TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Virtual Reality & Augmented Reality

Företaget som ska ta fram linser med Augmented Reality

Skribent:
Publicerad: , 07:30
Respons: Skriv en kommentar!

Augmented Reality, vad är det?Augmented Reality, eller förstärkt verklighet som det kallas på svenska, är en teknik som låter grafik visas i ditt synfält tillsammans med vad du verkligen ser. Det kan jämföras med virtuell verklighet där allt du ser är datorgenererat.

För att du ska kunna ta del av en förstärkt verklighet behöver du ett par avancerade och klumpiga glasögon. Två av de mest kända är Microsoft HoloLens och Magic Leap One. Men tänk om det istället för glasögon var linser? Mojo Vision är företaget som ska bygga dem.

Låter det som ren science fiction har du både rätt och fel. I dagsläget är det science fiction, men om Mojo Vision lyckas med sitt projekt kommer vi framöver att få se linser som förbättrar det du ser med alla former av grafik som läggs på ditt vanliga synfält.

Augmented Reality är på många plan mer intressant än virtuell verklighet. Det sistnämnda är framför allt något som passar för datorspel, där du med ett par rejäla glasögon, eller en VR-hjälm, som sagt förflyttas till en helt datorgenererad värld.

Microsoft HoloLens
image-26687

Microsoft HoloLens är ett par av de glasögon för förstärkt verklighet på marknaden.

Augmented Reality med Microsoft HoloLens

Om du däremot har på dig ett par Microsoft HoloLens kommer du att se rakt igenom glasögonen. Grafik och animationer appliceras sedan på bilden med hjälp av gasögonens teknik.

Visst kan det användas till spel, där zombies kan hoppa upp bakom soffan i ditt vardagsrum. Möjligheterna är betydligt mer omfattande.

Säg att du träffar någon som du helt enkelt glömt namnet på. AR-glasögoen analyserar då bilden oh med hjälp av ansiktsigenkänning kan du få upp information om personen, till exempel från dennes Facebook-sida, och visar den här datan i ena kanten av synfältet.

Just det exemplet kanske är en smula integritetskränkande för en del, men det finns mängder av andra exempel. Du kan få fram dina nya mejl, eller varför inte visa hur du egentligen går tillväga för att rengöra din nya diskmaskin genom att få fram instruktioner och pilar till de olika detaljerna.

Magic One Leap
image-26688

Magic One Leap är en annan modell av Augmented Reality-glasögon.

Mojo Vision sätter Facebook i synfältet

Mojo Vision är ett företag som vill ta bort problemet med att AR-glasögonen är rätt klumpiga. Men istället för att bygga ett par mindre glasögon tar de steget direkt till att göra linser med tekniken.

Även om det nu finns ett företag som arbetar på det, kan vi nog utgå ifrån att det kommer ta många år tills dess att tekniken är verklighet. Och fram tills dess kan vi klassa det som science fiction.

Utöver själva tekniken kan det vara värt att fundera på huruvida det är speciellt säkert att alltid ha möjlighet att få fram direktmeddelanden i synfältet. Det känns som om man enkelt hade tappat fokus på vad man verkligen sysslar med.

En fara för allt och alla?

Med tanke på hur förvirrade ungdomar, med blicken på sina smartphones, är ute i trafiken, är det inte speciellt svårt att föreställa sig hur mycket värre det blir om meddelanden från sociala nätverk hela tiden strömmar förbi i synfältet.

Fast det är mer av en etisk och användarfråga, och det är inte relevant förrän tekniken är klar. Vad man än kan förutspå vad gäller trafikfaror, så är tekniken i sig väldigt intressant. Om Mojo Vision lyckas eller inte återstår att se.

Mojo Vision
image-26689

Mojo Vision vill skapa linser med stöd för förstärkt verklighet.

Ett av skälen till varför man vill bygga en sådan här lösning, skriver Mojo Vision på sin hemsida, är att vi ständigt plockar fram och tittar på våra smarthones, och det tar mycket tid.

Undersökningar säger att amerikanare plockar upp sina smartphones i genomsnitt 46 gånger per dag för att läsa sociala medier och så vidare. Det tar i sig en hel del tid, mycket på grund av att de tart 20-30 minuter att komma igång med arbetet igen, efter att ha läst på sin mobil.

Fler relaterade artiklar

Källa: Cnet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.