Store även för OS X. Härifrån kan du söka bland massor av applikationer att ladda ner till Mac.

Många kostar pengar, men som regel är de relativt billiga. Det är dessutom väldigt enkelt att betala eftersom tjänsten är kopplad till ditt Apple-ID. Har du en iPhone och ett konto med betalkort registrerat till, är det bara att logga in och börja handla.

En fördel med att skaffa programmen via App Store är att tjänsten håller koll på när det kommer uppdateringar till programmen som du ska ladda ner. Skulle datorn krascha eller om du köper en ny, så är det bara att logga in på ditt konto och hämta hem dina köpta program igen.

Du hittar App Store genom att klicka på Apple-ikonen uppe i vänstra hörnet av skärmen.

AlternativeTo, hitta program att ladda ner till din Mac

AlternativeTo.net plockar fram de bästa alternativen

Bakom den här utmärkta webbtjänsten finns killarna som drev den utmärkta men tyvärr numera insomnade IT-bloggen Ohsohightech. AlternativeTo är en programsajt vars syfte är att hjälpa dig att hitta alternativ till olika program.

Ponera att du letar efter ett gratis alternativ till Photoshop för OS X; knappa in ”photoshop” i sökfältet och välj att sortera på Mac. Nu får du fram en lista över rekommenderade program. Eftersom användare kan välja att gilla sina favoriter, går det att se vilka program som är mest omtyckta.

AlternativeTo.net är en grymt smart och användbar tjänst – som funkar även för användare av Windows, Linux, Android, iOS, Windows Phone och webbappar.

Besök: www.alternativeto.net

MacUpdate listar nya OS X-program

MacUpdate håller koll på nyheterna

MacUpdate uppdateras hela tiden väldigt aktivt. På förstasidan listas de senaste uppdaterade programmen rakt upp och ner, för att du snabbt ska kunna se om det har kommit nya versioner av de program du använder dig av. Du kan också ladda ner en klient som fixar det här med uppdateringar åt dig. När du börjar klicka dig in bland kategorier, eller om du gör sökningar, hittar du ett jättearkiv av OS X-applikationer.

Besök: www.macupdate.com

Download.com för Mac-program

Download.com även för Mac OS X

CNet har sedan evigheter tillbaka drivit en nerladdningssajt vid namn Download.com. Den finns för ett antal olika plattformar, och givetvis är OS X en av dem. Många av alla de program som listas och kategoriseras på Download.com, är även recenserade av såväl besökare som CNets redaktörer.

Ofta är det riktigt bra och ingående recensioner. Programmen är betygsatta och det finns gott om topplistor och andra sätt att sålla ut de mest populära programmen på. Letar du efter program inom en speciell genre, är Download.com ett bra val.

Besök: www.download.com

Har du fler tips på bra sajter där man kan ladda ner program för OS X? Tipsa gärna med länk här nedan bland kommentarerna!

Mer läsning för Mac-nybörjare:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Mac för nybörjare: Här laddar du ner program! | reader.santaclaes.com2012-07-22 at 12:30Reply

    […] Läs hela inlägget på TkJ.se – Sveriges ledande IT-blogg. […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.