TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Podcast

Läsarfråga: Lyssna på podradio utan dator

Skribent:
Publicerad: , 13:55
Respons: Skriv en kommentar!

Lyssna på podradio utan datorPodradio har blivit väldigt populärt och intresset växer hela tiden. Det tillkommer kontinuerligt nya podradio-program som du gratis kan lyssna på. För ett tag sedan var det någon som jämförde podradio med den lavinartade ökning av bloggar som skedde för något år sedan. Det känns som en bra liknelse.

Förr startade alla bloggar, och idag är det många som tar steget över till att istället starta en podradio. Rent tekniskt är det inte svårt att spela in en podradio, och mycket tack vare Apple och deras omfamnande av podradio, har fenomenet tagit sig utanför kretsen av teknikintresserade och ut bland gemene man. Men hur lyssnar du utan dator?

Det kom en läsarfråga via en kommentar till en tidigare bloggpost om program för att lyssna på podradio, där läsaren undrar om det finns någon enklare lösning att lyssna utan att behöva använda datorn eller mobiltelefonen.

Känner du till om det finns ngn liten radio som kan spela upp poddar? Liksom lyssna på radio i radion och inte på datorn eller i mobilen.

Svaret på frågan är enkel: ja, det finns det. Faktum är att det finns rätt många lösningar för att lyssna på podradio på samma sätt som du lyssnar på vanliga radiokanaler. Vi kan dela in dem i två läger; ett bestående av speciella radioapparater som är anslutna till Internet, och ett bestående av externa högtalare som du kopplar din mobil till via Bluetooth.

En radio med många möjligheter

Pinell podradioFör ett bra tag sedan testade jag en produkt som heter Pinell Supersound II. Det är en radio med många finesser. Förutom att lyssna på traditionell FM-radio kan du även lyssna på digitalradio, så kallad DAB-radio.

Men det kanske mest intressanta är att SuperSound kan anslutas till ditt nätverk för att komma åt Internet, och då får du tillgång till tiotusentals olika Internetradiostationer samt tusentals och åter tusentals podradio-program. Enheten är snygg och lätt att använda, och den kommer med en fjärrkontroll. Du kan köpa Pinell SuperSund II hos flera återförsäljare:

612531

Vooni Internetradio podradioEtt alternativ till Pinell SuperSound II är Vooni Internetradio, som du kan köpa från CoolStuff. Vooni har – i skrivande stund – ett lägre pris än Pinells radio, men klarar ändå samma saker. Du kan så klart lyssna på FM- och DAB-radio, men precis som med Pinells radio är det mest intressanta att lyssna på Internet- och podradio.

Vooni har i dagsläget stöd för närmare 17000 Internetradiostationer och 11000 podradio-program. Du ansluter radion till Internet genom att koppla in den i ditt nätverk, antingen via en Ethernetkabel eller trådlöst med WiFi.

Skulle du vilja lyssna på en ljudbok, kan du ansluta din MP3-spelare eller en annan ljudkälla. Via RCA-portarna, som tillfördes i Vooni VIR810 – uppföljaren till VIR608, kan du koppla din Internetradio till en stereo för att utnyttja stora högtalare.

Högtalare till din mobil

Det finns en fördel i att fortsätta använda din mobil till att lyssna på Internet- och podradio, strömmande musik och ljudböcker, och det är utbudet av bra applikationer. Förmodligen har du redan idag en app till din iPhone, Android-mobil eller Windows Phone-mobil, som du är nöjd med. Även om de ovan nämnda Pinell och Vooni är lätta att använda, så kommer man inte ifrån faktumet att en mobilapplikation har bättre gränssnitt och mer avancerade funktioner.

Vad du behöver är en extern högtalare för din smartphone. Det finns otroligt många enheter att välja mellan, och vilken modell som passar dig beror på hur och var du tänker använda högtalaren. Vill du kunna ta med den till stranden på sommaren, behöver den kunna köras på batterier. Men ska du ha den i köket går det fint med en vanlig strömkabel.

ION RockerNär det gäller iPhone finns det tonvis med olika högtalare, där du enkelt placerar din iPhone i en docka på högtalaren. Problemet är att en klar majoritet av alla högtalare har den gamla bredare kontakten istället för den nya mindre Lightning som används från och med iPhone 5. Ett exempel på en iPhone-högtalare av rejäl kvalitet är ION Block Rocker.

En bättre lösning är en högtalare som ansluter till ljudkällan via Bluetooth. Här råder det inte heller någon brist på alternativ, i alla dess former och prisnivåer. Med en Bluetooth-högtalare är du inte heller bunden vid till exempel iPhone. Du kan utan problem ansluta de flesta smartphones till den här typen av högtalare.

Creative D80Själv har jag en Creative D80. Det är inte den nyaste modellen på marknaden men det är riktigt bra ljud och det har fungerat ihop med alla mobiler jag har testat den med – iPhone 4/4S/5, Nokia Lumia 800/920 och ett gäng Android-mobiler. Den är snygg och tar inte mycket plats. För att lyssna på podradio fungerar den utmärkt – vi använder den ofta för just podradio när vi lagar mat hemma.

Men det finns tonvis med andra högtalare som har stöd för Bluetooth. Det räcker att gå in hos din lokala elkedja för att hitta flera stycken.

Du behöver inte heller använda dig av Bluetooth. Så gott som alla smartphones har stereoutgång avsedd för hörlurar och du kan koppla en sladd mellan denna port och högtalare med ljudingång. Om du väljer den lösningen finns det ännu mer alternativ. De flesta stereos har ljudingång.

Läs också:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.