TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Office 365

LibreOffice och OpenOffice ständigt i skuggan av Microsoft Office

Skribent:
Publicerad: , 11:01
Respons: 5 kommentarer

Microsoft Office, LibreOffice, OpenOffice - Välj rätt Office-paketNyligen släpptes LibreOffice 4.0 och det är utan tvekan ett mycket bra Office-paket, som utvecklas med öppen källkod och därför är helt gratis att använda. På Påvels blogg läser jag ett tankeväckande inlägg om hur alla Office-paket tenderar att jämföras med Microsoft Office, som i sin tur alltid är bäst.

Påvel har helt rätt i det, och jag håller med om att det inte alltid är rättvist. Jag är den första att påpeka att jag gör det själv. Microsoft Office är defacto-standarden och alla andra Office-paket jämförs med det och inget klarar av att slå det, vilket gör att de alternativa programpaketen får sämre betyg.

LibreOffice startades av The Document Foundation då ett par av utvecklarna hoppade av när Oracle tog över OpenOffice.org. De tog med sig koden till Office-paketet, eftersom det var öppen källkod, och började utveckla ett nytt programpaket baserat på OpenOffice, som de kallade för LibreOffice.

I och med version 4.0 växer skillnaderna mellan OpenOffice och LibreOffice. När det gäller OpenOffice har utvecklingen tagits över av Apache, som bland annat ligger bakom webbservern med samma namn, och man håller för fullt på att jaga programmerare som vill vara med och ta fram OpenOffice 4.0.

När man testar OpenOffice eller LibreOffice, är det väldigt lätt hänt att man jämför med Microsoft Office. I jämförande tester vinner alltid Microsoft Office, och jag håller med om att det är bäst, men samtidigt finns det så många andra styrkor i LibreOffice och OpenOffice som hamnar i skuggan av relativt ytliga jämförelser vad gäller utseende och antalet funktioner.

LibreOffice Writer

The Document Foundation har, skriver Påvel och Linuxnyheter, själva gjort en jämförelse av funktionerna mellan LibreOffice och Microsoft Office. Det kan så klart ses som en tämligen vinklad undersökning, men den är ändå rätt intressant. Man lyfter fram massor av olika funktioner och länkar även till sajter som förklarar dem – till exempel när det finns ett sätt att lösa funktioner som egentligen inte finns.

Gratis innebär inte att det inte kostar något

En av de största fördelarna med programpaketen som utvecklas med öppen källkod är så klart att de är gratis att använda. Microsoft Office kostar en rejäl slant om du köper programmet rakt av.

Microsoft Office 2013 Word

Idag finns Microsoft Office 365 där du kan välja att betala för Microsoft Office med en prenumerationskostnad på 90 kronor i månaden eller 900 kronor om året. Då får du tillgång till de senaste versionerna av programmen, och du får använda dem på fem olika datorer. Det är inte så mycket pengar, men det är ändå betydligt mer än vad OpenOffice och LibreOffice kostar.

För mycket pengar: I vår kultur tror vi att vi får något bättre och blir lyckliga om vi betalar för något, ju mer desto bättre. [Källa: Påvels blogg]

När det gäller kostnaden är det dock inte korrekt att bara titta på prislappen för programmet. Det är ett fel man ofta gör när man propagerar för program med öppen källkod. För det är inte bara programmet som kostar – det som verkligen kostar är tiden man använder det.

Om det tar tre timmar längre tid att göra någonting i ett gratisprogram jämfört med ett kommersiellt, får man inte glömma att de tre timmarna faktiskt är en kostnad – såvida man inte anser att ens tid inte har något värde (vilket jag inte tror att till exempel arbetsgivare håller med om, eller om du är student och har en inlämningsuppgift har du inte tid i överflöd; men det gäller även övriga livet, för du vill exempelvis hellre leka med dina barn än att bråka med ett strulande program).

Naturligtvis gäller det här även tvärtom; det är lika ofta så att det går tre timmar snabbare att göra en lösning i gratisprogram. Jag hävdar inte att gratisprogrammen är svårare att arbeta med, utan förklarar bara att den angivna prislappen på programvaror är en marginell kostnad när man tittar på hela bilden (och nu syftar jag främst på företag och organisationer).

Office 365

Att använda program man trivs med och som fungerar bra, sparar massor av tid och pengar. Därför är det väsentligt att prova olika alternativ. Man ska inte välja Microsoft Office utifrån ett jämförande test någonstans. Prova Microsoft Office, LibreOffice och OpenOffice själv och se vilket du trivs bäst med.

Här hittar du programmen:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Anders Nilsson2013-02-16 at 06:34Reply

  Mitt råd är använd Libreoffice det klarar dom flestas behov.
  Om du av någon besynnerlig anledning inte skulle klara att utföra dina uppgifter i Libreoffice så bör du fundera över att byta till MS office eller kanske hellre fundera på om det du vill utföra egentligen ska utföras i en kontorssvit.
  Med Libre office kan du även använda dom äldre dokumenten du har liggandes i skåpet som inte fungerar i nyare MS office trots att du skapat dessa i just MS office fast en äldre version.
  Jag brukar alltid fråga när MS office och Libre office diskuteras, ”exakt vad är det du saknar?” men får sällan något svar.
  Dom svaren jag får är oftast ”überfunktion x” som kom i senaste MS office som inte stöds i tidigare funktioner och som inte ens 1 promille av användarna någonsin kommer behöva använda.
  Så ställer nu några frågor till Tommy k Johansson.
  Vilka funktioner saknar du in Libreoffice?
  Vad är det som gör MS office mer lättanvänt?
  Vad exakt är det som du kan utföra snabbare i MS office eller Microsoft Office 365 än i Libreoffice?
  Hur många promille av Sveriges befolkning tror du behöver någon av funktionerna som inte finns i Libreoffice men som finns i MS office?
  Det finns dock en del företag med dåligt integrerade verksamhetssytem som är beroende av MS office (som ofta får köpa massvis av konsulttimmar för att ändra befintligt system vid varje ny version av MS office) men det är snarare ett konstruktionsfel i verksamhetssytemet än fel i kontorssviten, men dessa företag blir färre och färre.

 2. Sture2013-02-13 at 11:41Reply

  Jag har också kört med Open Office i en massa år. Det är alldeles utmärkt i såväl ord som kalkyl och presentation. Då är jag ändå en rätt avancerad användare av Microsofts programvaror från min yrkesverksamma tid. Jag är nu en välmående pensionär som skulle ha råd att köpa programmen. Varför skulle jag göra det när det finns gratisprogram som i vissa avseenden t.o.m. är bättre?

 3. Jonas2013-02-12 at 20:50Reply

  Den sista delen av inlägget kan inte understrykas nog. Många pratar raljerande om gratisprogram som ”jaja, om din tid inte har något värde så”.

  Faktum är dock att Libre Office (och Open Office) är helt och hållet kommersiella företeelser. Det att produkten är gratis betyder bara att intäkterna inte kommer från licenskostnader. Oftast är det frågan om anpassningar och supportavtal åt stora organisationer, vilket på vissa sätt kan vara en smartare lösning.

  När man lever på licenskostnader (som till exempel är fallet för Microsoft Office), inträffar nämligen ett märkligt fenomen när marknaden är mättad. Då utgörs ens intäkter av uppgraderingar, så det gäller att göra om produkten till utseendet så mycket som möjligt inför varje ny version för att den ska gå att sälja.

  Men användarna är inte ett dugg betjänta av nya utseenden. Det leder nämligen bara till högre utbildningskostnader, och märkligheter som Ribbon-utseendet.

  Nu finns ju av förklarliga skäl inte så mycket oberoende forskning inom området, men de få studier som gjorts pekar entydigt på att ovana användare hittar mycket snabbare i ett traditionellt gränssnitt än i ett programspecifikt, så som Ribbon. (För erfarna användare ser dock bilden annorlunda ut.) Därför finns det anledning att anta att en produkt så som Microsoft Office har en _högre_ kostnad i form av arbetstid, inte lägre. Vilket ju också verkar rimligt om man betraktar intäktsmodellen så som jag beskrivit den ovan.

  Jag vet i alla fall att jag jobbar mycket snabbare i Libre Office än i de nyare versionerna av Microsofts Officesvit. Då gör jag i och för sig inget särskilt komplicerat, men å andra sidan tror jag det beteendet stämmer in på de allra flesta användare.

  Libre Office har också fördelen av att jobba med ett standardiserat filformat. Det gick att öppna sådana dokument för tio år sedan och det kommer gå att öppna sådana filer om tio år. Microsoft har bytt filformat flera gånger under samma period, och de kommer att byta igen. De hoppade ju av nämnda standardiseringsarbete för att lansera sitt eget format istället, och det kan ju var och en spekulera i varför.

 4. Borg2013-02-12 at 01:31Reply

  Det är märkligt. iPhonen hyllas för den är enkel. Dvs den har få funktioner, bara det nödvändigaste.
  Men MS Office hyllas för att det har allt och lite till i form av funktioner du aldrig använder, som en normal användare.

  Sedan säger du att kostnaden är försumbar och får 90 kr mån till 900 kr om året då det blir 1080. De flesta har två datorer. En vanlig och en bärbar. Det blir runt 2200 året för det. Det kan du köpa ett nytt grafikkort för. En gång per år.

  Libreoffice tar inte längre tid att använda än MS Office. Inte för vanliga funktioner. Men du har rätt i att jobbar du dagligen med Office och på jobbet. Då är MS bättre. Men hemma… knappast.

 5. Bertil2013-02-11 at 12:04Reply

  Jag kör men Open Office och har så gjort i många år.
  Det räcker mer än väl för mina behov och passar min ekonomi förträffligt.

  Precis detsamma som när jag skall köpa dator, kamera osv så tittar jag först efter vilka behov samt ekonomisk resurs jag har och köper en produkt därefter.

  Vad det gäller programvaror så väljer jag ofta freeware som Avast free som antivirusprogram som jag kompletterat med Malwarebytes AntiMalware samt SuperAntiSpyware .

  För bildredigering använder jag Gimp osv osv.

  När man är 61 år och Fas3:are så blir 900 spänn hit och 700 spänn dit osv till sist en ansenlig summa pengar.

  Klarar mina behov utmärkt med Open Office men förstår mycket väl de som har behov av Microsofts Officepaket.

  Vänliga hälsningar,
  Bertil

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.