TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

5 fungrande tips som ökar batteritiden i din laptop!

Skribent:
Publicerad: , 11:56
Respons: 7 kommentarer

batteritid-laptopAnvänder du ofta din bärbara dator på batteridrift, spelar det ingen roll hur dyrt och avancerat batteri du har – det kommer ändå att ta slut fem minuter före du är klar med ditt arbete. Det är lagen om alltings jävlighet som bestämmer det.

Jag har skrivit en hel del bloggposter om att förbättra batteritiden på bärbara datorer. Den här gången ska jag ge fem väldigt enkla tips som verkligen fungerar, och dessutom ska jag illustrera dem med bilder så att även ovana användare hänger med!

Att förlänge din bärbara dators batteritid är inget konstigt. Det handlar helt enkelt om att plocka bort saker du inte behöver. Ju fler grejor som körs i datorn, ju mer energi krävs, och därmed förkortas batteritiden. Med hjälp av dessa tips drar du ner energiförbrukningen.

1. Stäng av trådlöst nätverk

spara-batteri-wifiEn av de största energitjuvarna i en bärbar dator är det trådlösa nätverket. Visst, förmodligen använder du ofta ditt WiFi men i vissa situationer behöver du kanske inte vara ansluten till ett nätverk. Du kanske arbetar på en uppsats och bara skriver i Word, eller har du kopplat upp dig via mobilt bredband.

Alla moderna bärbara datorer har en snabbknapp för att slå på respektive stänga av det trådlösa nätverkskortet. Var denna knapp sitter beror på vilken dator du har. Ibland finns det en liten knapp på sidan av datorn, med en WiFi-symbol. Alternativt sitter knappen på tangentbordet och då behöver du som regel hålla nere funktionsknappen (märkt med Fn) samtidigt som du trycker på WiFi-knappen.

Denna knapp delas oftast med en av F-knapparna. Min den datorn jag använder just nu sitter den på F5. Ikonen ser antingen ut som en radiomast eller en dator med signalvågor på sidorna. Bilden ovan illustrerar tre exempel.

2. Stäng av Bluetooth

Jag använder personligen aldrig Bluetooth, men jag vet att det finns användare som gillar möjligheten. Men de flesta av oss använder aldrig Bluetooth och då är det bara meningslöst att ha funktionen aktiverad.

Ibland finns det en speciell knapp för att stänga av Bluetooth, men du kan också göra detta via Kontrollpanelen -> Nätverk och Internet -> Nätverks- och delningscenter, och här klickar du på Ändra inställningar för nätverkskort. Högerklicka på Bluetooth-ikonen och välj Inaktivera.

spara-batteri-bluetooth

Det ska tilläggas att inte alla bärbara datorer har Bluetooth.

3. Ändra Energischema i Windows

Windows har mängder av inställningar för att justera energiförbrukningen. I Windows XP fanns ett par funktioner, i Vista blev de fler och i Windows 7 finns det massor av möjligheter.

spara-batteri-energischema

Du behöver dock inte justera energischeman manuellt om du känner dig osäker. Men byt till ett energischema som är avsett för Energisparläge. Detta göra du via Kontrollpanelen -> Maskinvara och ljud -> Energialternativ.

4. Dra ner ljusstyrkan på skärmen

spara-batteri-ljusstyrkaEn av de delar av datorn som drar mest energi är föga förvånande skärmen. Ett väldigt enkelt sätt att minska energiförbrukningen är att helt enkelt dra ner ljusstyrkan. Ibland kan du få ut en kvart eller upp till en halvtimme mer arbetstid bara genom att sänka ljusstyrkan.

Hur du ändrar ljusstyrkan beror på vilken dator du har. Ibland finns det ett reglage vid skärmen, men ofta finns det två knappar på tangentbordet som delas med andra; återigen, håll nere Fn-knappen för att komma åt dem.

5. Stäng av onödiga program

Program som ligger i bakgrunden belastar processorn och andra delar av datorn, och detta påverkar också energiförbrukningen. Processorn äter upp en hel del av strömmen så genom att minska kravet på den, kan du få mer batteritid.

spara-batteri-program

Det här gör du enklast genom att helt enkelt stänga av program du inte använder.

Har du fler tips?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Baggen2012-08-06 at 14:08Reply

  Hej, jag köpte ett nytt batteri till min bärbar dator men när ja sätter den för att den ska ladda så blinkar orange lampan, vet inte om de är normalt? För att på mitt gamla batteri så blinkade de aldrig som jag vet..

 2. Yohanna2011-08-24 at 12:37Reply

  Halloj!
  Men hur är det egentligen, ska man ta ur batteriet när man kör på sladd eller? I affären när jag köpte den sa de att kör jag på sladd längre än 2-3 timmar sås ak jag ta ur batteriet. Men alla kompisar och IT-avdelningar säjer att ha sladden i hela tiden. Nu blir jag mycket osäker på vad jag ska göra.
  Hälsningar
  Y

 3. Andreas2011-01-31 at 08:41Reply

  En riktig trevlig förbättring av både prestanda och batteritid är ju att byta ut mekanisk disk mot en SSD, om man inte redan har gjort det.

  Är man lite teknisk och gillar att pilla med lite settings kan man ju även undervolta processorn, då i alla fall äldre processorer har full voltspänning hela tiden, även då de är idle.

  Jag lyckades praktiskt taget dubbla batteritiden på min Aspire med de två tricken + de som Tommy beskrev i artikeln ovan.
  Skrev ett par rader om det här http://www.mobilemancer.com/2010/07/03/a-small-treat-finally-an-ssd/

 4. Mike2011-01-30 at 00:30Reply

  Om du sällan använder datorn i batteridrift, gör så här:
  Ladda upp batteriet till ca 45-60%, plocka ur det ur datorn, slå in det så det undviker att bli utsatt för ljus och lägg det i kylskåpet eller på nån annan sval och gärna mörk plats (ej frysgrader). Där har du det säkraste sättet att minimera att tidens tand tar ut sin rätt. Detta då förutsatt att du inte ofta kör på batteri. Kör du på batteri ofta så är det knappast mödan värt att bry sig om batteriskötsel alls, förutom då att se till att ladda ur och ladda upp då och då, men det ger ju sig självt i det läget.

  @Lasse
  Så du menar att datortillverkare och/eller batterieliminatortillverkare inte har sett till så att batteriet inte fortsätter att laddas när det är fulladdat? Att batteriet laddas så att det skadas?…skrattretande myt det ju (därmed inte sagt att det inte någon gång i tiden av någon tillverkare inträffat).

 5. Lasse2011-01-26 at 12:53Reply

  Ett tips, som möjligen är inaktuellt pga nya batterityper, är att ta ur ett uppladdat batteri när man kör på batterieliminatorn.
  Enligt vad jag har fått lära mig klarar inte datorn av att stoppa uppladdningen när batteriet är fullt, utan laddar hela tiden och det kan skada batteriet.
  Om man däremot har datorn i en dockningslist kan batteriet sitta kvar eftersom den laddar batteriet på ett bättre sätt.

 6. Mary2011-01-26 at 12:37Reply

  Det jag gör är att minska ljusstyrkan och i vissa fall stänga av Airport. Sedan kan man stoppa in en SSD och köra utan USB-prylar. Använder man ofta, och under längre stunder, sin laptop på batteridrift,, är nog det bästa tipset att köpa en dator med lång batteritid. Det kostar lite mer, men är värt de extra kronorna i slutändan.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.