TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Lexbase hackad – Bahnhof stänger ner sajten

Skribent:
Publicerad: , 00:22
Respons: 3 kommentarer

Bahnhof stänger LexbaseLexbase, sajten som bland annat låter dig kolla upp om dina grannar blivit dömda för ett brott, har stängts ner av Internetleverantören Bahnhof. Bahnhof är kända för att ha högt till tak och kämpa för yttrandefrihet, men i det här fallet har man tagit det ovanliga beslutet att dra ut pluggen.

Skälet till varför man har stängt ner tjänsten har med säkerhet att göra. Det har visat sig att Lexbase tummat rätt rejält på säkerheten i sin webbtjänst. Under onsdagen läckte en textfil innehållande fler än 100000 uppgifter om personer med domar. Filen innehåller personnummer, adress, medborgarskap och koordinater för adressen på kartan. Därfter stod det klart att det enkelt gick att ladda ner domar gratis på grund av säkerhetsbrist.

Enligt Bahnhof har det skett många försök till intrång i den nya tjänsten hårt kritiserade tjänsten Lexbase. Trafiken till sajten har varit extrem. Och de som gjort intrång har även lyckats. Under onsdagen läckte ett dokument innehållande personnummer, adress, medborgarskap samt data om adressens position på kartan.

Dagens Nyheter var först med att avslöja det här, men därefter stod det klart att tjänsten innehöll ett betydligt värre säkerhetshål.

Lexbase, skärmdump på förstasidan

Att klicka runt på kartan och se adresser markerade med rött, till vilka personer dömda för brott varit kopplade, var gratis. Du kunde också gratis bli medlem på tjänsten. Men för att ladda ner en dom och få reda på vad grannen egentligen dömdes för, ville Lexbase ha 59 kronor.

På grund av att säkerhetshål i webbsajten lyckades hackare hitta en lösning för att ladda ner domar utan att betala. Egentligen är det, som Computer Sweden skriver, inte ens värt att kallas för säkerhetshål. Tjänsten var så extremt dåligt programmerad att det räckte att skriva in en speciell webbadress för att gratis kunna ladda ner PDF-dokument innehållande domen.

Personen som Computer Sweden pratat med satte samman ett skript som automatiskt laddade ner över 1000 domar från Lexbase, vilket tog en halvtimme.

Huvudskälet till varför Bahnhof stängt ner tjänsten är att man inte vill riskera att information om personer som har betalat för att se domar ska läcka ut. Lexbase har uppenbarligen väldiga brister i säkerheten och risken finns att information om användares inloggningsuppgifter till betalningstjänster läcker ut. Tidigare har Bahnhof förklarat varför man accepterat Lexbase som kund.

Läs också: Lexbase upprör känslor, talesmannen hoppar av efter mordhot


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. martin2014-02-05 at 19:39Reply

  massa folk håller på att diskutera sidans frammtid men vad spelar det för roll ?? Iden är redan kläckt och det kommer att komma fler garanterat. . Hitta en ny sida senast idag som verkar som att man ska kunna söka i samma register fast helt gratis ist.. tror att det är många som har insett att det är en lönsam ide så lexbase lär bara vara den första i sitt slag dessvärre :( ..

  Såg nått skränande på den nya sidan som har kommit att dom på något vis erbjuder en tjänst att du ska kunna söka av din fb och se vilka av dina fb vänner som är dömda.. sidan verkar vara under uppbyggnad fortfarande men bara att dom ens tänker att göra på det viset gör mig skrajj för vad framtiden har att säga om detta .. den nya sida har denna adress : http://www.brotts-registret.se ..

 2. [email protected]2014-02-03 at 19:42Reply

  Förlåt ALDRIG vad vi brottsoffer, dömda som sonat sina brott, släktingar etc har blivit utsatta för! Vår integritet och vår rätt att inte bli uthängda har svikits av både Lexbase (Vivalto) och lagen.

  Dessa gärningar bör för all framtid bestraffas och de, Lexbase (Vivalto) och/eller framtida skyldiga som utför dessa handlingar, ska jagas tills de är funna och ej kan skada oss mer.

  Att slå neråt är oförlåtligt… Gå ihop och sätt stopp för det!

  • såsantså2014-02-04 at 14:13Reply

   SÅ SANT….., HITTA JONAS OCH PONTUS……..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.