TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Filmtjänster

Idag väljer vi lagliga filmsajter framför pirattjänster

Skribent:
Publicerad: , 19:41
Respons: 5 kommentarer

Streamtajm, Swefilmer, DreamfilmDet var inte speciellt många år sedan, som det vanligaste sättet att se film på Internet innebar att användare laddade ner filmerna från olika piratsajter – BitTorrent, DC++, Limewire och allt vad det hette. Men idag har vinden vänt och faktum är att den mest populära lösningen är legala sajter som Netflix, HBO, Viaplay och Headweb/Plejmo.

En stor majoritet av er som följer min blogg använder lagliga filmsajter som det första valet. Detta trots att det fortfarande finns gott om piratalternativ som inte kostar pengar. Det här bevisar att användare inte alls väljer piratsajter på grund av att de inte vill betala för sig. Finns det välfungerande lagliga tjänster, betalar vi gärna.

För ett antal år sedan valde flesta att hämta sina filmer på torrent-sajter eller via andra möjligheter att ladda ner filmerna gratis och illegalt. Sedan dök det upp ett helt gäng olika sajter som strömmade piratkopior.

Läs: Hur mycket långsammare blir BitTorrent via VPN?

Du minns säkert Swefilmer och Dreamfilm. De växte sig enormt stora och var omåttligt populära. I och med att du slapp ladda ner filmerna, utan enkelt kunde strömma dem via webbläsaren, samtidigt som tjänsterna befann sig i en gråzon där det inledningsvis inte var olagligt att använda dem, lockades mängder av besökare.

Men sedan hände något. Det var en kombination av att Netflix och liknande sajter tekniskt sett blev bättre än piratsajterna, och att upphovsrättsorganisationer lyckades stänga ner flera av dem.

Utbudet hos de kommersiella tjänsterna växte till sig ordentligt, inte minst på grund av att det släpptes egenproducerat material av hög kvalitet (exempelvis House of Cards och en massa serier från Marvel).

Netflix är helt enkelt bättre än Swefilmer

Även om piratjägarna stängde ner sajt efter sajt, dök det hela tiden upp nya. Med tiden blev det emellertid svårt att komma med en ersättare till Swefilmer, som var grymt stor i början.

Därtill har Netflix ett stort försprång rent tekniskt sett. Bild- och ljudkvalitet är betydligt bättre, och så också själva gränssnittet. Piratsajterna har mängder av popup-reklam och andra irriterande faktorer.

Gratis film på piratsajter
image-26645

Piratsajter som Streamtajm har börjat försvinna in i skuggan under legala alternativ som Netflix.

Det som har hänt är att Netflix kan erbjuda en bättre tjänst än piratalternativen. Det bevisar att gratis inte övertrumfar allt. Vi är villiga att betala för en tjänst, om den är tillräckligt bra. Och uppenbarligen är de kommersiella tjänsterna så pass bra idag.

För ett tag sedan ställde jag en fråga till er läsare: hur du främst ser på film online idag? Tidigare har piratsajterna ofta bitit sig fast i toppen, men den tiden är förbi.

Hela 69 procent av de tillfrågade har valt Netflix, Viaplay, Headweb och andra kommersiella filmtjänster som det populäraste sättet att se film på.

DVD/Bluray och traditionella TV-sändningar

Bara 12 procent påstår sig först och främst vända sig till strömmande pirattjänster. Och endast 6 procent väljer att i första steget ladda ner filmer och TV-serier från The Pirate Bay och andra torrent-sajter. Det är bara marginellt mer än de 4 procent som allra helst köper och tittar på DVD och Bluray.

Hur ser vi främst på film online?
image-26646

Vilket är förstahandsvalet när det kommer till att titta på film online? Legala betalsajter är allra populärast.

Några få läsare representerar de 0,5 procent som prioriterar att hyra DVD/Bluray/VHS över allt annat.

När det kommer till ordinära TV-sändningar är det uppenbart att ni som läser min blogg är lika ointresserade av TV-tablåer som undertecknad. 8,5 procent svarade att de oftast väljer att tittar på traditionella TV-sändningar.

Personligen har jag inte sett en vanlig TV-sändning på flera år. Jag vill själv välja när jag vill titta på någonting och jag vill slippa långa reklampauser varje hel kvart.

Däremot är jag en hängiven konsument av Netflix.

Läs mer om film på nätet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Anders Ljungberg2018-11-14 at 15:06Reply

  Sedan finns ju Viasat film och då får du tydligen fler filmer i Viaplay
  Fast då kostar det också mer än 200 kronor .och du måste teckna det via en tv operatör .
  Sedan finns c more film . Som du kan skaffa dig direkt på deras hemsida och du behöver inte ha någon tv operatör
  Tror det kostar 120 kr

 2. Anders Ljungberg2018-11-14 at 14:48Reply

  Vill du ha någolunda nya filmer dvs högst 12 månader gamla. Då duger inte Netflix eller Viaplay .deras filmer är flera år gammal åtminstone om du vill se film från de stora filmbolagen

 3. Nathalie Carrera2018-11-09 at 17:23Reply

  Ja, inte Netflix iaf …

 4. d00rkey2018-11-09 at 01:38Reply

  Netflix i all ära, och jag abbonerar själv på tjänsten, men det är lite synd att utbudet inte är tillnärmelsevis heltäckande. Ett högre pris hade definitivt varit motiverat om man bara kunde hitta det mesta där, plus deras egna produktioner som är riktigt bra. Jag har inte någon större lust att abbonera på fler tjänster för att täcka upp så att säga. Då blir det att jag hyr eller försöker få tag i filmen i fråga på något annat vis. Illegal fildelning är fortfarande ett(!) alternativ.

 5. Ulf Olsson2018-11-08 at 20:02Reply

  Fattar inte hur filmbolagen tänker när de inte släpper sina klassiker på streamingtjänsterna. Varför tycker dom att det är bättre att dom ligger i ”3 dvd för 99 kr-lådan” på Ica Maxi?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.