TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Läsarfrågor

Läsarfråga: Min dator har blivit väldigt slö

Skribent:
Publicerad: , 18:11
Uppdaterad: 2013-02-24, 00:58
Respons: 10 kommentarer

Snabbare dator med WindowsEn ständigt återkommande fråga, och ett stort problem, från PC-användare är att datorn har börjat bli slö. När man köpte datorn var den snabb och bra, men efter ett år har den blivit hopplöst seg att använda.

Det finns tack och lov många sätt att ordna det här på, utan att det kostar mycket mer än tiden det tar. I och för sig krävs det att man vet vad man ska göra, och det är sällan självklart för de flesta. Den här läsarfrågan tar upp just det här problemet och jag försöker ge en lösning.

Bloggläsaren Thorild skriver:

Jag har en fundering på varför min cpu arbetar hela tiden den pendlar mellan olika % tal upp till 100 %. internminnet visar 68 % datorn upplevs som något slö om jag till exempel klickar på ikonen google crome på skrivbordet så tar det lång tid innan jag kan börja söka på något. Finns det något man kan göra har 2 virus som jag lagt i karantän de heter som följer: Win32: killapp-w (pup) och Win32: pup-gen (pup).

Jag har en bärbar dator HP med Windows vista bacic. Hur är det? kan man kasta de här båda filerna efter att jag haft de i karantän en längre tid ? Det är inte mycket jag kan om datorer igentligen ingenting, så om det finns något jag kan göra måste det vara en bra beskrivning hur jag skall gå till väga.

Du skriver att du har två virus i karantän, men inte vilket antivirus du har. Om viruset har placerats i karantän kan det inte åstakomma någon skada, så jag tror inte att det är där problemet ligger. Du rekommenderas dock att radera virusen så du blir av med dem för gott.

Ett första steg för att få ordning på datorn är att kontrollera så att det inte finns några aktiva virus, eller någon annan skadlig kod. Använd ditt antivirusprogram och låt det göra en komplett skanning av systemet. Komplettera gärna med att installera ett antispyware och sök igenom systemet med detta; Ad-Aware eller SuperAntiSpyware. Dessa program kan ibland hitta sådant antivirus missar – spyware och adware.

När du väl bekräftat att det inte finns någon skadlig kod i systemet – alternativt hittat och tagit bort något – finns det knep för att trimma Windows.

Det vanligaste skälet att systemet går långsamt, är att det körs en massa bakgrundsprogram. Om du tittar nere i aktivitetsfältet ute till höger kanske här finns en massa ikoner, men de flesta sådana här program är helt dolda. De behöver inte alls vara skadliga på något sätt. Däremot äter de upp prestanda.

För lite mer vana användare rekommenderar jag gratisprogrammet AutoRuns för att få bukt på autostartande program. Det här verktyget är heltäckande och låter dig komma åt alla typer av program.

Mer ovana användare rekommenderas att köra antingen gratisprogrammet Soluto, eller betalprogrammen Advanced SystemCare eller SLOW-PCfighter. De sistnämnda har mer funktioner fast de kostar som sagt en liten slant. Personligen har jag nått bra resultat med alla tre, möjligen bättre med betalprogrammen.

Jag hoppas några av dessa program kan hjälpa dig att få ordning på datorn. Jag har skrivit rätt många bloggposter om att fixa Windows, och här hittar du några:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

10 kommentarer

 1. Should I remove it | Wdata2014-01-06 at 08:53Reply

  […] Läsarfråga: Min dator har blivit väldigt slö […]

 2. Peter2012-04-02 at 23:55Reply

  Men kör inte CCleaner om du har ett operativsystem som är hämtat från nån Torrentsajt . Det plockar bort patchen som gjorde Win genuint ….. och då är det bara att börja om från början igen :-)

 3. Peter Carlberg2012-04-02 at 10:02Reply

  Hur mycket minne har hon?
  Vista under 2 gb har väl inte fungerat så bra… Kanske installera Windows 7

 4. TkJ2012-04-02 at 08:16Reply

  Sen tror jag att en stor anledning till varför många som haft PC och tyckt den fungerat dåligt och sedan bytt till Mac och tyckt att den är underbar, är att de har använt en billig dålig PC för 4000 kr som de inte heller skött om, och sedan byter till en Mac för 13000. Det är klart att Macen fungerar bättre – man får mycket bättre dator för tre gånger priset. Sen har OS X så klart sina fördelar men det är defintivt inte enbart det som spelar in.

 5. Anders Nordgren2012-03-31 at 22:20Reply

  @Bengt

  Håller delvis med dig. Visst är det så att mycket som installeras drar med annat. Beror iofs inte direkt på Windows utan snarare på de som skrivit programmet ifråga. Eller rättare sagt hur de paketerat installationen. Då är det ofta med en massa ”bra att ha”. Oftast i samband med gratisprogram och det är ju ett sätt att finansiera det hela. Sedan finns det ju autostarteländet med.
  Har en Mac med och kan intyga att den med blir slö.
  Just antivirus brukar numera sällan vara ett problem när det gäller prestanda. Så var det inte för några år sedan.
  Win 8 har ett nytt gränssnitt. Vet inte om det är rörigt. Mer ovant egentligen.

 6. Bengt2012-03-31 at 13:20Reply

  Problemet med Windows är som du säger pc användare installerar en massa skit, köp en skrivare och installera den så har du plötsligt fått 100 program som ska startas när dator sätta på, anti virus program som slöar ner och annat strunt, jo Mac är lite av en Jesus maskin för den lär Windows användare att tänka om och utnyttja datorn på ett mer klokare sätt, Windows lär användaren att skapa ett kaos.. Återstår och se hur världen blir efter Windows8 som är totalt rörigt..

 7. Anders Nordgren2012-03-31 at 12:46Reply

  Macar blir verkligen också slöa.
  Mac eller Win så måste man ha lite tillsyn på sin dator då och då.
  Och precis som du säger TKj så beror det ofta i windows att man installerat en massa freeware av skiftande kvalitée och att man då (de flesta gör så) installerat utan att kolla vad man installerar. Dvs ”skall du inte ha detta med”.
  Avinstallera program man inte använder. Kör t.ex CCleaner co defragmentera disken.
  Autostartade skit är en stor anledning till att den dator blir slö.
  Har segeheten uppstått plötsligt så kan där vara ett virus (malware).

  Den dator jag skriver detta på är en 4,5 år gammal stationär med Vista. Den går som tåget :-).

 8. TkJ2012-03-31 at 09:13Reply

  Bengt: Macen blir också slö när du pressar den för mycket. Jag har två Macar och de krånglar precis lika mycket som PC-datorerna med Windows 7 – väldigt lite, men det händer lika ofta. Ett problem är att Windowsanvändare installerar en väldig massa fler dåligt gjorda program än Macanvändare. Mac är grymt bra, men det är ingen Jesusmaskin. :)

 9. Bengt2012-03-31 at 06:29Reply

  Köp en Mac så slipper du detta problem, kör min MacBook PRO som jag köpte 2008 som om den var inköpt igår, aldrig haft några problem.

 10. Nils Lindholm2012-03-30 at 23:49Reply

  Finns ju inställningen om processorfarten som kan vara nerdragen

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.