Light Field-kamera låter dig ändra fokus efteråt | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Digitalfoto

Light Field-kamera låter dig ändra fokus efteråt

Light Field - LytroLytro heter ett företag som igår drog upp kulisserna efter många års utveckling av så kallad Light Field-teknik för digitalkameror. Lösningen gör att digitalkameror kan fånga in flera ljusfält, vilket betyder att du kan justera fokuspunkten i efterhand.

Själva tekniken med Light Field är inte ny, utan har funnits sedan 90-talet, men då har det krävts att man använt sig av en stor mängd digitalkameror för att skapa bilderna. Lytro säger sig lyckats paketera ihop tekniken i en kompaktkamera som får plats i fickan.

Light Field-tekniken är klart intressant för alla som är intresserade av digitalfoto. När du idag tar ett foto behöver du manuellt ställa in fokus i bilden, alternativt vänta på att autofokusen ska göra detta. Med Lytros kamera behöver du inte bry dig om detta. Du kan i efterhand justera fokuspunkten

Ett vanligt exempel är att man tagit en bild på en person, bara för att i resultatet se att någonting i bakgrunden hamnat i skärpa istället för personen. Bilderna som Lytros kamera skapar låter dig i en programvara efteråt flytta fokuspunkten, eller göra att allt hamnar i fokus.

Light Field-digitalkamera

Bakom företaget Lytro står Ren Ng, som påbörjade projektet i ett lab på Stanford University. Idag har företaget över fyrtio anställda och man säger sig ha en kamera redo för konsumentmarknaden redan innan årets slut.

På Lytros hemsida kan du testa själv genom att klicka dig runt bland bilder och ändra fokus. Det är faktiskt rätt häftigt, även om det ska påpekas att upplösningen och kvaliteten på bilderna kanske inte alltid är speciellt imponerande. Men så är tekniken väldigt ny.

Ren Ng skriver i ett första blogginlägg:

Today is a big day for Lytro, but I believe it is just the beginning of a bright and exciting future. Photographers and casual shooters alike will be able to create and share new living pictures. I believe that as people begin to use light field cameras, we will see an explosion in new kinds of photographic art. It will be another wonderful journey to see how people use light field cameras, see where these new living pictures travel, and discover how each person chooses to take this revolution. [Lytro]

All things Digital har publicerat en intressant artikel om Lytro, där man även har med en videointervju med Ren Ng. Vi får inte reda på hur mycket kameran kommer att kosta eller i vilken upplösningn den kommer att ta bilder. Däremot berättar Ng att kameran ryms i fickan och att den kommer att ha ett överkomligt pris.

Du kan läsa mer om Light Field-kameror på Wikipedia. Det finns även en artikel hos Illustrerad Vetenskap, som dock kräver registrering (det är gratis, men du hamnar i Bonniers kundregister, vilket lär ge dig rikligt med reklam via e-post och telefon).

Uppdatering: Walter Naeslund har också skrivit om det.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

  • Mats F.

    Kul och innovativt. Vi får de hur kameratillverkarna reagerar.

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick