TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Linux

Linux slår ut Windows som spelplattform när Steam kommer?

Skribent:
Publicerad: , 10:18
Respons: 6 kommentarer

Left 4 Dead 2 till LinuxSpelplattformen Steam, som utvecklas av Valve, är på gång att lanseras till Linux och enligt Valve har man klockat sitt egna spel Left 4 Dead 2 i bättre prestanda under Linux än i Windows. Valve-chefen Gabe Newell har gjort sig känd för sin skarpa kritik av Windows 8, och han tror att Linux kommer locka allt fler nu när det kommer spel till det öppna operativsystemet.

Enligt Newell är det enda som hindrar många användare till att gå över från Windows till Linux, avsaknaden av bra spel. I och med att Steam lanseras till Linux, kommer detta inte längre vara något hinder. Samtidigt finns det ekonomiska aspekter bakom Newells hårda kritik av Windows 8, och varför man nu satsar på Linux.

Varje gång Microsoft släpper en ny version av Windows, höjs det kritiska röster som säger att det nya Windows är så dåligt att användare kommer att strömma över till Linux. Det har aldrig hänt – Linux som operativsystem för hemdatorer har legat stilla i många år.

Men Newell har en poäng i att avsaknaden av spel är en stark faktor till varför användare inte går från Windows till Linux. Om Steam fungerar bra under Linux, och om speltillverkare börjar lansera sina spel även för Steam på Linux, kommer plattformen att bli högintressant för många användare.

Windows Store slår mot Steam

Steam webbNewells intresse för Linux har dock inte bara att göra med att han brinner för Linux. Det finns ekonomiska aspekter bakom det nya intresset för det öppna operativsystemet. Valve tjänar nämligen stora pengar på Steam, där de får provision på spel som säljs (källa: Arstechnica).

Steam kan ses som en appbutik, där man på ett smidigt sätt kan köpa och ladda ner spel från olika tillverkare. I och med Windows 8 lanserar Microsoft Windows Store, en appbutik för Windows. Dessutom är Xbox Live integrerat. Det här betyder att speltillverkare kan lansera sina spel via Windows Store – en appbutik som alla Windows 8-användare har – istället för att gå via Steam. Det är Newell av förklarliga skäl rädd för att ska hända.

Linux en bra spelplattform?

De bakomliggande skälen är dock rätt ointressanta för Linuxanvändare – och alla de som är sugna på att gå över till Linux. Det väsentliga är att Steam kommer till Linux. Och när det nu visar sig att Linux-versionen av Left 4 Dead 2 (också från Valve) presterar bättre än Windows-versionen börjar det bli riktigt spännande (källa: IDG).

Windows-versionen av Left 4 Dead 2 är utvecklat för Direct3D. Det finns inte för Linux, så Valve håller för fullt på att konvertera spelet till OpenGL. Och det här har visat sig ha sina fördelar. Enligt en bloggpost från Valve klockade man spelet på 270 FPS under Windows – medan man på Linux nu nått upp till 315 FPS.

I bloggposten tar man också upp att Windows-versionen som använder OpenGL går snabbare än originalversionen som alltså använder Direct3D.

Det här kan bli spännande!

Spelkonsol med Linux och Steam i framtiden?

Valve samarbetar med Nvidia, AMD och Intel för att förbättra grafikprestandan under Linux. Det är så klart en viktig faktor om Linux ska bli en attraktiv plattform för speltillverkare.

Avslutningsvis lämnar jag er med en spekulativ tanke: i och med att Linux är öppen källkod, får datortillverkare använda det utan att bry sig om licenskostnader och annat.

Det är därför fullt möjligt för en datortillverkare att ta fram en spelkonsol som kör Linux och Steam. En annan intressant faktor att spekulera i är att Android som bekant bygger på Linux… Det här kan alltså bli väldigt intressant.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Fredrik2012-09-30 at 17:23Reply

  Gammal post iofs… Men på vilket sätt är det intressant att Android bygger på linux? Det enda Android har gemensamt med linux är kärnan som Android bygger på, Android är iövrigt ett helt eget system.

 2. Tobias2012-08-07 at 08:15Reply

  Intressant bloggpost. Spel är den enda anledningen till att jag har dual boot.

 3. Pentti2012-08-04 at 12:18Reply

  Det skulle vara drömmen om t.ex. framtida battlefield gjordes till linux så man slapp dual boot. Det går förvisso att spela många spel hjälpligt och med mycket handpåläggning via Wine, men om det var direkt linuxkod så – wow! Att man kan få till fantastisk grafik i spel i linux är väl känt, och det med mindre kod, och jag inbillar mig i alla fall att programmerare får mer frihet?,

  Jag tror inte man ska underskatta spelens betydelse för windows. Inte så att den vanliga användaren går över till linux den ”vanlige” användaren är därtill för lat för att lära sig något nytt :) men det handlar väl egentligen bara om att spelindustrin bestämmer sig så kommer spelare som uppskattar spela på en PC att följa med. Men frågan är om de vill satsa resurserna. Att steam nu gett en avsiktsförklaring är en bra bit på väg jämfört med förr om åren.

 4. Anders Å2012-08-04 at 10:11Reply

  Windows kommer att vara ohotade så länge man ”får” operativsystemet när man inhandlar en ny pc.

 5. Wiktor2012-08-03 at 10:39Reply

  När det gäller spelkonsol och linux kan du ju ta en titt på http://www.kickstarter.com/projects/ouya/ouya-a-new-kind-of-video-game-console
  som blivit ett populärt kickstarter project. Får bara hoppas att allting går igenom

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.