TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Läsarfrågor

Läsarfråga: ”Vista låser sig vid uppstart”

Skribent:
Publicerad: , 11:51
Respons: 5 kommentarer

Måste göra omstart för att skrivbordet ska fungera. Kör Vista. Har förgäves sökt på nätet för att få hjälp. Har du några tips, tack?

Det är inte mycket att gå på, men om jag ska göra en chansning tror jag problemet ligger antingen i att något program låser sig vid uppstart, eller att någon nätverkskoppling inte är tillgänglig.

Till att börja med kan du ta en titt på dina nätverksplatser under Den här datorn. Kan det kanske finnas ett gäng gamla nätverksenheter som inte hittar sin server? Ta bort dem genom att högerklicka och välja Koppla från.

Om det är ett program som låser sig är det ett autostartande program. Med det menas att Windows kör igång det när du loggar in. Det finns flera sätt att kolla upp autostartande program, och jag har skrivit många inlägg om det.

Fixa autostartande program

Den lättaste sättet att kontrollera är att välja Start -> Kör och skriva ”msconfig”. Programmet Systemkonfiguration har en flik som heter Autostart, varunder du hittar de flesta program som startar med Windows. Vill du ha ännu bättre koll ska du använda gratisverktyget Autoruns. Det är emellertid mer avancerat och du bör ha grundläggande Windowskunskaper innan du pillar med det.

Autostartande program

Mest troligt är att det finns ett autostartande program som försöker komma åt en icke existerande dator i nätverket eller server på Internet. Windows har en tendens att låsa sig när det misslyckas att hitta nätverksenheter.

Skrivarkön som låser datorn

Ett sista bonustips är att kontrollera att du inte har dokument i din skrivarkö. Om det ligger dokument buffrade för utskrifter till en dator som inte längre finns tillgänglig kan Windows låsa sig. Det snabbaste sättet att rensa skrivarkön är att gå till dess mapp.

Öppna Utforskaren och bläddra fram till Windows -> System32 -> Spool -> Printers. Markera alla objekt och radera dem. Om du inte kan radera någon fil, utan får felmeddelande om att filen används av något annat program, kan du låsa upp den med gratisprogrammet Unlocker. När du installerar programmet, se till att kryssa bort alla rutor för verktygsfält och genvägar till reklam…

Jag hoppas att något av dessa tips hjälper dig!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. janne g2010-08-09 at 20:21Reply

  för att se och avgöra vad som skall autostartas så brukar jag använda programmet CCleaner, se här på skärmdump…..

  http://img834.imageshack.us/img834/2918/69902436.gif

  Det är ungefär samma som Windows eget Msconfig men betydligt tydligare att läsa i och med att man kan maximera det.

 2. Kristoffer Geiser2010-08-09 at 18:38Reply

  Just vad gäller autostart så bör man vara lite försiktigt. Det var inte mer än 3 veckor sedan jag låste mig själv ute (det startade inte) från Windows 7…. och jag har ändå joxxat med Windows på hyffsad nivå sedan Win95.

  Som sagt, var försiktiga och var säkra på att ni faktiskt vet vad det är ni tar bort. Google med andra ord.

 3. schnerty2010-08-09 at 16:34Reply

  Installera Windows 7, brukar vara mitt första tips till alla jag hjälper med Vista. Brukar ju ge bra skjuts till de flesta bloatade laptops folk inhandlat. Ingen som blivit besviken och velat gå tillbaka iaf.

 4. Tomas Sotka2010-08-09 at 16:01Reply

  Ge Vista en kick med ” Memory Cleaner” så skall du se att det blir fart på din dator! Koshy John har skapat programet. Vidare kan du använda ” Revo Uninstaller ” och där skall du använda ” Autostarthanteraren. Här ser du vilka program som startar upp när du sätter på din dator! Du kan lätt ta bort och skulle du ångra dig kan du lätt återställa programmet! Jag har Vista på tre datorer och alla fungerar mycket bra!

 5. Hakan Ünsal2010-08-09 at 14:28Reply

  Problemet på Vista är alltid att den är så trög. Men Windows datorer har alltid någon problem stor eller liten. Och det här är en av dem stora problemen. Anledningen är att flera program som är installerade och som startar automatiskt. Men i Autoruns vågar man inte att ändra på inställningar. För att dem måste starta för att Windows ska fungera som den ska. Jag har en HP Pavilion dv6000, och då startas mina ”viktiga” program som Telia Säker Surf, Touchpad, Synaptics pekdon. Så det är nästan helt omöjligt men det går ganska utan sidpanelen på, det är en av dem programmen som tar lång tid att ladda.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.