TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ljud

Läsarfråga: ”Hur fixar jag dåligt ljud i en film?”

Skribent:
Publicerad: , 08:34
Respons: Skriv en kommentar!

VLC Media Player och equalizerGår det att förbättra ljudet om det är värdelöst i en film? Det går så klart inte att få fram kvaliteter som inte existerar i den ursprungliga informationen, men däremot kan du justera inställningar för att förstärka eller försvaga olika spektra av ljudet. Det här gör du med hjälp av en så kallad equalizer.

Så om du på något sätt kommit över en filmfil där ljudet är riktigt uselt, kan det faktiskt bli klart bättre genom att ändra inställningarna i din equalizer. Jag har valt att utgå från mediaspelaren VLC Media Player, då det är min favorit, fast de flesta mediaspelare har någon form av equalizer för ljudet. Leta runt lite eller ta en titt i programmets hjälpdokument.

Läsarens fråga löd så här:

En kompis gav mig ett USB-minne med ett antal filmer på. En av filerna, […] 2013 CAM XviD MP3 MiLLENiUM (själva filmnamnet struket /Red anm), hade dålig kvalitet på både bild och ljud. Har ni något tips på hur jag kan få bättre kvalitet?

Jag tänker blunda för det moraliska och legala i att filen uppenbart är en piratkopierad film, eftersom tipset jag kommer att ge inte har något med detta att göra.

CAM-tillägget i namnet på din fil förklarar att det handlar om en film som någon har spelat in med en videokamera (CAMera) man har smugglat in i biosalongen. Det innebär att ljud och bild är dåligt.

Bildkvaliteten går inte att göra något åt. Det är vad det är. Ljudet är som regel väldigt dåligt i CAM-versioner eftersom en liten digitalvideokamera inte är speciellt duktig på att snappa upp det surround-ljud som används i biosalonger. Men på den här punkten finns det faktiskt möjlighet att justera till det bättre.

Equalizer kan ge bättre ljud i film av låg kvalitet

Funktionen du ska använda heter equalizer, och det är säkert något du känner till från andra musikspelare – både programvaror och ren hårdvara (såsom CD-spelare). Vad en equalizer låter dig göra, är att justera ljudstyrkan på specifika frekvensomfång.

Jag har som sagt valt att använda mig av VLC Media Player som exempel, men de flesta någorlunda avancerade mediaspelare har en equalizer. Om du använder Windows Media Player högerklickar du i fönstret där filmen visas, och i menyn som dyker upp väljer du Förbättringar -> Grafisk equalizer.

Equalizer i Windows Media Player

En grafisk equalizer visar ett antal reglage som du drar upp eller ner för att höja respektive sänka volymen på aktuell frekvens. Frekvensen 60 Hz representerar lägsta bas, medan 16 MHz är högsta diskant. Övriga områden mellan dessa är mellanregister. Med hjälp av equalizern kan du alltså sänka volymen enbart på basområden utan att det påverkar mellanregister och diskant.

För att öppna den grafiska equalizern i VLC väljer du i menyn Verktyg -> Effekter och filter. Klicka upp fliken Ljudeffekter -> Grafisk equalizer, och kryssa i rutan Aktivera. Det finns en rullgardinsmeny som heter Förval, där det finns ett antal förprogrammerade alternativ. Dessa fungerar dock inte speciellt bra i detta fall.

Bättre ljud med equalizer i VLC Media Player

Vilken inställning du ska välja är omöjligt att ge svar på. Det beror helt på ur ljudet är och vad som är fel med det. Det fina med en grafisk equalizer är att du inte behöver vara HiFi-proffs för att använda den. Du behöver inte förstå frekvensomfång och sådant.

Roa dig istället med att dra de olika staplarna upp och ner under tiden filmen spelas, så kommer du att märka när ljudet blir bättre. Kanske behöver du dra ner basen till minimum, eller är det diskanten du ska sänka. Det är bara att prova dig fram tills du har hittat rätt.

Lycka till!

Programinformation

VLC Media Player

  • Hemsida: VLC Media Player
  • Utvecklare: VideoLAN
  • Pris: Gratis
  • Kategori: Ljud
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 326

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.