TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Lösenord

Lösenord inget effektivt sätt för säkerhet – läs varför!

Skribent:
Publicerad: , 18:49
Uppdaterad: 2017-04-03, 06:56
Respons: 4 kommentarer

Stefan Sundh på Nexus Group, pratar om lösenord och säkerhetI princip alla våra konton på Internet skyddas med hjälp av ett användarnamn – nästan alltid din e-postadress – och ett lösenord. Det här är ett system som inte fungerar speciellt bra. Många företag arbetar på att ta fram lösningar som erbjuder bättre säkerhet.

Det finns många problem med lösenord. Stefan Sundh, expert på säkerhetsföretaget Nexus Group, har i en text samlat ihop 13 olika skäl till varför lösenord är ett dåligt alternativ. Det största skälet är att vi inte tar lösenord på allvar.

Varje dag får massor av människor sin identitet kapad, sina Facebook-konton stulna, och blir utelåsta från sin egen mejl. Det händer hela tiden, men väldigt många Internetanvändare utgår naivt från att sådant här bara händer andra, samt att ”varför skulle någon kapa min mejl, jag har ändå inget viktigt där”.

Det stora problemet är att vi återanvänder lösenord på flera ställen, vilket gör att om en sajt blir hackad så kan brottslingarna komma åt alla andra sajter där du har samma lösenord.

VARNA gärna dina vänner!

 

13 orsaker att kassa lösenord förstör

Säkra dina lösenordDessutom är de allra flesta av oss riktigt dåliga på att välja bra lösenord. Med dagens datorprestanda och programvaror kräver det inte mycket tid och arbete för att ”cracka” ett lösenord med hjälp av så kallad brute force – det vill säga att man testar tills man hittar rätt lösen.

Stefan Sundh från Nexus Group har som sagt skrivit ihop 13 orsaker till varför lösenord inte är ett säkert skydd. Bortsett från att vi (jag inkluderad) är slarviga med att välja lösen och sedan hantera dem, händer det oftare än vad man kan tro att organisationer och företag blir utsatta för dataintrång och får sina medlems- och kundregister stulna.

I många rapporterade fall har även stora kända företag visat sig lagra sina kunders inloggningsuppgifter helt utan kryptering. Läs till exempel om Sony.

Verifikation och extra säkerhet i två steg

Idag börjar det som sagt dyka upp bra alternativ till lösenord. Smartphones och datorer låter dig logga in med hjälp av fingeravtryck eller kameran riktad mot ansiktet eller ögat.

Aktivera tvåstegsverifiering, om tjänsten erbjuder detta. Microsoft, Twitter, Facebook, Dropbox och många fler låter dig köra tvåstegsverifiering. Det innebär att du inte kan logga in utan att ha tillgång till din smartphone, där unika koder genereras vid varje inloggning, eller så skickar företaget ett SMS med din temporära inloggningskod. Det innebär att om någon kommer över din e-postadress och ditt lösenord, går det ändå inte att logga in. Exempel på hur du gör: Facebook och Google.

Google tvåstegsverifikation

Google erbjuder tvåstegsverifiering, och har du inte redan aktiverat det bör du göra det.

Använd lösenordshanterare. Dessa program integreras med webbläsaren och samlar ihop alla dina inloggningsuppgifter och skyddar dem krypterad och med ett avancerat huvudlösenord. LastPass och Dashlane är två sådana verktyg. I och med att programmen hanterar dina lösenord, kan du därför se till att alltid välja unika och komplexa sådana, eftersom du inte behöver ha dem i huvudet (eller på en PostIt-lapp jämte tangentbordet).

Håll koll på ny teknik. Det kommer hela tiden ny teknik som säger sig vara lösningen på våra problem med lösenord. De flesta av dem slår aldrig igenom på den större marknaden, men ett företag som har kommit långt är det svenskgrundade Yubico. Företagets YubiKey är ett speciellt USB-minne som låter dig logga in säkert på dina favorittjänster. Läs mer om lösningen på hemsidan.

Väntar på bättre lösningar…

Lösenord kommer knappast försvinna i första taget. Så tills branschen har samlats runt i en säker och lättanvänd lösning, får vi göra det bästa av situationen. Jag rekommenderar att du skaffar LastPass – eller liknande programvara.

Då slipper du memorera dina lösenord, och det gör att du inte har någon ursäkt för att återanvända lösenord. Se till att du har ett unikt och komplext lösen till varje enskild sajt. Det spelar ingen roll om det bara är ett litet diskussionsforum, för om den blir hackad och du har använt samma lösenord till din jobbmejl eller ditt PayPal-konto, så får du stora problem…

Men tar du dig tid att uppdatera alla lösenord till dina olika medlemsskap, och använd LastPass för att generera långa avancerade lösen, så kommer du att – i princip – bli så säker som du kan bli. Tills vidare.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. @amelsec2017-04-03 at 16:08Reply

  Även lösenordshanterare kan drabbas av problem. Just LastPass har drabbats hårt på senare tid. https://tekniksmart.se/lastpass-allvarlig-sarbarhet-oppnade-stold-av-losenord/ De är bra, men inte perfekta. Undvik att spara det allra känsligaste där är mitt tips.

 2. Jan Redig2017-04-01 at 09:06Reply

  Har funderat på LastPass. Risken som jag ser är att om någon lyckas knäcka lösenordet till LastPass är alla mina lösenord knäckta hur säkra de än är. Och vilka står bakom LastPass?

  • Christer Lindblom2017-04-01 at 18:46Reply

   Jag har använt LastPass nu ett bra tag och är en bra lösenords-kom i håg samt kan genera starka lösenord och välja olika tecken samt hur långt. Det gäller ha ett bra huvudlösenord för nämligen bara en själv som kan denna o glömmer man detta kan ej Lastpass hjälpa dig :-( Om jag nu fattade rätt där. Men Rekommenderar LastPass och aldrig haft strul alls.

  • Tommy K Johansson2017-04-03 at 17:36Reply

   Det är bra att ha källkritik! LastPass har funnits väldigt länge och jag har använt det i många år utan problem. Jag skulle inte klara mig utan det. Har närmare 400 sajter med inloggning och lösenord på mitt konto. Mycket smidig lösning!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.