TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Spotify

Last.fm och Spotify – så kopplar du ihop dem för att scrobbla

Skribent:
Publicerad: , 11:35
Respons: 1 kommentar

Last.fm och SpotifyLast.fm fanns att aktivera i tidigare versioner av Spotify, men idag behöver du gå via webbsajten Last.fm för att kunna koppla ihop musikspelaren med alla de funktioner som finns hos dem. Så här gör du för att aktivera scrobbling!

Att ”scrobbla” innebär att alla låtar du spelar på Spotify skickas till Last.fm, där de sparar dina låtar i olika listor för att kunna ta fram mer passande spellistor. Du kan också använda din Last.fm-sida för att se vilka låtar du lyssnat på sistone.

Fördelen med att koppla ihop Spotify och Last.fm är att den sistnämnda är bättre på att generera spellistor än vad Spotify gör. Personligen brukar jag använda Spotify och Din Daily Mix för att få nya intressanta spellistor.

Under Daily Mix har Spotify försökt ta reda på vad det är för typ av musik du lyssnar på, och sedan skapa olika spellistor baserat på det. Jag har till exempel en spellista med riktigt tung metal, och sedan listor med andra musikstilar.

Scrobbling i Last.fm med Spotify
image-26289

Fölr att aktivera scrobbling i Last.fm från Spotify, behöver du aktivera det via Last.fm-sajten.

För att nämna någon annan, så har jag även en spellista med klassisk hårdrock (Dio, Sabbath och Deep Purple) , industrimetal (Rammstein, Rage Against the Machine, Ministry, Pain) och 80-talsmusik (en slags guilty pleasure).

Last.fm har bättre spellistor

Last.fm erbjuder också spellistor baserade på din smak. De har även taggar som du kan klicka på för att börja lyssna på musik kopplade till taggen. Jag hittade taggar för en rad olika typer av rock.

För att få bäst resultat med Last.fm behöver du använda tjänsten ett bra tag. När du kopplat ihop tjänsterna så kommer alla låtar att registreras. Och då kommer Last.fm få lättare att generera spellistor som passar din smak.

Börja med att logga in på Last.fm – kanske har du redan ett konto sedan tidigare. Jag hade det och jag har inte använt det sedan december 2014. Det var runt det som Spotify tog bort Last.fm-scrobbling från sina inställningar.

Godkänn scrobbling i Last.fm med Spotify
image-26290

När du kopplar ihop Spotify med Last.fm behöver du bara godkänna det.

Scrobbla låtar från Spotify

När du har loggat in på Last.fm kommer det att finnas ett par informationsrader med text överst på skärmen. Här finns en som heter Scrobbling from Spotify to Last.fm.

Scrobbling är en term för att beskriva att information om alla låtar du spelar i Spotify, ska meddelas till Last.fm i realtid.

När du klickar på Scrobbling-länken öppnas ett fönster som ber att du godkänner en koppling mellan Spotify och Last.fm. Efter detta bör allt fungera.

Prova att börja lyssna på något i Spotify, och ta sedan en titt på din profil-sida – håll muspekaren över bilden längst upp till höger, och i menyn som visas väljer du View Profile.

Last.fm profilsida
image-26291

Du har en egen profil-sida på Last.fm där bland annat dina senaste spelade låtar listas.

Det sista steget är att börja klicka runt på Last.fm. Klicka på artister, spellistor och så vidare. Detta är det bästa sättet att lära dig hur tjänsten fungerar. Snart kommer du att hitta även taggar som du kan klicka på för att starta spellistor.

Men som sagt, du behöver scrobbla ett tag. Fortsätt att lyssna på musik i Spotify i ett par timmar så kommer det att hända saker…

Fler artiklar om Spotify

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

En kommentar

  1. E2018-07-26 at 15:06Reply

    Fler borde få upp ögonen för tjänsten. Själv har jag använt den sedan 2008, jag har med andra ord ett rätt betydande bibliotek. Jag kan finna gamla favoritband/låtar. Jag kan gå tillbaka 10 år (!) och se vad jag lyssnade på, hur coolt är inte det?

    Jag kunde med enkelhet återskapa playlisten jag gjort för min första dejt med en tjej. Hon är nu min fastmö och blivande fru. Det kul för oss båda att få minnas den dejten/kvällen, det har varit vi sedan dess. Jag kunde inte gjort det utan lastfm.

    Kanske är ovan historia lite smörig, men jag älskar att jag har möjligheten att gå tillbaka i tiden och se sådana saker. Det om något borde vara ”sälj” argumentet för lastfm, inte att de skapar bättre playlists:P

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.