TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Läsarfrågan: Hur hittar jag uppslag till bloggen?

Skribent:
Publicerad: , 13:31
Respons: 6 kommentarer

Skriva en egen bloggSå du har startat en blogg, postat ett par inlägg och sedan… har du kört fast. Vad ska du skriva om? I dagarna kom det en fråga via e-post från en läsare som undrade hur jag arbetar för att hitta uppslag.

Det här är något som jag vet att många av er funderar över. Det är lätt att drabbas av skrivkramp av många skäl. Hur gör du då för att få fart på bloggandet igen?

I den här artikeln ger jag några tips från min vardag.

Läsarfrågan jag fick via e-post lyder:

Hej, jag undrar hur du hittar alla nyheter. Även om jag också skulle hittat dem till slut så skulle det ta mig mycket längre tid. För om man ska starta en blogg om IT så måste man ju skriva om något nytt och intressant? Visst går det kanske att skriva guider men det finns det ju så många av redan, så det är ju bara att söka på google så kommer det upp. När jag testade att skriva om en SE Xperia X8 och sedan sökte på google så hittade jag det inte. Hur kan man göra så att man syns? Men åter till frågan, hur hittar du det?

Till att börja med har jag ett antal områden som jag bevakar extra mycket; till exempel säkerhet, gratisprogram, iOS och Android, Windows, webbläsare och bloggande. Jag tycket det är viktigt att ha ett par ämnen som hjälper mig att grovt sålla bort nyheter. Min främst tumregel är att jag bara skriver om sådant jag själv tycker är intressant. Det är en lyx jag kan unna mig i egenskap av bloggare.

RSS-läsare är ett absolut måste!

Jag har ett stort antal källor för nyheter, och det är främst via Google Reader, en RSS-läsare där jag prenumererar på hundratals RSS-flöden från olika bloggar och nyhetssajter inom datorer, Internet, webbutveckling, bloggande, skrivande, sökmotorer, programvaror och så vidare.

Så fort jag hittar en ny blogg som jag gillar, lägger jag in dess RSS-flöde i Google Reader. Det är till min RSS-läsare som jag dagligen återvänder för att få reda på vad andra skriver om. Det finns emellertid ett problem med att prenumerera på så många RSS-flöden som jag gör, och det är att det är svårt att sålla. Varje dag dånar det inte hundratals och åter hundratals nya rubriker. Givetvis har jag bara möjlighet att läsa en handfull av artiklarna.

Google Reader

Jag använder mig av MobileRSS för att läsa mina RSS-flöden hos Google Reader i min iPhone. När jag hittar bra grejor stjärnmarkerar jag dem för att sedan läsa artiklarna på datorn.

Jag använder mig också av ett par olika sajter som hjälper till att sålla ut de hetaste nyheterna. Några exempel på sådana sajter är Pusha, Techmeme, Regator Technology och Digg. Dessa använder jag för att få reda på vad andra bloggare skriver om. Även om jag naturligtvis inte skriver om allt, är det viktigt att jag läser på om aktuella händelser. Jag brukar också surfa in på IDG, PCWorld och PC Magazine en gång om dagen för att hålla mig á jour inom aktuella IT-händelser.

Massor av tips via e-post

Jag får helt galet mycket e-post, vilket är förklaringen till varför jag ibland är väldigt slö på att svara – jag hinner helt enkelt inte med. Däremot kommer det gott om nyhetstips via mejl. Dels är det företag som mejlar mig med nyhetstips, och dels är det läsare som har frågor och förslag.

Varje dag kommer även en strid ström av pressmeddelanden, och även om det inte är speciellt ofta så händer det att jag skriver bloggposter baserade på pressmeddelanden. Men då får det vara något väldigt intressant. Jag vill inte bara återpublicera korta sammanfattningar av pressmeddelanden. Det gör IDG så bra. MyNewsDesk är en bra tjänst för att få pressmeddelanden och nyhetstips via specifika områden.

Twitter är en guldgruva

Jag får också många läsvärda tips från Twitter, där jag följer massor av intressanta personer inom branschen. Jag går in på Twitter via Tweetdeck ett par gånger om dagen och kollar läget, men det är knappast så att jag sitter och läser igenom allt vad de jag följer har skrivit. Det hade varit en omöjlighet, och det är inte så jag använder Twitter. Som jag skrev igårnatt i min hyllning till Twitter, är tjänsten först och främst ett digitalt fikarum för mig som ensamföretagare.

När jag har hittat någonting jag vill skriva om, brukar jag göra sökningar på Twitter för att få reda på vad andra har skrivit om ämnet. Här kan jag även hitta personer som kan ställa upp på korta intervjuer. Bloggposter blir alltid bättre om du kan komplettera dem med dels exklusiva citat från kompetenta personer.

Inte viktigaste att vara först

När jag började blogga kämpade jag ofta med att vara så snabbt ut som möjligt med mina bloggposter. Det är något jag har lagt ner. Jag har ingen möjlighet att konkurrera vad gäller hastigheten med stora mediaförlag som har hundratals anställda.

Istället fokuserar jag på att för det mesta försöka tillföra något personligt i mina bloggposter. Jag försöker också i den mån det går att lära ut någonting i varje bloggpost. En blogg som fokuserar på att vara först ut med en nyhet, skriver en text som konstaterar nyheten rakt upp och ner, medan jag istället försöker göra något mer av det. Det är inte alltid det går, men jag försöker.

Du kan inte vara först ut med nyheter, om du letar material på webben, eftersom din källa då var snabbare än dig… Att som ensam bloggare kämpa med att vara snabbt ut är extremt stressande och gör att du får jobba väldigt mycket och på aviga tider. De flesta stora nyheter kommer från USA, och de drar inte igång förrän framåt eftermiddagen svensk tid.

Du skriver i din fråga att det redan finns en massa guider, och att det inte känns meningsfullt att skriva om sådant som man kan hitta via Google. Så ser inte jag det. Det finns tiotusentals guider till hur du snabbar upp Windows, men det hindrar inte mig från att skriva en hel rad bloggposter om ämnet. Jag gör det för att jag tycker att det är kul att skriva om det, och för att många läsare uppskattar det. Allt finns reda på Internet. Det du kan göra med det i din blogg, är att sätta en personlig prägel.

Du behöver alltså inte vara exklusiv. Det är mycket viktigare att du har en personlig stil på din blogg, och framför allt att du älskar att blogga. Du måste brinna för ditt ämne och tycka det är jättekul. Då kommer din blogg att bli bra och läsvärd.

Slutligen, vad gäller din fråga om att synas i Google – läs den här bloggposten om WordPress och sökmotoroptimering.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

6 kommentarer

 1. #Bloggskolan del 3 – Att skapa en innehållsplan för bloggen : Therese Reuterswärd2014-01-19 at 14:32Reply

  […] K Johansson har skrivit ett bra inlägg om hur man hittar uppslag till bloggen och massvis av inlägg om blogginspiration finns på […]

 2. Bli en proffsbloggare – hemligheten bakom en lyckad bloggstrategi : Therese Reuterswärd2013-02-13 at 07:31Reply

  […] egen planering brakar ihop någon gång. Tomas K Johansson har skrivit ett bra inlägg om hur man hittar uppslag till bloggen och massvis av inlägg om blogginspiration finns på […]

 3. Anders2011-06-14 at 21:03Reply

  Hur fanken bär man sej åt för att få en blogglänk (till sin blogg) bredvid en intressant artikel man vill utveckla ämnet kring?

 4. Så hittar du ämnen att blogga om2011-06-06 at 10:33Reply

  […] på TkJ tog nyligen upp ämnet och poängterade då att det sällan handlar om att vara först utan att […]

 5. Johnny2011-06-01 at 01:08Reply

  Shyssta tips, ska nog börja använda just Google reader mer än tidigare.

 6. Seotjejen2011-05-31 at 19:44Reply

  Mycket intressant! Och tror att du gör helt rätt i att inte försöka vara först med allt, det kan man ju oftast inte vara, utan att istället tillföra något själv. Detta kommer du att tjäna på i längden!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.