TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Här laddar du ner Windows 10 som ISO-fil till DVD och USB

Skribent:
Publicerad: , 14:39
Respons: 6 kommentarer

Ladda hem Windows 10 som ISO-filOm du vill göra en ren installation av Windows 10, kan du ladda ner en ISO-fil (skivavbildning) med Windows 10 från Microsoft, som du sedan bränner på DVD-skiva eller skriver till en bootbar USB-enhet. Om du idag kör Windows 7 eller 8 behöver du licensnyckeln för ditt operativsystem, innan du installerar Windows 10 på en ren dator.

I den här bloggposten visar jag var du laddar ner Windows 10 i form av en ISO-fil, som du antingen kan bränna direkt till en DVD-skiva, eller skriva till ett USB-minne som du sedan gör bootbar. Därefter är det bara att starta upp din dator med DVD-skivan eller USB-minnet, för att köra igång installationsprogrammet för Windows 10.

Kör du idag Windows 7 eller 8 är Windows 10 som säkert bekant gratis. Enklast att installera det, är att göra en uppgradering via Windows Update. Men om du vill rensa din dator helt och installera om Windows 10 från grunden, behöver du ett installationsmedia – DVD eller USB. Filen du laddar ner med operativsystemet är på drygt 4 GB så det går inte att använda CD-skivor, och du behöver ett USB-minne som har plats för allt.

Börja med att ladda ner ISO-filen från Microsofts webbplats. Du får gå igenom några enkla steg där du väljer svenskt Windows 10 följt av 32- alternativt 64-bitar (de allra flesta datorer kör idag 64-bitarssystem).

Ladda ner Windows 10 till DVD eller USB
image-23725

Från Microsofts hemsida kan du ladda ner ISO-filer med Windows 10, för att kunna installera från DVD eller USB-enhet.

Vill du skapa en installationsskiva på DVD kan du som regel bränna ISO-filen till DVD, bara genom att högerklicka och välja Bränn skivavbildning. Om ditt Windows inte kan det, behöver du ett brännarprogram.

Det finns flera stycken gratis brännarprogram som hjälper dig att enkelt bränna en DVD-skiva med ISO-filen. Det är viktigt att du inte bara bränner ISO-filen till en dataskiva, utan att du väljer att bränna en skiva baserad på ISO-filen. En ISO-fil är nämligen allt innehåll från en skiva ihopsatt till en enda fil.

Skapa bootbart USB-minne med Windows 10

Numera är det inte speciellt vanligt med CD- och DVD-skivor, och de flesta datorer saknar sådana enheter. Istället använder du ett USB-minne som du skriver ut ISO-filen till, och sedan gör bootbar (startbar). Även här gäller det att du inte bara kopierar ISO-filen till USB-minnet, utan ser till att innehållet i ISO-filen skrivs.

Rufus för att skapa bootbara USB-minnen med ISO-avbilderDet finns ett riktigt bra och gratis program vid namn Rufus, som du använder för att skapa bootbara USB-minnen baserade på ISO-filer. Programmet är lätt att använda och du väljer i princip bara ISO-filen följt av ditt USB-minne. Läs mer om att skapa bootbara USB-enheter med Rufus här.

När du är klar sätter du i DVD-skivan i datorns läsare, alternativt pluggar in ditt USB-minne, och sedan startar du om dator. När datorn hittar någon av dessa enheter kommer den att starta upp från dem istället för hårddisken.

Om datorn ändå startar från hårddisken, så behöver du gå in i BIOS-inställningarna och ändra uppstartsordningen (Boot Order) så att DVD/USB startar före hårddisk. För att komma in i BIOS startar du om datorn och sedan trycker du på [Del] – eller en annan knapp, det brukar blinka förbi på startskärmen – för att öppna BIOS-inställningarna.

Har du en äldre dator kanske den inte klarar av att boota från USB-enheter, och då får du förlita dig på DVD-skivor istället.

Fler artiklar om Windows 10

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Alfa2017-12-26 at 19:58Reply

  Kan man göra en iso fil på ett sd kort? Har en kortläsare för sd till usb

 2. Peter Lahti2015-11-28 at 22:25Reply

  Jag har lyckats installera Win10 utan problem. Men efter en månad nu så startar inte min Laptop alls, en HP compaq CQ61. Den låter som den ska starta men skärmen tänds inte, caps lock och en annan lampa vid en knapp blinkar bara kontinuerligt med tre sekunders intervall. Jag har försökt starta den över två hundra ggr utan att lyckas. Prövat allt. Nån som vet vad jag kan göra?!

 3. Suddsky s2015-08-02 at 12:14Reply

  Tjena Tommy. nu tänkte jag uppdatera mig till Windows 10. jag har tyvärr installerat fel windows från första början windows 7 pro med 32 bitars. nu vill jag ju ha 64 bitars i min laptop. med tanke på att jag har 4 gb ram. windows säger att jag inte kan byta. hur gör jag nu

 4. Thomas Olsson2015-07-31 at 12:53Reply

  Tack Tommy. En undran bara. Vad är det för skillnad på Windows 10, 10N och 10KN?

 5. Varg i Veum2015-07-30 at 19:58Reply

  Man önskar ju det vore så enkelt. Jag får bara ett intelligent felmeddelande ”Somehting happened”. Många får det, och de olika felmeddelandena när de försöker köra manuell uppdatering.

 6. Stefan Wallin2015-07-30 at 14:51Reply

  Tog sin lilla tid att ladda ned på en USpinne.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.