TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Läsplattor

Ska du skaffa en läsplatta eller surfplatta för e-böcker?

Skribent:
Publicerad: , 20:03
Respons: 5 kommentarer

Köpa e-boksläsare : läsplatta eller surfplattaVem köper en läsplatta (e-boksläsare) när det finns surfplattor? Den frågan läste jag i en tidning nyligen. Och varför ska man egentligen köpa en läsplatta – det är väl bättre att lägga pengarna på en surfplatta, som ger så mycket mer utan att kosta speciellt mycket extra? Fast det finns trots allt goda skäl till att köpa en traditionell läsplatta. Jag ångrar inte mitt köp, trots att jag har flera surfplattor.

Nu när marknaden för e-böcker har börjat ta fart i Sverige, och intresset ökat, vill läsare ha smidiga lösningar för att läsa sina e-böcker. En surfplatta klarar naturligtvis av att läsa alla typer av e-böcker. Men det finns ändå flera goda skäl till varför man istället ska använda en läsplatta.

Först kan vi förklara själva konceptet läsplatta. Den stora skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta, är att läsplattan inte har en vanlig LCD-skärm (eller dylikt) utan istället använder elektroniskt bläck – e-bläck eller E Ink.

Utan att bli tekniska, kan man säga att e-bläck innebär att skärmen bara ritas om när en ändring skett; till exempel när du bläddrar en sida. Skärmarna använder svart färg mot ljusgrå bakgrund. Det finns färglösningar, men den tekniken är rätt ny.

Fördelen med en sådan här skärm är att den är betydligt skönare att läsa text på, jämfört med en vanlig skärm på surfplatta. Det är i praktiken som att läsa på papper. Att läsa ute i solljus är inga som helst problem, något som inte alls går med en surfplatta. Många läsplattor har bakgrundsbelysning för att du ska kunna läsa i mörker.

Massor av batteritid och e-böcker

E-bläck innebär en annan stor fördel – batteritiden. Eftersom skärmen bara ritas om när du gör något aktivt, som att trycka på en ikon eller bläddrar sida, drar den ytterst lite ström. En läsplatta har ofta en batteritid på en hel månad, så du behöver inte vara orolig för att batteriet tar slut när du ligger på stranden.

Lagringsutrymmet brukar vara ett par GB, och vid en första anblick låter det kanske lite. Men betänk då att en e-bok i ePub-format som regel har storleken 300-500 kB. Du får med andra ord plats med ett par tusen e-böcker på en läsplatta med 2-4 GB lagringsplats. Vill du ha ännu mer ska du välja en läsplatta med plats för minneskort.

Det brukar i produktbeskrivningar framgå att du kan surfa på din läsplatta. Det är en sanning med modifikation. Visst, rent tekniskt är det möjligt. Men det är i praktiken en fullkomligt horribel upplevelse.

En del läsplattor har koppling till e-bokshandlare; Kindle är ansluten till Amazon, Letto den svenska Adlibris. Det innebär att du kan köpa och ladda ner e-böcker direkt från läsplattan. I andra fall behöver du gå via datorn, och då är gratisprogrammet Calibre ett utmärkt verktyg (se länk ovan).

Gratis verktyg organsierar dina e-böcker - Calibre
image-23233

Med gratisprogrammet Calibre organiserar du dina e-böcker och gör det enkelt att ladda över böcker till din läsplatta.

Slutligen är det värt att nämna formgivningen. Läsplattor har inte lika mycket hårdvara och skärmen är betydligt mindre skrymmande. Det betyder att en läsplatta som regel är avsevärt lättare än en surfplatta. Runt 200 gram ligger de flesta på.

Det är naturligtvis en viss tröskel att ta sig från pappersböcker till läsplatta, men när man väl gjort det är fördelarna många. När du åker på semester slipper du fylla resväskan med pocketböcker – det räcker med din läsplatta i jackfickan, fulladdad med 1500 e-böcker att välja mellan (nåja).

PC för Alla har testat 5 olika läsplattor.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Gerda Christoffersen2018-01-24 at 20:28Reply

  Jag är inte intresserad av e-böcker. En tidning som jag prenumererar på ges inte längre ut som papperstidning. Den skickas i stället till min mailadress. Kan jag med fördel öppna tidningen i en läsplatta?

  • Tommy k Johansson2018-01-25 at 03:47Reply

   Ja, så länge du har en läsplatta som har stöd för filformatet tidningen använder. Gissningsvis PDF.

 2. Erik Zdansky2016-02-08 at 19:08Reply

  Jag skulle vilja ha en läsplatta optimerad för pdf (och gärna några ytterligare format vanliga webben tex html) med goda möjligheter att göra understrykningar, andra markeringar o kommentarer. Det finns ganska bra sådan program för dator men de jag sett för surfplatta har varit usla och läsplattor o program f dessa vet jag för lite om.

 3. Varg i Veum2015-04-16 at 21:10Reply

  Jag köpte en Kindle för ett par år sen. Det är en lite annorlunda upplevelse, i alla fall i den relativt lilla Paperwhite jag har, man får bläddra ofta om man inte vill ha jätteliten text. Men det är inga större problem egentligen, man bara rör skärmen lite lätt på höger sida.

  Mycket behaglig att läsa, även med bakgrundsbelysning. Jag läste en kväll utan bakgrundsbelysning (läslampa) och råkade ut för en intressant sak.

  När jag läst nån timma, kanske uppemot två kommer inte ihåg nu men ovanligt länge var det i alla fall, så märkte jag att jag hade enorma problem att fokusera när jag slutat läsa, det tog nog en halvtimma innan ögonen blev normala igen… Ingenting jag upplevt när jag läst i mörker och bakgrundsbelysning.

  Största fördelen är ju att böckerna är så billiga oftast så man har alltid någonting att läsa. Jag har nu 63 böcker i plattan och 40 olästa (blir lätt att man shoppar lite väl häftigt när det är så billigt :)) Mycket bekväm att ha med sig överallt. Går lätt att konvertera epub med calibre för de bokhandlare som inte konverterar automatiskt åt en innan man laddar ner den på plattan.

  Jag gillar det faktum att man kan skicka websidor med långa texter till plattan väldigt enkelt med browser extensions.

 4. TB2015-04-16 at 20:33Reply

  Efter att ha använt både surfplattor och läsplattor under flera år kan jag bara hålla med. Läsupplevelsen på en läsplatta är så mycket bättre. Om du inte läser speciellt mycket duger det med en surfplatta, att läsa en eller två e-böcker på en surfplatta är inget större problem. Men om du läser mycket och vill ha något som ersättning för fysiska böcker är en läsplatta ett måste.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.