TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Linux-skolan

Installera Ubuntu Linux och ta dina första steg

Skribent:
Publicerad: , 17:39
Respons: 13 kommentarer

Linux-skolan: Installera UbuntuDet är inte nödvändigt att använda Windows som operativsystem på din PC. Faktum är att det finns rätt många andra operativsystem att välja mellan, där Linux är ett av de mest populära. Du har säkert hört talas om Linux, och med den här bloggposten riktar jag mig till dig som ännu inte testat Linux.

Det finns en mängd olika så kallade distributioner av Linux, som innefattar olika typer av gränssnitt, inkluderade programvaror och så vidare. För hemanvändare är Ubuntu det förmodligen mest kända alternativet. I och med Ubuntu version 11.x har man lanserat ett nytt gränssnitt och det är väldigt lätt att komma igång. Glöm myterna om att Linux kräver en massa teknisk kompetens!

Ubuntu är en Linuxdistribution som riktar sig mot hemanvändare. När det lanserades var det med tanken att erbjuda ett alternativ till Windows, och därför har man gjort det så enkelt som möjligt för Windowsanvändare att gå över till Ubuntu. Linux utvecklas med öppen källkod, vilket betyder att det är gratis. En stor del av alla program som finns till Linux går under samma licens. Det kostar med andra ord inte mycket att prova operativsystemet.

Gränssnittet är översatt till svenska och även om det så klart skiljer sig en del från Windows – inte minst i och med den senaste versionen – så är det till stor del självförklarande. Föregående versioner hade ett annat grafiskt skal som på många sätt var mer likt det Windows vi är vana vid, men faktum är att jag upplevde senaste versionen Ubuntu 11.10 som lättare att förstå.

Ubuntu Unity

Det här är något som en del inbitna Linuxanvändare inte håller med om. Gränssnittet i nya Ubuntu heter Unity (tidigare använde man KDE eller Gnome) och kritikerna menar att det för mycket är anpassat med surfplattor i åtanke.

Det stämmer säkert, även om jag personligen tycker det fungerar lika bra att använda med mus och tangentbord. Tankegångarna är ungefär som med Windows 8, där Microsoft lanserar gränssnittet Metro som i mångt och mycket är anpassat för att fungera smidigt på surfplattor (Metro-gränssnittet går dock enkelt att stänga av för att återgå till det vanliga Windowsutseendet – ett faktum som högljudda kritiker uppenbarligen missat).

I slutändan handlar det om en smakfråga, och det bästa sättet att ta reda på om du gillar Ubuntu med Unity-gränssnittet är att testa det. Om du inte tidigare har använt Linux ska du inte vifta bort det med att du tycker det verkar för tekniskt. Historiskt sett har Linux mest varit för användare som är lite mer avancerade. Så är inte fallet med Ubuntu. Det är till och med enklare att installera än Windows.

Olika installationer av Ubuntu

Du behöver inte dumpa Windows för att prova Ubuntu Linux. Det finns flera alternativt på hur du kan prova. Dels kan du köra det direkt från en CD-skiva eller ett USB-minne, vilket då inte kräver någon form av installation. Du kan också installera det parallellt med Windows, och visas en liten meny när du startar datorn där du får välja om du vill boota upp Ubuntu eller Windows.

Det tredje valet är att installera det som ensamt operativsystem på din dator, och därmed kasta ut Windows. I det här fallet kommer du att kunna radera Windows och alla filer du har i det. För de flesta använda är det här inget bra val om det gäller din huvuddator, men det är däremot det bästa valet för att få bäst prestanda. Eftersom Ubuntu och Linux inte kräver speciellt mycket datorkraft behövs ingen avancerad dator, så om du har en gammal PC du inte använder, kan du installera det på den.

Ladda ner Ubuntu

Jag valde att göra just så – det vill säga att installera det på en gammal dator jag hade liggande. Det var verkligen ingen värstingdator; en bärbar IBM Thinkpad med Intel Pentium-processor på 1,4 GHz och 512 MB internminne. Efter att ha använt den ett tag inser jag att det inte skadat med mer prestanda. Operativsystemet fungerar fint men det går knappast speciellt snabbt. Det gjorde i och för sig inte Windows heller…

Ladda ner Ubuntu Linux

Börja med att ladda ner Ubuntu från hemsidan. Här kan du välja mellan de alternativ jag nämnt ovan; det vill säga som fristående installation, att köra från USB-minne eller CD-skiva (vilket är ett bra sätt för att testa utan att installera något) eller genom att installera det parallellt med Windows. För det sistnämnda laddar du ner ett installationsverktyg som du kör via Windows. Det är enkelt att stega igenom.

Vill du installera det som jag gjorde klickar du på Download and install. Välj därefter vilken version av Ubuntu du vill ladda hem och till vilken typ av processor; 32 eller 64 bitar. 32-bitarsalternativet rekommenderas. Installationsfilen är en så kallad skivavbildning, alltså en ISO-fil. Denna bränner du ut på en CDR-skiva. När du laddat ner filen högerklickar du på den i Windows och väljer Bränn skivavbildning. På Ubuntus nerladdningssida kan du också läsa om hur du installerar från ett USB-minne, för dig som inte har CD/DVD-läsare.

När du är klar är det bara att starta om din dator med CD-skivan i. Om ditt BIOS är inställt på att boota från skivor, kommer installationsprogrammet att snurra igång. Om det inte sker, starta om din dator och tryck på rätt knapp för att komma in i BIOS-inställningarna (det brukar vara [F2] eller [Del]), leta upp Boot-menyn och justera så att CD-läsaren hamnar överst i bootsekvensen.

Själva installationsprogrammet är väldigt simpelt att använda. Det är faktiskt till och med enklare än att installera Windows 7. Du får någon enstaka fråga om tidszon, användarnamn och lösenord, samt eventuell anslutning till ditt trådlösa nätverk för Internetaccess.

Det nya gränssnittet

Linuxdistributioner, det vill säga olika samlingspaket med Linux – det vill säga själva kärnan av operativsystemet – och tillhörande verktyg, använder som sagt olika typer av applikationer för att hantera det grafiska gränssnittet (som i fackspråk brukar kallas för fönsterhanterare och skrivbordsmiljö).

En del nerbantade distributioner har bara textgränssnitt, men det är knappast intressant för nybörjare. Utöver Ubuntu kan du välja mellan massor av distributioner; värda att nämna är Debian, RedHat, Fedora, Slackware och SuSE.

Ubuntus enkla gränssnitt

Jag har redan nämnt gränssnittshanterarna Gnome och KDE, samt det nya Unity som Ubuntu kör med. Det påminner om en blandning av Mac OS X och Windows. Till vänster hittar du en programdocka kallad Programstartaren där det finns ikoner till olika verktyg. Överst på skärmen finns en menyrad med lite ikoner för aktiva tjänster. Längst upp till höger finns systemmenyn där du exempelvis stänger av datorn.

För att lära dig hur det fungerar rekommenderar jag att du klickar runt och testar.

Många program för Linux

Det finns som sagt massor av program och spel för Linux, och i Ubuntu har man implementerat en så kallad Programcentral. Den fungerar ganska exakt som appstore i Mac OS X. Härifrån kan du hitta och installera alla typer av program. Givetvis finns det många program som inte är representerade i Programcentralen utan för laddas ner och installeras på annat sätt, men lösning är utmärkt inte minst för nybörjare som vill komma igång.

Ubuntu installera program

Överst i programdockan finns en ikon med Ubuntus logotyp. Klickar du på den kommer du till en slags hemskärm där du kan bläddra runt bland dina installerade program, samt få förslag på andra verktyg du kanske vill ladda ner. Ubuntu levereras tillsammans med en rad olika program inom många kategorier. Bland annat medföljer LibreOffice, som är ett gratis Office-paket baserat på OpenOffice.

Programstartaren döljs när du inte använder den, och för att få fram den drar du bara muspekaren mot vänsterkanten på skärmen. Du kan organisera dina ikoner genom att dra och släppa dem i en annan sorteringsordning. Högerklicka på en ikon för att få fram en meny varifrån du exempelvis kan ta bort ikonen från dockan.

Den näst understa ikonen på dockan visar en rektangel indelad i fyra områden. Detta kallas för arbetsytor och är fyra olika skärmar som du har till förfogande. Sedan urminnestider har det i Linux och Unix varit möjligt att använda fler än ett skrivbord att köra program på. Det finns många tredjepartslösningar för Windows men i Linux brukar det ingå som standard i fönsterhanterarna. Det är speciellt smidigt om du har en liten skärm.

Med det tycker jag att vi avrundar den här bloggposten om att ta dina första steg i Ubuntu! Jag hoppas att du får lite tid över till att prova Linux.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

13 kommentarer

 1. SÅ INSTALLERADE JAG LINUX UBUNTU - JMM.NU2018-11-27 at 06:34Reply

  […] Bloggen TKJ om Linux Ubuntu   Bloggaren Tommy K Johansson (TKJ) om installation av Linux Ubuntu. […]

 2. Jörgen Jönsson2013-03-06 at 16:07Reply

  Har försökt installera flera dist. Ubuntu, Fedora & Kororra.
  Alla hängde sig. Kör nu Xubuntu som fungerar. Dock är det ganska segt. Detta på En HP maskin som levererades med Vista, fungerade sedan utmärkt medWindows 7.
  3800 GHz AMD Athlon II 64 4 GB RAM

 3. Leo2012-07-25 at 15:16Reply

  Hittade denna artikeln när jag sökte efter råd om hur man installera ubuntu på en ”gammal” dator.

  1,3 GHz AMD Athlon II Dual Core-processor
  4 GB DDR3 (2 x 2 048 MB) RAM

  Anledning till att jag vill byta är att Windows börja kännas segt på datorn, tror du att ubuntu är rätt väg framåt?

  Tack,
  Leo

 4. Lars2012-01-10 at 17:03Reply

  Kör ubuntu från cd parallelt med windows. Men när jag vill logga
  in på min epostsida kan jag inte, hur jag än försöker får jag inte
  fram @. (bara i ubuntu) Hur gör jag?

  • häst2014-07-17 at 08:39Reply

   alt gr + 2 = @

 5. Robert Andersson2012-01-06 at 01:56Reply

  Om man installerar på en gammal dator bör man välja xubuntu, lubuntu eller bohdi linux, men inte de resurskrävande kubuntu eller ubuntu unity. Fick du ens unity med en gammal gpu? Tror du får gnome2 med mate.

 6. Alex2012-01-04 at 14:52Reply

  Du kan formatera dina hårddiskar under installationen och därmed radera deras innehåll (inkl. Windows och alla filer).

 7. Ulf2012-01-04 at 08:40Reply

  Hej!
  Funderat att på Dellen ersätta Windows med Google Chrome men nu blir det Ubuntu! Önskar tips: hur tar man enklast bort Windows inkl alla filer och bör man göra det före eller efter installation av Ubuntu?
  //Ulf

 8. Teuvo Lahtinen2012-01-04 at 07:53Reply

  En kanon beskrivning av hur enkelt det är att installera Linux, vi som skriver dokumentation, glömmer ofta bort att det finns många med litet erfarenhet av datorhantering utöver att surfa, kolla epost. Bra jobbat, jag kör själv Ubuntu som virtuellmaskin på min windows installation, jag kan verkligen rekommedera Ubuntu distro, installerade den för min sambos gamla Dell med P4, efter att WindowsXP crashade totalt, hon kom igång direkt och vill inte tänka sig annat operativ idag.

 9. Michel Henningsson2012-01-03 at 21:14Reply

  ja men kolla vilken utgåva ni gillar men lätt behöver det inte vara har ni fel bank och ska installera bank id så måste det ske genom terminal fönstret dvs som windovs cmd/ annars finns det riktigt kula usb utgåvor på linux pendrive!!!! men det är inte lätt jämt!!!!
  http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

 10. Paul Belfrage2012-01-03 at 18:05Reply

  Jag undervisar i olika IT-kurser på gymnasiet och jag brukar låta elever installera just Ubuntu och låta de jämföra med Windows. De är ofta överaskade över hur lätt det är att använda.

 11. Alex2012-01-03 at 18:00Reply

  Ang. Ubuntu och prestanda kan det ju vara värt att nämna fönsterhanterarna XFCE och LXDE (kommer installerade med distributionerna Xubuntu respektive Lubuntu). Varken Unity, Gnome eller KDE är särskilt snabba gränssnitt.

 12. licorne2012-01-03 at 17:46Reply

  Tack för en bra artikel!

  Förresten, taggarna i slutet av artikeln är inte klickbara ([tags]Linux, Ubuntu, operativsystem, OS, Ubuntu Linux, open source, öppen källkod[/tags]).

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.