TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Därför ska du ladda ner program från Windows Store i Windows 10

Skribent:
Publicerad: , 12:26
Respons: 3 kommentarer

Så fungerar Windows StoreMicrosofts egna app-butik Windows Store lanserades redan i Windows 8, efter att ha funnits till Windows Phone i ett par år, men det är först i Windows 10 som app-butiken blivit intressant för alla. Så vad innebär den har affären för dig, och varför ska du använda den?

Vi som kört Windows sedan 3.11 och 95 är vana vid att hämta våra program från alla möjliga ställen. Sedan Internet kom är det här vi har sökt efter och laddat ner våra program och verktyg. Men det finns en hel del problem med att hämta program på nätet, så Windows Store är en efterlängtad del av Windows.

När jag vill hitta ett specifikt program vänder jag mig i första hand till Google idag. Förr förlitade jag mig på nedladdningssajter som Download.com, Tucows med flera, men dessa har uppenbart tappat en del efter att Google tagit över sökningar. Fördelen med att använda Google är – och kommer även att vara i framtiden – att du hittar trovärdiga recensioner från professionella källor.

Nackdelarna med att leta program på Google är att det finns ganska stora risker med att ladda ner från källor du tidigare inte är bekant med. Programtillverkare har egna sajter och det är inte helt lätt att avgöra huruvida sidorna är legitima eller om programtillverkaren i sig är helt seriös.

Risken är att du snubblar över trojaner, spyware och adware. Även om Google – tillsammans med säkerhetsfunktioner i webbläsare och våra antivirus – gör sitt bästa i att stoppa farliga webbsidor, finns det alltid en rätt stor risk i att ladda ner program från okända källor.

Windows Store i Windows 10
image-23766

Via Windows Store laddar du ner och köper dina program enkelt och säkert.

Stora fördelar med att ladda ner via Windows Store

Med Windows Store fixar Microsoft många problem med att hitta och hämta program. För det första får du en specifik och trovärdig källa att söka efter program hos, med massor av program indelade i olika kategorier och med statistik över betyg och antal nedladdningar, samt recensioner (även om användarrecensioner alltid ska tas med en rejäl nypa salt).

För det andra är nedladdningarna kontrollerade efter skadlig kod. Du behöver inte vara speciellt orolig för att ladda ner ett program som innehåller en trojan, spionprogram eller som förpestar ditt system med en massa popupreklam och annat.

Gäller det program som kostar pengar är det naturligtvis betydligt lugnare att betala med kort via Microsoft, än vad det är direkt via programutvecklaren, när du inte känner till dem. Det finns en trygghet i att veta att det är Microsoft som tar hand om din betalning.

Och en tredje stor fördel med att hämta dina program hos Windows Store, är att dina nedladdningar kopplas till ditt Windows Live-konto. Har du köpt en applikation kommer du alltid att kunna ladda ner den igen. Du behöver inte komma ihåg licenskoder eller var du hämtade programmet.

I och med att Windows vet vilka program du har laddat ner – gratis eller kommersiella – ser Windows Store även till att automatiskt installera uppdateringar. Du behöver inte själv komma ihåg att leta efter uppdateringar av dina program, vilket är en stark fördel ur både säkerhets- som användarperspektiv.

Många programutvecklare brukar installera ett bakgrundsprogram vars syfte är att hålla koll på uppdateringar. De här programmen tar upp internminne och processorkraft. Inte mycket, men många bäckar små…

Topplitsan i Windows Store
image-23767

Du kan bläddra bland mängder av olika program i Windows Store, och titta på topplistor över de mest populära apparna.

I Windows 8 var syftet med Windows Store främst att distribuera så kallade universella appar (universal apps), det vill säga appar som kördes i fullskärmsläge och via gränssnittet avsett för pekskärmar. Det gjorde att Windows Store var tämligen ointressant för oss som bara körde i skrivbordsläget.

Windows 10 har dödat det speciella gränssnittet som introducerades i Windows 8, och återinfört skrivbordet. Universella appar körs istället i vanliga fönster, precis som traditionella program. Det gör att Windows Store blir relevant för alla.

Rekommendera gärna den här artikeln – tack på förhand!

 

Så använder du Windows Store

Du hittar Windows Store i ditt aktivitetsfält, via en ikon som ser ut som en shoppingkasse med en Windows-symbol. Själva butiken ser ut och fungerar som de app-butiker du är van från iOS och Android. På förstasidan lyfts olika appar fram, och överst finns en meny för Appar, Spel, Musik och Film och TV. Här hittar du också en sökruta och en knapp för att visa dina kontoinställningar.

Sök i Windows Store
image-23768

Använd sökfältet för att leta upp appar och spel, men även musik samt film och TV-serier.

Klickar du på din Windows Live-bild, jämte sökfältet, öppnas en meny varifrån du kan välja att bestämma betalningsalternativ, få fram en lista över appar du har köpt och laddat ner, övriga inställningar och några till val. Härifrån kan du registrera ditt betalkort för att kunna köpa appar och spel.

Appar och spel är indelade i olika kategorier. Klicka på Appar eller Spel i toppmenyn för att komma till respektive startsida. Här hittar du länkar till App- respektive Spelkategorier. Du hittar även topplistor och nyheter.

Ladda ner program från Windows Store
image-23769

Via Windows Store kan du köpa och ladda ner appar och spel på ett enkelt sätt.

När du har hittat något du vill testa, är det bara att klicka på den blå knappen som antingen säger Gratis eller priset på appen. Om det gäller en betalapp, finns också möjligheten att Prova gratis för att du ska kunna testa innan du bestämmer dig för att köpa den. Efter att du klickat kommer appen att laddas ner (en ikon visas jämte din kontoknapp jämte sökfältet) och sedan är det bara att starta spelet.

Nyinstallerade appar och spel hittar du i startmenyn, under rubriken Nyligen tillagda. De finns också under Alla appar. Härifrån kan du välja att dra och släppa appens ikon till startmenyns högra fält för paneler.

Mitt bibliotek i Windows Store listar dina appar
image-23770

Via Windows Store kan du öppna sidan Mitt bibliotek, och härifrån hittar du alla appar och spel som du har laddat ner via butiken.

Alla dina köpta och nedladdade appar finns som sagt även att nå via Windows Store. Klicka på din kontoikon och välj Mitt bibliotek. Här listas allihop, och den här funktionen kommer väl till hands om du exempelvis skaffat en ny dator och vill återinstallera appar som du hade på din gamla.

Om du vill avinstallera en applikation kan du göra det via Windows egna Inställningar. Öppna startmenyn och klicka Inställningar. Välj sedan System -> Appar och funktioner.

Avinstallera appar i WIndows 10
image-23771

Via Inställningar -> System -> Appar och funktioner kan du enkelt avinstallera appar du inte vill behålla.

Apparna kan sorteras efter hur mycket utrymme de tar på din hårddisk, vilket är smidigt för att lokalisera appar som tar upp för mycket plats. Klicka på en app för att öppna en meny där du väljer Avinstallera.

Har du några frågor om Windows Store, lämna en kommentar nedan!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. Lars Fallgren2018-03-06 at 09:30Reply

  Har Windows10, och undrar hur gör jag för att få fram en app?
  Nybörjare

 2. Stefan Jansson2015-08-20 at 09:58Reply

  Tyvärr alldeles för uselt utbud. Varför ska man ta Win store på allvar när inte ens MS bryr sig om att ha alla egna program där?

 3. Åke Och Berit Palm2015-08-13 at 13:29Reply

  Jag har försökt att använda appen E-post till båda mina e-postkonton. Hopplöst, man kan inte ens lägga till en ny mapp.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.