TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Lexbase upprör känslor, talesmannen hoppar av efter mordhot

Skribent:
Publicerad: , 00:21
Respons: Skriv en kommentar!

Lexbase, kritik mot tjänstenI måndags lanserades Lexbase och sedan dess har tjänsten rört upp massor av känslor. Tjänsten låter dig bland annat kolla på en karta, där adresser till personer som har domar mot sig markerats med en röd prick. Kritik har riktats mot att Lexbase utnyttjar offentlighetsprincipen, att de markerat adresser som de dömda flyttat ifrån, eller adresser till personer som är avlidna.

Talesman för Lexbase var advokat Pontus Ljunggren, som ensam höll i en presskonferens i och med lanseringen, har nu hoppat av. Huvudägaren till sajten, 26-årig Jonas Häger, fanns dock inte på plats och han har nu gjort sig onåbar. Media har avslöjat att det finns en hel del legala frågetecken runt omkring huvudägaren.

I Sverige har vi den så kallade offentlighetsprincipen, vilket innebär att du kan begära att få ut domstolsbeslut. Detta har Lexbase utnyttjat och beställt uppgifter om fällande domar från de senaste fem åren. Dessa har man sedan samlat i en databas, och nyfikna användare har kunnat beställa informationen genom att betala 59 kronor per dom.

Enligt Lexbase själva anser de att tjänsten stärker demokratin. Man ska kunna kolla upp om ens grannar har blivit dömda, eller till exempel en framtida kund eller samarbetspartner. Ett annat syfte är att kontrollera personer man ska träffa för att, som någon sa, undvika att gå på date med en dömd våldtäktsman.

Lexbase och hård kritik

Men kritiken har varit hård. Angelica Karlsson skriver på Aftonbladet om att hon själv för flera år sedan blev utsatt för en grov våldtäkt. Gärningsmannen dömdes och hon begärde ut dokumenten från domstolen. Däremot tog det flera år innan hon klarade av att läsa papperna.

Hennes kritik i krönikan Därför hatar jag Lexbase är att det inte bara är kriminella som hängs ut på sajten. Även brottsoffrena. Hon skriver att man brukar beskriva en våldtäktsrättegång som ”den andra våldtäkten”. Lexbase, beskrivs av Karlsson, som den tredje våldtäkten.

Mer kritik riktas mot Lexbase i att personer med skyddad identitet har dykt upp i databasen. Aftonbladet berättar om Marie, vars identitet röjts av Lexbase. I samma artikel, Drabbade rasar mot Lexbase, skriver man om hur en kille som tagit livet av sig återfanns i databasen, och hur en mans döde son också fanns där.

En av mina vänner på Facebook berättade samma sak, att dennes döde son fanns där. Andra exempel rör personer som dömts för skitsaker, exempelvis en kille som fick 500 kronor i böter för att ha haft en blå lampa i sin bil.

När man tittade på Lexbase karta var som sagt adresser kopplade till personer dömda för brott markerade med en röd prick. Vad brottet handlade om gick inte att se utan att betala för sig. Det betyder att även struntsaker som en blå lampa i bilen markerar dömda grannar på samma sätt som mördare, pedofiler och våldtäktsmän.

Som född och uppvuxen i en liten bondhåla, och numera bosatt i en annan liten bondhåla, vet jag mycket väl vad byskvaller innebär. Och jag kan med största säkerhet säga att det räcker utmärkt med en röd prick på kartan för att det ska börja gå historier om personen på adressen. Historier som för varje steg pressas lite mer.

Lexbase, skärmdump på förstasidan

Talesmannen hoppar av

Advokat Pontus Ljunggren var vid lansering av Lexbase tjänstens talesman. Han valde att under onsdagen hoppa av med omedelbar verkan. Skälet var att han och hans familj har mordhotats, vilket är extra allvarligt eftersom han offentliggjort sitt telefonnummer och adress, i syftet att visa att Lexbase arbetar med transparens.

SvD har intervjuat Pontus Ljunggren och han medger att de inte varit beredda på den anstormning som skett. Sajten har fått extremt mycket trafik, vilket gjort den onåbar då och då.

Jag tror vi alla förstod att det fanns kontroversiella moment i den här tjänsten. Däremot underskattade vi nog det stora medieintresset. Jag har ju medvetet valt, naivt kan tyckas, att stå kvar med namn och adress, och det var väl kanske i backspegeln ett misstag då. [Källa: SvD]

Huvudägaren Jonas Häger, som innehar 95 procent av aktierna i bolaget, har gjort sig onåbar för media. Aftonbladet skriver att Häger sedan 2007 har nolltaxerat. På frågan om hur han har betalat de närmare 820000 kronor det har kostat att hämta ut alla domar har, enligt Dagens Nyheter, sagts att man lånat pengar från anonyma affärsänglar.

Skälet till nolltaxeringen är att Häger ”varit ute och seglat”, en förklaring som kan tolkas lite hur som helst. Häger ska även ha varit inblandad i företag tillsammans med kriminellt belastade. Enligt Aftonbladet har Jonas Häger utlovat intervjuer vid flera tillfällen men sedan inte återkommit.

Påstods vara dömd för våldtäkt

Under onsdag förmiddag hade 19 anmälningar mot Lexbase inkommit till Justitiekanslern. 23-årige Markus berättar att han sökte på sig själv och fick fram uppgifter om att han var dömd för våldtäkt.

Han erkänner att han har andra domar mot sig, på grund av att han var ”busig pojke”, men någon våldtäkt och misshandel ska han inte ha varit skyldig eller dömd för. Domen handlade om en annan person och hade uppenbarligen kopplats till fel namn.

Det har varit diskussion om huruvida publicering av informationen på sajten är ett brott mot PUL – Personuppgiftslagen. I så fall hade Datainspektionen kunnat ingripa. Men eftersom Lexbase har utgivningsbevis, som tidningar brukar ha, gäller inte PUL. Nu vill Datainspektionen ändra i lagen.

Numera går Lexbase inte att komma åt, eftersom Bahnhof har tagit beslutet att stänga ner tjänsten på grund av dålig säkerhet som har lett till dataintrång.

Vad anser du om Lexbase? Är det en tjänst som vi bör ha – eller inte?


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.